Всичко, което трябва да знаете за интермитентното(периодичното) гладуване

Всичко, което трябва да знаете за интермитентното(периодичното) гладуване

Интермитентното гладуване е много популярна фитнес тенденция в днешно време. Изследванията показват, че то помага не само да отслабнете, но и да останете във форма, както и да повлияете положително на живота си и дори да живеете по-дълго.

Ето какво е интермитентно гладуване и как работи. Бяхме наистина впечатлени от това, което открихме и сме развълнувани да споделим информацията с вас.

Какво е интермитентно или периодично гладуване?

Това представлява начин на хранене, когато периодът на хранене и периодът на гладуване се сменят под определен график. Това не е диета, тъй като не се променя това, което ядете, а времето, в което го ядете.

За разлика от диетите, постенето е много естествено за всички живи същества, дори за човешките същества. Хората гладували преди хиляди години, тъй като в миналото храната не винаги е била на разположение и не е била гарантиран ресурс. В такъв случай телата ни всъщност са много добре приспособени към гладуването.

И дори днес много от основните религии практикуват пост в различни форми, който много хора следват и се чувстват страхотно.

Въз основа на цялата тази информация стигаме до заключението, че гладуването е по-малко стресиращо за нашите тела, отколкото много диети.

Как работи? 

За да го кажем просто, когато ядете, тялото ви прекарва няколко часа в обработката на храната, която сте употребили, за да извлече цялата необходима енергия от тази храна. Когато постите за определен период от време, тялото ви няма този източник на енергия и няма друга опция, освен използването на мазнината, която сте съхранили.

Реакцията на нашите тела към храненето предизвиква производството на инсулин. И колкото по-голяма е чувствителността ни към инсулина, толкова по-ефективно използваме енергията от нашата храна. След период на гладуване ние ставаме най-чувствителни към инсулин. Всички тези промени водят до загуба на тегло и спомагат за изграждането на мускулите.

Ползите от интермитентно гладуване

Различни проучвания са доказали, че този вид гладуване не само ви помага да останете в добра форма, но също така може да подобрите здравето си и да предотвратите много заболявания.

Намалява риска от рак и улеснява лечението, като намалява страничните ефекти на химиотерапията

Нормализира кръвното налягане и предпазва от сърдечни заболявания

Намалява нивото на кръвната захар и намалява риска от диабет тип 2

Намалява възпалението в тялото

Увеличава растежа на нови нервни клетки и подобрява мозъчната функция

Помага да се предотврати болестта на Алцхаймер или да се намали нейната сериозност

Помага ви да живеете по-дълго

6-те най-популярни начини да правите интермитентно гладуване

Методът 16/8:

Времето, в което ядете през деня продължава 8 часа, а останалите 16 часа се гладува. По време на гладуването можете да пиете само вода, чай, кафе или други некалорични напитки. Жените обикновено се препоръчва да постят за малко по-кратък период от 14-15 часа.

При гладуването можете да пропуснете закуската и да направите първото си хранен на обяд, последвано от последното ви ястие до 20 часа. Или, ако първото ви хранене в в 9 сутринта, трябва да спрете да ядете в 17:00. Изберете най-добре времето, което ви е удобно, съобразено с дневния ви график.

Повечето хора смятат, че този начин на интермитентно гладуване е най-лесен, така че той е и най-популярен. 

24 часа бързо:

Веднъж седмично спирате да ядете 24 часа, от вечерята на единия ден до вечерята на следващия ден. Или можете да го направите от закуска до закуска или от обяд до обяд. През останалата част от седмицата се храните нормално.

Методът 5/2:

Тук обикновено ядете 5 дни в седмицата и два дни в седмицата консумирате само 20-25% от нормалния дневен прием на калории.

Постене през ден

В дните, в които постите или не ядете абсолютно всичко или приемате не повече от 20% от дневния прием.

Диетата на войните

Ако следвате тази диета, можете да се храните само през 4 часа от денонощието, като имате само едно много голямо хранене. През деня ви се позволява да ядете само малки количества сурови плодове и зеленчуци.

Спонтанно

Този модел е предназначен за хората, които не могат да следват нито един от горепосочените методи. От време на време може да изберете да пропуснете храненията или да гладувате цял ден, когато имате желание да го направите. Направете го така, както се вписва най-добре в начина ви на живот.

Периодичното гладуване вече е доказало ефективността си при много различни хора и след кратко време на прилагането му можете да видите страхотни резултати. Но е много важно да запомните, че качеството на храната, която ядете, е от решаващо значение. Не очаквайте да отслабнете, да направите мускули и да подобрите здравето си, ако не се откажете от нездравословна храна и подсладени със захар напитки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay