Ето какво да правите, ако пиете прекалено много кафе

Ето какво да правите, ако пиете прекалено много кафе

Кафето е неизменна част от ежедневието на много хора. Този вълшебен елексир ни помага да започнем деня си след тежка нощ, помага ни да останем будни до късно, за да свършим някои неща и се съчетава страхотно с десерта. 

Разбираемо е от време на време да прекаляваме с пиенето на кафе. Но ако пиете наистина много кафе или го съчетавате с други храни и напитки, които съдържат кофеин (черен шоколад, кола и т.н.), вие застрашавате здравето си сериозно.

Какви са нежеланите ефекти от голямото количество кофеин?

Кофеинът стимулира централната нервна система, което ви кара да се чувствате по-енергични. Също така се предизвиква отделя на адреналин, което забързва сърдечния ритъм. 

Всичко това е безопасно, ако е в умерени количества. Но консумирането на прекалено много кофеин може да ви направи нервни. 

Не бива да консумираме повече от 400 милиграма кофеин на ден. Въпреки че всеки организъм е различен, едва ли ще се чувствате добре, ако прехвърлите препоръчителната дневна доза. Една чаша кафе съдържа около 90 милиграма кофеин, така че може да пиете до 4 кафета на ден. 

Какво да правите, ако определено пиете много кафе?

Лошата новина: Може да отнеме 8-9 часа, за да се намали нивото на кофеина в кръвта ви наполовина. Въпреки това има какво да направите. Първо, започнете да пиете повече вода. Достатъчната хидратация помага на организма да се отърве от кофеина по-бързо. Освен това водата елиминира някои от страничните ефекти.

Друг начин да се справите с голямото количество кофеин е да правите леки упражнения, които забързват метаболизма и съответно помагат на тялото по-бързо да метаболизира кофеина.

Консумирането на храни с калий или магнезий (като банани) също е от полза. Кофеинът премахва калия и магнезия от организма, което предизвиква треперене.

Как да разберете дали всъщност прекалявате с кофеина?

Предозирането с кофеин се случва рядко и трябва човек да е консумирал наистина голямо количество кофеин. Но ако имате някой от следните симптоми, посетете лекар:

Затруднено дишане

Объркване

Болка в гърдите

Повръщане

Супер бърз, неравномерен пулс

Конвулсии

В тези екстремни случаи, лекарите използват различни методи за премахване на кофеина от тялото, като даване на активен въглен или лаксативи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay