Искате да промените метода си за контрацепция? Ето какво трябва да знаете

Искате да промените метода си за контрацепция? Ето какво трябва да знаете

Намирането на най-подходящия контрацептив може да бъде изключително трудно. Дори да сте обсъдили обстойно тази тема с вашия гинеколог и да сте стигнали до съвместно решение, по-късно може да разберете, че това не е най-подходящия метод за вас. Например, ако не искате всеки ден да пиете хапче и искате да опитате спирала, например, има няколко стъпки, които трябва да следвате, за да промените метода за контрацепция. 

Първо, добре е да определите предимствата и недостатъците на сегашния метод за контрацепция. Това се прави с цел да можете по-лесно да определите кой друг метод би бил подходящ за вас. Методът за контрацепция е строго индивидуален и обикновено хората трябва да опитат няколко различни, докато разберат кой е най-подходящ за тях. Нещо, което се отразява добре на една жена може да бъде неподходящо за друга. Реакциите на организма като главоболие, ниско либидо, смяна на настроенията, по-обилно кървене, мигрена, акне и т.н., трябва да ви накарат да помислите за смяна на вида контрацепция.

Ако сте решили да сменяте начина на контрацепция, трябва да поговорите с вашия лекар. Ето кои неща трябва да обмислите и попитате:

Ако обмисляте поставяне на спирала против забременяване, попитайте лекаря как минава самата процедура на поставяне.

Използвайте стария метод поне още 7 дни, след като започнете новия. 

Ако обмисляте да използвате презервативи, обсъдете това с вашия партньор. Това е решение, което засяга и двама ви и е много важно да ги използвате правилно.

Ако сте използвали хормонална спирала и искате да я смените с противозачатъчни, вашето медицинско досие има значение. 

Бъдете подготвени за главоболие, промяна в настроенията, дори гадене при смяната на метода за контрацепция, докато свикнете. 

Също така трябва да имате предвид, че повечето методи за контрацепция имат странични ефекти. Проучете страничните ефекти, преди да изберете новия метод за контрацепция. Страничните ефекти обикновено включват промяна в кървенето при менструация, косопад, смяна на настроенията, акне и т.н. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay