Какво да направите, ако сте пропуснали да изпиете противозачатъчното хапче?

Вижте какво да правите

Какво да направите, ако сте пропуснали да изпиете противозачатъчното хапче?

Най-често срещаното оплакване на жените, които пият противозачатъчни хапчета е, че често забравят да изпият хапчето си. Какво се случва, когато забравите? Ако закъснеете с приема на хапчето дори с няколко часа, шансът за забременяване се увеличава. Ако сте пропуснали някое от хапчетата си, ще се наложи да използвате други средства за предпазване (презерватив), докато не се съберат 7 последователни дни, в които сте пили хапчетата си.

Ако сте пропуснали едно хапче: Вземете го веднага, щом се сетите. След това вземете следващото си хапче в обичайното време.

Ако докато пиете хапчето си осъзнаете, че сте пропуснали предишното: Изпийте двете хапчета наведнъж. Няма проблем да изпиете 2 хапчета заедно.

Ако сте пропуснали две хапчета: Взимайте по 2 хапчета следващите 2 дни, след това се върнете към нормалния прием- по едно хапче. Може да забременеете, ако правите незащитен секс в следващите 7 дни.

Ако сте пропуснали да приемете една таблетка през 3-тата седмица: Завършете хапчетата за тази седмица и започнете нова опаковка. Използвайте презервативи, докато не се съберат 7 последователни дни на хапчета.

Ако сте пропуснали 3 или повече хапчета: Обадете се на вашия лекар за съвет. Лекарят може да ви посъветва да изхвърлите останалите хапчета и да започнете нова опаковка или да взимате по едно хапче и след това да започнете новия пакет. Не забравяйте да използвате предпазни средства при всеки полов контакт, тъй като вече не сте защитени от забременяване.


Съвет: Винаги е добра идея да говорите с лекаря си, ако имате някакви въпроси. Ако имате съмнения, че сте забременели (а не искате), хапчетата за спешна контрацепция винаги са опция. Тези хапчета се намират във всяка аптека и можете лесно да се сдобиете с такова.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay