Какво е вагинална лазерна терапия и трябва ли да я опитате?

Очевидно не е болезнено

Какво е вагинална лазерна терапия и трябва ли да я опитате?

Заедно с косъмчетата по брадичката, топлите и студени вълни и смяната на настроения, много жени в менопауза се сблъскват и с вагинална атрофия, което означава, че стените на влагалището стават по-тънки, по-сухи и по-лесно се възпаляват. По очевидни причини атрофията има тенденция да доведе до болезнен полов акт.

Вагиналната атрофия се получава, защото нивата на естроген падат. Някои жени я получават една година след менопаузата, а някои не я получават в продължение на 10 години.

Освен че сексът се превръща в неприятно преживяване, нелекуваната вагинална атрофия може да причини сърбеж и парене. Лубрикантът може малко да облекчи неприятното усещане при полов акт, но лекарите смятат, че първият курс на лечение трябва да бъде естроген. Това не означава, че трябва задължително да приемате естроген на хапчета, тъй като проучванията показват, че има много недостатъци, свързани с пероралната хормонална заместителна терапия. Но рисковете от локализирани естрогенни кремове, супозитории или пръстени са много по-ниски, тъй като хормонът не преминава през кръвта ви, за да стигне там, където е най-необходимо.

Освен тези традиционни методи, вече има едно относително ново лечение, което получава известно внимание- лазерна терапия.

По време на лечението, във влагалището се вкарва пръчка, където лазерът причинява незначителни наранявания на влагалищната стена. Пневматичните прорези покриват около 8% от повърхността на влагалището, но тялото реагира, като създава нов колаген и стимулира кръвообращението, което предизвиква лечебен отговор. Това завършва с удебеляване на вагиналните стени и служи за подпомагане на уретрата и пикочния мехур, което често помага за проблеми с инконтиненцията.

За разлика от премахването на татуировки с лазер, например, тази терапия не е болезнена. От една страна, има по-малко рецептори за болка във вътрешността на влагалището, отколкото по кожата. Дълбочината на проникване е толкова малка, че не достига до рецепторите за болка. Тази терапия продължава около 10 минути.

Уловката?

Една процедура не е достатъчна. Препоръчително е да се направи курс от 3 процедури в рамките на 6 седмици. И целият този процес може да се наложи да се повтаря всяка година.

Другият проблем е цената. Процедурата е скъпа и не се покрива от Здравната каса.

Не е доказано това лечение да има странични ефекти, но цената е много висока, което спира повечето хора. Това обаче е единственият вариант за хора, които са алергични към естроген или са били болни от рак на гърдата.

Независимо дали решите да опитате някое от тези лечения или просто се придържате към много лубрикант, най-важното е да разберете, че имате право на щастлив, здравословен сексуален живот отвъд репродуктивните години. Сексът е важен на всяка възраст.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay