Сезонът на кърлежите е тук, ето как да се защитите

Сезонът на кърлежите е тук, ето как да се защитите

Има повече от 850 идентифицирани вида кърлежи навсякъде по света и техните популации, както и броят на болестите, които пренасят, се увеличават всяка година. Според последните изследвания броят на годишните доклади за заболявания, пренасяни от кърлежи, се е удвоил през периода 2004-2016 г. Кърлежите са много опасни за хората и животните, но съществуват редица мерки за безопасност, които можете да предприемете, за да се предпазите.

Лятото идва и ще прекарваме повече време на открито, което означава по-висок риск от ухапвания от кърлежи. Противно на общото вярване, ние можем да се свържем с тези паразити не само в горите, но и в нашите градини и дори в градовете. Важно е всички ние да знаем как да се предпазим от кърлежи, много от които носят смъртоносни болести.

Ето няколко полезни съвета за това как да се предпазите:

1. Избирайте подходящи дрехи

Изберете панталони вместо шорти и поли и блузи с дълги ръкави, вместо тениски, когато излизате навън. Покриването ще предотврати ухапването от кърлеж. Кърлежите не скачат и не летят, те се движат по земята и се изкачват нагоре, така че ако ходите в тревиста област, добре е да носите високи ботуши или поне да пъхнете панталоните си в чорапите, за да покриете откритите части на вашите крака. Опитайте се да избегнете тъмните цветове, тъй като е много по-лесно да забележите пълзящ паразит върху светли дрехи.

Носенето на третирани дрехи е едно от най-новите решения за тези, които не могат да кажат "Не" на пикника сред природата по време на сезона на кърлежите. Тези дрехи се третират с токсични продукти и, както твърдят производителите, ефективността може да продължи след многократно пране. Също така можете да третирате вашата екипировка и дрехи с продукти, съдържащи перметрин - продукт, който убива кърлежите при контакт. 

2. Перете и сушете дрехите си

Не забравяйте да проверите дрехите си за кърлежи, когато се приберете. Изсушете дрехите си в сушилнята на висока температура, за да убиете кърлежите. Ако първо трябва да изперете дрехите си, използвайте само гореща вода. Измиването в топла или студена вода няма да убие тези паразити.

3. Защитете се

Един от начините да направите дрехите и личните си вещи по-малко привлекателни за кърлежите е етерично масло от мента. Ароматът на мента отблъсква кърлежи, комари и други насекоми. Просто го напръскайте върху дрехите си или го разтъркайте на откритите места на кожата си.

Ако планирате да прекарате много време във високорискови райони, вземете с вас лепкава ролка. Минавайте дрехите си с нея от време на време и ще премахнете всички кърлежи, закрепени върху дрехите ви.

4. Използвайте спрейове против насекоми

На пазара има много видове спрейове и продукти, които се нанасят върху кожата. Изберете тези, които съдържат съставки като DEET, пикаридин, масло от лимонов евкалипт (OLE), пара-ментан-диол (PMD) или 2-ундеканон. Те не са токсични и не убиват кърлежите, те просто ги държат далеч от третираната област, така че не забравяйте да третирате дрехите си с продукти, съдържащи перметрин. 

5. Проверявайте се

Проверката за кърлежи е абсолютно необходима, когато се приберете вкъщи, след разходка в парка или из природата. Първо си вземете душ, тъй като водата ще отблъсне кърлежите, които все още не са се закрепили към тялото ви. След това застанете пред огледалото и внимателно огледайте цялото си тяло. Обърнете внимание на зоната на скалпа, зад ушите, задната част на коленете, сгъвките на тялото и вътре в пъпа ви. Това са места, на които кърлежите трудно се забелязват. 

Ако намерите кърлеж, който още не се е забил в тялото ви, внимателно го отстранете и го сложете в плътно затварящо се пликче. Ако кърлежът вече се е забил в тялото ви, посетете лекар възможно най-скоро. 

6. Проверявайте домашните си любимци

Проверявайте домашните си любимци редовно. Кърлежите обикновено не ги хапят, заради външното обезпаразитяване, но те могат да донсат кърлежите в дома ви и да ви изложат на риск. Бъдете много внимателни, защото кърлежите трудно се забелязват от козината и ако забележите нещо необичайно в кучето си, веднага до заведете на ветеринар.

7. Дръжте кърлежите далеч от градината си

Кърлежите обичат да се крият на влажни и сенчести места, така че ако имате градина, бъдете нащрек. Ето как можете да се предпазите: окосявайте тревата редовно, махнете всички паднали клони и листа, премахнете всички боклуци от двора, обработвайте градината си с пестициди. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay