5 витамини и минерали, които не е нужно да приемате

Под формата на добавки

5 витамини и минерали, които не е нужно да приемате

Съветите валят от всякъде: вашият лекар препоръчва калций за костите, приятелите ви се кълнат в желязото, а съпругът ви е религиозен на тема витамин Е. Почти всички видове витамини и минерали могат да се приемат под формата на добавки, но някои от тях просто не са необходими, а пък други дори могат да бъдат вредни. Ето кои витамини и минерали не е нужно да приемате допълнително, под формата на добавки:

1. Калций

От години жените живеят с убеждението, че добавките с калций са от решаващо значение за здрави кости. Най-новите изследвания показват обаче, че добавките може да не влязат в костите, както си мислим, а да калцират артерии и меки тъкани, като по този начин увеличават риска от сърдечни заболявания. Освен това добавките с калций може да са причина за камъни в бъбреците. Можете да получите цялото количество калций, от което се нуждаете, от храни, като зелени листни зеленчуци, сьомга, сардини, бадеми и броколи.

2. Витамин Е

Въпреки че се смята, че витамин Е намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, болест на Алцхаймер и рак, действително витамин Е може да увеличи риска от рак. Проучване установява повишен риск от рак при мъжете, приемащи 400 IU дневно. Друго проучване установява, че общият риск от смърт е по-висок при мъжете и жените, които допълват с високи дози витамин Е, отколкото при тези, които не го правят. Ако се притеснявате за ежедневния си прием на витамин Е, количеството витамин Е в повечето мултивитамини не е достатъчно, за да предизвика този ефект. 

3. Йод

Йодът трябва да се приема само под лекарско наблюдение. Минералът най-често се свързва с щитовидната жлеза, тъй като е ключов компонент на хормоните. Твърде малко или твърде много йод може да причини недостатъчна активност на щитовидната жлеза, известна като хипотиреоидизъм. Посъветвайте се в вашия лекар за приема на йод, също така може да измерите нивата на йод в организма си, чрез урината. Йодният дефицит е много рядък.

4. Желязо

Този минерал помага за формирането на хемоглобин- съставка на кръвта, която доставя кислород от белите дробове в тялото. Желязото е необходимо за нормалното клетъчно функциониране и синтеза на някои хормони. Въпреки това трябва да приемате допълнително желязо само по предписание на лекар. Натрупването на желязо може да увреди панкреаса, черния дроб и сърцето. Твърде много желязо може да причини възпаление на черния дроб.

5. Витамин B6

Осемте витамина от тип B, наречени "B комплекс" са от решаващо значение за оптималното здраве, като помагат на тялото ни да превръща храната в "гориво" и да стимулира здравата кожа, паметта, бременността и др. Тъй като витамините от В-комплекс присъстват в много храни - особено тези, които са част от здравословното хранене, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, птици и риба - повечето от нас получават достатъчно. И изследванията показват, че приемането на добавки B6 в продължение на дълъг период от време може действително да доведе до сериозни проблеми. Високите дози причиняват ненормални усещания в нервите, наречени невропатия.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay