7 грешки в храненето, които могат да причинят тежко главоболие

7 грешки в храненето, които могат да причинят тежко главоболие

Въпреки че точната причина за мигрена е все още неизвестна, експертите са съгласни, че тежкото главоболие може да бъде предизвикано от лекарството, което приемате, резки промени във вашата ендокринна система и липса на сън. Вашите хранителни навици също влияят на начина, по който се чувствате. Според проучвания около 10% от хората страдат от мигрена, предизвикана от грешки в начина им на хранене.

Ето кои са най-често срещаните хранителни продукти, които могат да предизвикат мигрена:

1. Остаряло сирене 

Сиренето, което преминава през процеса на стареене, може да бъде причина за мигрена при много хора, тъй като е с високо съдържание на тирамин. Тираминът идва от аминокиселината, тирозин и обикновено се образува в храни, които са развалени, кисели, стари, пушени, ферментирали или мариновани.

Тези сирена са чедър, фета, синьо, бри, пармезан, гуа, груере, швейцарско и мюнстерско.

Пресните сирена не съдържат много тирамин и могат да бъдат безопасни за ядене, дори ако понякога имате мигренални атаки. 

2. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове съдържат много киселина, която може да повлияе на нивото на рН в кръвта и да увеличи шансовете ви да имате тежко главоболие. Някои проучвания показват, че около 11% от хората с главоболие съобщават, че цитрусовите плодове са причината за мигрена.

Освен това, тези плодове съдържат тирамин и хистамин, които също могат да повлияят на вашето здраве, ако имате непоносимост към тях.

3. Студени храни

Ако сте свикнали да ядете сладолед или да пиете студени напитки бързо, след физическо натоварване или при високи температури, може да получите главоболие, което обикновено трае от 25-60 секунди до 1-2 минути.

4. Глутен

Глутенът е протеин, който се намира в пшеница, ръж, ечемик и тритикале. Тези зърнени храни, както и продуктите, произведени от тях, могат да предизвикат мигрена на хората с непоносимост към глутен.

5. Добавки в храната 

Допълнителните химикали в храните обикновено нямат хранителна стойност и могат да имат отрицателно въздействие върху вашето здраве. Така че, ако често имате главоболие, опитайте се да не консумирате следните добавки:

Мононатриев глутамат (MSG - E621) е обикновен заместител на месото и подобрител на вкуса. Този консервант е една от основните съставки на азиатските храни, соевия сос, преработените храни и консервираните зеленчуци. Той може да предизвика мигрена в рамките на 20 минути след консумирането.

Нитратите и нитритите обикновено се срещат в преработените меса като колбаси, шунка, пеперони, бекон, както и някои лекарства за сърце. Когато тези добавки попаднат във вашето тяло, кръвоносните съдове започват да се подуват и това може да предизвика силно главоболие.

Аспартамът (АПМ) и сукралозата (Е955) са изкуствени подсладители, които могат да бъдат намерени в диетичните напитки, спортните напитки, продуктите без захар и дори в детските витамини. Ако сте чувствителни към тези добавки, можете да получите мигрена атака след като ги вземете.

Червено и жълто оцветяване на храни обикновено се среща в бонбони, сладолед, картофени чипове, сода, крекери, конфитюри, зърнени барове и много други продукти. Те са направени от нефт, същата съставка, използвана за производството на моторно масло, което със сигурност не е добро за вашето здраве.

6. Кофеин

Прекомерната консумация на кофеин може да допринесе за възникването на главоболие. Ето защо трябва да ограничите приема на кофеин до 200-300 милиграма (2-3 чаши кафе) на ден. Имайте предвид, че кофеинът може да се намери и в продукти като шоколад, какао, чай, Coca-Cola и дори някои болкоуспокояващи.

7. Алкохол

Повечето хора знаят, че червеното вино може да причини мигрена, но проучванията показват, че други алкохолни напитки като бира, пенливо вино и някои силни спиртни напитки също могат да предизвикат главоболие. Има два вида главоболия, предизвикани от алкохолни напитки. Първият е типичното главоболие, което обикновено започва в рамките на няколко часа (от 30 минути до 3 часа). Другият тип е забавено главоболие, причинено от алкохол или махмурлук.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay