7 медицински изследвания, които всеки възрастен трябва да си прави

7 медицински изследвания, които всеки възрастен трябва да си прави

Без значение каква е възрастта ви, винаги е необходимо да се уверите, че сте в добро здраве. За да бъдете здрави е необходимо да си правите изследвания, които се използват за откриване на потенциални здравословни проблеми, докато те все още са лечими. За съжаление, голяма част от хората не си правят изследания достатъчно често.

Ето какви изследвания трябва да си правите редовно:

1. Проверки на кожата

Според резултатите от проучване, проведено от Американското дружество за борба с рака, около 3,3 милиона американци са диагностицирани с рак на кожата всяка година. За да сте сигурни, проверявайте се веднъж месечно, като започнете на 18-годишна възраст. Има някои рискови фактори:

Тези рискови фактори могат да включват:

значително излагане на слънце

фамилна анамнеза за рак на кожата

светла кожа

наличието на множество необичайни бенки

анамнеза за сериозни слънчеви изгаряния, особено в началото на живота

2. Проверка на холестерола

Холестеролът се измерва с кръвен тест, а Вашият лекар може да ви помоли да не ядете от 9 до 12 часа преди изследването. Обикновено тестът за холестерола измерва нивата на общия холестерол, HDL (добрия) холестерол, LDL (лошия) холестерол и триглицеридите. Здравословната обща холестеролна цел трябва да бъде под 200 mg / dL. Според Американската асоциация на сърцето (AHA) всички възрастни над 35-годишна възраст трябва да проверяват холестерола на всеки 5 години. Проверката трябва да започне на 20-годишна възраст, ако имате определени рискови фактори като:

диабет

пушене

ИТМ над 30 години

семейна история на инсулт

първородни роднини, които са имали инфаркт

3. Цитонамазка

Всяка жена, навършила 21 години, трябва да си прави цитонамазка всяка година. Този тест се провежда, за да се проверят признаците на рак на шийката на матката.

Според Американското дружество по онкология, през последните 50 години смъртността от тази болест е намаляла с повече от 74% благодарение на цитонамазката.

4. Изследване за диабет

Всички възрастни трябва да се изследват за диабет най-малко 2 пъти годишно, тъй като диабетът не показва никакви симптоми в ранна възраст. Но вие определено трябва да си направите тест, ако имате някой от ранните симптоми, които понякога се появяват, включително:

силна жажда

усещане за умора 

силен глад, дори след хранене

замъглено виждане

уриниране по-често от обичайното

рани, които зарастват трудно

Кръвното налягане, по-високо от 135/80 mm Hg, може да бъде симптом на диабет. Тестването за диабет може да включва кръвен тест за хемоглобин A1C, тест за плазмена глюкоза на гладно (FPG) или орален глюкозен толеранс (OGTT).

5. Изследване за хепатит

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. То обикновено се причинява от вирусна инфекция, но има и други възможни причини за хепатит.

При много хора заболяването на черния дроб може да е мълчаливо. Ако нямате симптоми, хепатит С може да доведе до цироза или рак на черния дроб, ако не се лекува.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) около 4,4 милиона американци понастоящем живеят с хроничен хепатит В или С. Много повече хора дори не знаят, че имат хепатит.

Има 5 вида хепатит, хепатит А, хепатит В, хепатит С, хепатит D и хепатит Е.

Трябва да си правите изследване веднъж годишно. 

6. Изследване за левкемия

Необходимо е да си правите общ анализ на кръвта. Важно е за ранно откриване на левкемия или рак на кръвта. Има 137 различни вида рак на кръвта, но 3-те основни типа са левкемия, лимфом и миелом.

Ракът на кръвта често може да бъде диагностициран чрез прост кръвен тест, който помага за откриването на следното:

за диагностицирането на някои видове рак на кръвта, като например левкемия и лимфом;

да се разбере дали ракът се е разпространил в костния мозък;

да се определи как тялото на човека се справя с лечението на рака;

да се диагностицират други неракови състояния.

7. Изследване за плътност на костите
Никога не е твърде късно да проверите костната плътност. Това осакатяващо отслабване на костите засяга близо 10 милиона възрастни американци, 80% от които са жени, според Националната фондация за остеопороза.
Просто трябва да дадете урина, която измерва скоростта, с която губите костна маса, последвана от рентгенов тест веднъж годишно.
Ако рентгеновата апаратура показва, че имате остеопения, състояние с ниска костна плътност преди остеопороза, лекарят Ви ще препоръча да консумирате най-малко 1000 mg калций и 400 до 800 IU витамин D дневно.
Това изследване се препоръчва за всички възрастни.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
21 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay