7 странични ефекта на хапчетата за спешна контрацепция

7 странични ефекта на хапчетата за спешна контрацепция

Когато презервативът се скъса, има само едно решение: хапче за спешна контрацепция. 

Но ако никога преди това не сте пили такова хапче, вероятно се чудите дали има странични ефекти и какви са те. 

Тези хапчета съдържат вид прогестерон, същият стероиден хормон, който е в оралните контрацептиви, но в по-висока доза. Той работи по един или всички от следните начини: забавяне на овулацията, предотвратяване на имплантирането на яйцеклетки. Напомняне: План Б не е хапче за аборт (прекратяване на съществуваща бременност).

Въпреки че хапчето се счита за много безопасно, тази висока доза прогестерон може да причини няколко потенциални странични ефекти.

Ето кои са нежеланите ефекти, за които трябва да знаете:
1. Промени в менструацията
Приемането на хапче за спешна контрацепция може да повлияе на менструацията ви. Може да я направи по-лека, по-тежка или да започне по-рано или по-късно. Тези нежелани реакции се дължат на високата доза прогестерон, която действа върху лигавицата на матката. 
Как ще повлияе хапчето на менструацията ви, зависи от това точно в коя част на месечния цикъл се намирате, когато приемете хапчето. Не се притеснявайте, следващата ви менструация трябва да бъде нормална. 
2. Гадене, повръщане
Един неприятен страничен ефект от хапчетата е гадене или повръщане. Отново това се дължи на хапчетата с висока доза прогестерон.
Този допълнителен приток на хормони може да накара тялото ви да ги изхвърля, докато не свикне с по-високото ниво. Като цяло, това е леко до умерено, но като всичко останало в медицината, може да има няколко случая на тежко, непрестанно гадене и повръщане. В тези случаи трябва да потърсите медицинска помощ.
Също така, ако повърнете в рамките на два часа след приемането на хапчето, лекарството може да не е било напълно абсорбирано в системата ви. Трябва да се обадите на Вашия лекар, за да попитате дали трябва да повторите дозата.
3. Световъртеж
Ако се почувствате замаяни, след като приемете хапче за спешна контрацепция, не се паникьосвайте. Обичайната основна причина тук е, че прогестеронът причинява отпускане на мускулните клетки в кръвоносните съдове; следователно кръвта има тенденция да се събира в кръвоносните съдове на долните крайници, което води до по-малко кръвотечение в главата. Това може да доведе до замайване. 
4. Болка в долната част на корема
Ах, никога не можем да се измъкнем от спазмите, нали? Прогестеронът засяга маточната мускулатура, така че могат да възникнат леки до умерени спазми. Обичайните лекарства без рецепта, които можете да приемате за менструални спазми, могат да помогнат за облекчаването на тези. 
5. Чувствителност на гърдите 
Чувствителността на гърдите също е свързана с приема на хапче за спешна контрацепция. Това всъщност е известен страничен ефект на прогестерона. В нормален менструален цикъл, втората половина има повече прогестерон в кръвта, а през това време е известно, че има чувствителност на гърдите и главоболие.
6. Главоболие
По същия начин може да чувствате главоболие през втората половина на менструалния цикъл, този страничен ефект може да се появи след приемане на хапче за спешна контрацепция. Отново прогестеронът причинява този симптом. Обикновено не е тежко и изчезва за няколко дни. Но ако главоболието е тежко, продължава няколко дни и / или е придружено от визуални промени, трябва да потърсите медицинска помощ.
7. Умора
Кой не е уморен в някакъв момент по време на менструалния си цикъл? Отново виновниците са хормоните. Прогестеронът причинява умора и чувство на летаргия. Усещането трябва да е временно, така че се отдайте на малка дрямка или почивка и ще отмине. 
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay