8 домашни лекарства за зъбобол

8 домашни лекарства за зъбобол

Зъбоболът е нещо, което всички сме преживяли поне веднъж в живота си. Според проучване повече от 90% от възрастните са имали някаква форма на кариес.

Ще ви предложим няколко начина да се справите със зъбобола, но тези средства служат за моментно облекчаване на болката и не отменят посещението при зъболекаря. Ако сте бременни, кърмите или имате някакви заболявания, не експериментирайте, а директно посетете зъболекар.

Изплакване със солена вода

Солената вода е естествен дезинфектант, а също и лесен и ефективен лек за лечение на зъбобол. Всичко, което трябва да направите, е да смесите 1/2 ч. сол с чаша топла вода и да я използвате като вода за уста. Тя също така предотвратява подуването и почиства зоната около болния зъб.

Водороден пероксид

Водородният пероксид е средство за облекчаване на болката и ще ви помогне да се справите с дискомфорта. Той не само може да намали плаката, но и да излекува кървенето на венците. Можете да го използвате като вода за уста, точно като солената вода. За да го използвате, смесете 3% водороден прекис с еднакви части вода. Не го поглъщайте!

Карамфил или масло от карамфил

Карамфилът се е използва за лекуване на зъби векове наред, тъй като има еугенол, който е естествен антисептик. Можете да поставите малко количество прах от карамфил върху зъба. Също така можете да използвате наистина малко количество карамфилово масло (около 2 капки) и да го поставите на засегнатата област, докато болката изчезне.

Студен компрес
Студеният компрес е ефективен за всякакъв вид болка, която изпитвате. Използвайте леден пакет или поставете лед в пластмасова торбичка и го увийте с тънка кърпа, поставете я върху болния зъб за 15 минути, за да изтръпнат нервите. Също така намалява възпалението и подуването.
Чесън
Чесънът е известен и се използва, заради своите лечебни свойства. Убива вредните бактерии и работи като болкоуспокояващо средство. Най-добрият подход към това е да направите паста от чесън и да я поставите на засегнатата област или да го дъвчете бавно. Можете да повтаряте това естествено лечение в продължение на няколко дни, докато болката изчезне.
Листа от гуава
Листата от гуава са противовъзпалителни и антимикробни. Те не само облекчават зъбобола, но също така облекчават язвите в устата и подутите венци.
Или просто дъвчете листа или две, докато сокът започне да работи върху засегнатия зъб. Или, поставете няколко листа гуава във вряща вода, оставете течността да се охлади до нормална температура и след това добавете морска сол. Използвайте това като вода за уста.
Троскот
Той има антибактериални свойства, които имат както краткосрочни, така и дългосрочни ползи, като същевременно предотвратяват гниенето на зъбите и болката. За най-добри резултати дъвчете това растение директно или използвайте сока като вода за уста. Той премахва токсините от венците и също така намалява растежа на бактериите.
Лук
Лукът съдържа фитохимикали, насочени към микробите, отговорни за инфекцията, и ви дава почивка от болката. Най-добрият начин да го използвате, е да отрежете парче лук и да го дъвчете със зъба, който ви боли. Това позволява на сока от лука да проникне в зъба ви. Ако болката е прекалено интензивна, за да дъвчете, можете да използвате пръст, за да държите парчето лук директно върху засегнатия зъб.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
20 15
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay