8 предупредителни признака на пременопауза

8 предупредителни признака на пременопауза

Не само топлите вълни и липсващите менструации показват, че тихо преминавате към менопаузата, има и други признаци, с които може да не сте наясно, но определено трябва да им обърнете внимание. 

Ето няколко важни признаци на пременопаузата:

1. Окосмяване на брадичката

По ирония на съдбата, докато косата на главата ви може да изтънява, може да се появят нови нежелани косми по брадичката, горната устна или бузите. Това се случва поради промените в съотношението на нивата на андроген към естроген в организма. Нивата на андроген и естроген спадат по време на менопаузата, но се случва с различни темпове. Докато нивата на естроген спадат рязко, нивата на андроген спадат по-бавно във времето.

2. Телесна миризма

Спадът в нивата на естроген в тялото прави хипоталамусната жлеза да мисли, че ви е горещо, като по този начин сигнализира на тялото да се поти, за да се охлади.

3. Загуба на костна плътност

Загубата на костна плътност се дължи на спадане на нивата на естроген в организма. Можете да загубите до 20% от костите си през първите пет години на менопаузата. Това може да повиши риска от остеопороза или изтъняване на костите.

4. Неотложна нужда от уриниране

Отслабените мускули на таза, често в резултат на вагинално раждане, съчетано с тънка уретрална обвивка, дължаща се на по-ниски естрогенни нива, причиняват позиви за неотложно уриниране. 

5. Често забравяне

Хормоналните промени по време на пременопаузата могат да ви стресират и да предизвикат проблеми със съня. Това може да доведе до по-трудна концентрация и често забравяне.

6. Безсъние

Прогестеронът е успокояващ хормон, така че когато нивото му в тялото падне, това ви кара да се чувствате по-разтревожени. Тревожността може да причини проблеми със съня.

7. Нови алергии

Нашите хормони и нашата имунна система работят в тандем един с друг. Жените, които преминават през менопаузата, са по-податливи на тежки реакции към техните настоящи алергии или могат да развият изцяло нови алергии. Това се дължи на отслабената имунна система, причинена от естественото колебание на хормоните през този период.

8. Внезапна промяна в зрението

Хормоните регулират различни функции на тялото, които могат да засегнат очите ви, така че, когато те се променят, може и зрението ви да се промени. Намалените нива на хормоните при жените по време на пременопаузата могат да причинят промени в зрението.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay