8 причини за закъснение на менструацията, когато определено не сте бременни

8 причини за закъснение на менструацията, когато определено не сте бременни

Повечето от нас приемат цикъла си за даденост, но когато не се появи, изпадаме в паника и се чудим защо закъснява. Обикновено, първият въпрос, който си задаваме, е "Бременна ли съм?"

Първо, поемете въздух и помислете дали има шанс за бременност. Ако сте абсолютно сигурни, че не сте бременни, има още хиляди причини, поради които менструацията може да закъснява. Но въпреки това, ако се случи, е добре да се обърнете към лекар. 

Ето 8 причини за закъснение на менструацията, различни от бременност:

1. Рязка загуба на тегло или прекалено интензивни тренировки

Интензивните тренировки, рязката загуба на тегло или рязкото покачване на теглото могат да се отразят на хормоналния ви баланс. 

2. Стрес

Големият стрес, например развод, смърт на близък човек, смяна на дома, на работното място и т.н., също може да наруши хормоналния ви баланс. 

3. Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници е заболяване, причинено от дисбаланс на репродуктивните хормони. То засяга между 5 и 10% от жените. Отличителна черта на този синдром е нередовния цикъл, както и прекомерно окосмяване.

4. Противозачатъчните хапчета

Една от нежеланите реакции на противозачатъчните хапчета е много оскъдна менструация или липсата на менструация. Същото важи и за спиралата, тъй като и тя е на хормонална основа. 

5. Дисфункция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза, намираща се в шията, регулира метаболизма ви, но също така взаимодейства с много други системи в тялото ви. Ако имате някакъв вид дисбаланс на щитовидната жлеза, независимо дали е хипо- или хипертиреоидизъм, това може да има последици за вашия цикъл.

6. Аборт

Ако си направите тест за бременност, който покаже 2 черти и след това имате закъсняла и много тежка менструация, това може да бъде спонтанен аборт.

7. Някои лекарства

Има лекарства, които могат да повлияят на месечния ви цикъл. Аспирин, кумадин (използвани за лечение и профилактика на кръвни съсиреци) и ибупрофен могат да повлияят на вашия цикъл.

8. Преждевременна менопауза

Когато жените на възраст под 40 години имат значително потискане на хормоните, те могат да преминат през преждевременна менопауза, известна още като преждевременна яйчникова недостатъчност. Заедно с пропусната менструация, признаци на това състояние включват горещи вълни, нощно изпотяване и вагинална сухота.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay