8 сериозни заболявания, за които сигнализира нашата кожа

Ето какво издава кожата ни

8 сериозни заболявания, за които сигнализира нашата кожа

Здравословните проблеми могат лесно да бъдат идентифицирани от външния ни вид, като кожата е един от основните показатели. Ето защо е толкова важно да сте наясно със сигналите, които кожата ни дава.

Събрахме най-често срещаните кожни проблеми, които могат да се появят, ако има нещо нередно в тялото ви.

1. Тъмни петна

Тъмните петна, които се появяват по кожата могат да бъдат симптом на надбъбречна недостатъчност или болест на Адисън. Хората с тези заболявания също могат да усещат болки в мускулите и ставите и да губят апетит. Те обикновено имат ниско кръвно налягане и ниска кръвна захар. Всички тези симптоми могат да бъдат изключително опасни. Ако имате някои от тях, незавбавно посетете лекар.

2. Бели петна

Болестта, при която кожата губи пигментация се нарича витилиго. Тя се развива, когато клетките, наречени меланоцити бъдат убити от самия организъм, което водо до зачервяване на кожата, защото клетките вече нямат пигмент.

Витилигото може да бъде последствие от бъбречна недостатъчност. Добре е да посетите лекар.

3. Обриви

Всеки внезапет обрив показва, че има нещо нередно в тялото ви. Това може да е алергия към храна, химикали, лекарства или дори заразна болест, като варицела например.

4. Отоци

Ако имате отоци на крайниците често, посетете ендокринолог, защото това може да е признак на хипотиреоидизъм. Това състояние възниква, когато щитовидната жлеза не успее да произведе достатъчно количество хормони. Следните симптоми могат да съпътстват това заболяване: суха кожа, отоци на крайниците, косопад, крехки нокти и други.

5. Голям брой нови бенки

Има много причини, поради които могат да ви се появят бенки. Наследствеността е основен фактор. Ако родителите ви имат големи родилни петна, вие също може да имате. Други причини могат да бъдат прекомерно излагане на слънце или хормонален дисбаланс. В повечето случаи бенките са безвредни. Но ако броят им расте бързо или са болезнени, това е причина да посетите лекар.

6. Акне, черни точки, запушени пори

Има много причини за акне: прекалено омазняване на кожата, което запушва порите на лицето, хормонален дисбаланс, проблеми с храносмилането.

Акнето винаги е последствие. Разбира се, нужно е да се грижите за кожата си, но акнето няма да изчезне, ако не намерите причината за него.

7. Белене на кожата

Причините за люспенето на кожата могат да бъдат дефицит на витамини, хормонален дисбаланс, алергична реакция, псориазис, дерматит и други.

Когато люспенето е интензивно и придружено от други симптоми, това може да издава сериозно заболяване.

8. Обилно изпотяване

Ако се намирате на хладно място, не сте нервни и въпреки това се потите обилно, вероятно имате някакъв проблем.

Причината за обилното изпотяване може да бъде болестта на Грейвс- автоимунно заболяване, засягащо щитовидната жлеза. Вследствие на това, кожата става тънка и постоянно сърби. Ако нещо подобно ви се случи, посетете лекар възможно най-скоро.



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay