8 ужасяващи симптома на сифилис

8 ужасяващи симптома на сифилис

Въпреки че сифилисът е по-често срещан при мъжете, които правят секс с мъже, всеки един от 10 нови случаи е жена. 

Сифилисът всъщност е много страшен, така че това е доста тревожна новина. Бактериалната инфекция, която може да се разпространява чрез вагинален, орален или анален секс, прогресира на три етапа, които почти са ужасяващи.

В първите два етапа, сифилисът може лесно да се лекува с бърз кръг от антибиотици. Но ако не лекувате сифилис в рамките на 12 месеца, той изпада в латентност, което означава, че бактериите все още са в тялото ви, но може да нямате симптоми в продължение на много години.

В третия си етап сифилисът може да увреди мозъка, нервите, очите, сърцето и други органи, което води до слепота, парализа и дори смърт. Важно е да се диагностицира и лекува сифилиса бързо, защото може да прогресира до етапи, които могат да повлияят на мозъка или цялостното здраве и може да се прехвърли на бебе от майка.
Повечето хора забелязват симптомите на сифилис в първия или втория етап на болестта, въпреки че обичайно хората не осъзнават, че техните симптоми са причинени от сифилис.
Ето 8 ужасяващи симптома на сифилис:
1. Фини, кръгли, безболезнени рани
В първия стадий на сифилис, който продължава три до шест седмици, може да забележите няколко рани на мястото на инфекцията.
Те са безболезнени и твърди и имат вид на везикуларна (т.е. малка течност, обградена от торбичка). Обикновено има няколко в една област, всяка малко по-голяма от пъпка. Те изчезват. Ако не отидете при Вашия лекар навреме, може да не ги видите. Нелекувана, инфекцията преминава към втори етап на сифилис.
2. Температура и подути лимфни възли
Друг симптом, който може да се появи на всеки етап от сифилиса, е ниска степен на повишена температура. Това няма да трае много дълго - няколко дни.
Температурата може да е знак за много неща, така че ако не сте забелязали други симптом на сифилиса, вероятно няма какво да ви притеснява. Все пак, ако се притеснявате, никога не е лоша идея да се обадите на Вашия лекар.
3. Кожни обриви
Ако забележите обриви по тялото си, трябва да им обърнете внимание. Във вторичния стадий на нелекуван сифилис може да откриете обрив по някои части на тялото. В този момент бактерията на сифилис е преминала през кръвта ви, така че започва да засяга части от тялото ви отвъд мястото, където сте били изложени за първи път.
4. Рани в устата, вагината или ануса
Друг признак на сифилиса във втората фаза: множество големи (едно до три сантиметра), подути, сиви или бели рани, които се появяват във влажни участъци като устата, подмишниците или слабините. Те са като брадавици, малко повдигнати и не са болезнени. Всъщност те могат да бъдат погрешно диагностицирани като генитални брадавици, които също не са болезнени. 
5. Косопад
При втория стадии на сифилис може да откриете плешиви петна по скалпа. Това е известно като сифилитична алопеция. Всъщност загубата на коса при жените може да има много други причини, включително хормонални промени, медикаменти и медицински състояния. 
6. Загуба на тегло
Във втория етап на сифилиса можете да загубите няколко килограма. Жените могат да имат и други симптоми, освен загуба на тегло. Другите симптоми на втория етап на сифилиса са включват главоболие, мускулни болки, възпалено гърло и умора, всички от които ще изчезнат с или без лечение.
7. Тромавост
След като нелекуваният сифилис стигне до третия етап, бактериите могат в крайна сметка да повлияят на мозъка. Известен като невросифилис, той засяга до 10% от пациентите с нелекуван сифилис и може да доведе до менингит или възпаление на мозъка и гръбначния мозък. 
8. Мъгливо виждане
Очният сифилис е друг ефект на нелекуван сифилис, при който бактериите засягат оптичния нерв в мозъка. Симптомите могат да включват промени в зрението до постоянна слепота. Сифилисът е патоген, породен от кръвта, така че след като е в мозъка, той ще засегне този орган. Просто трябва малко време, преди да се стигне до там. 
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
6 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay