14 изненадващи причини, поради които косата ви пада

Всички имаме този проблем от време на време

14 изненадващи причини, поради които косата ви пада

Нормално е на ден да падат между 50 и 100 косъма от косата, но ако сте забелязали, че при вас пада повече коса, забелязвате плешиви петна или ви е страх да пипате косата си, за да не падне цял кичур, значи имате по-сериозен проблем.

За да ви помогнем да спрете да се притеснявате(защото стреса само вреди), ще ви представим някои от по-често срещаните причини за косопада

Прочетете, за да знаете кой трябва да обвинявате- бившият, работата или генетиката.

  1. Стрес

    Много жени пренебрегват стреса като една от основните причини за много здравословни проблеми. Стресът причинява телогенен ефлувиум- състояние, при което косата изтънява и пада. На година се диагностицират на 200 000 такива случаи.

  2. Алопеция ареата

    Това е кожно заболяване, което се характеризира с плешиви петна и е една от най-честите причини за косопад. Ако забележите цели области на скалпа, на които няма коса, консултирайте се със специалист.

  3. Хормони

    Хормоните могат да причинят оредяване на косата и падане, както и поява на косъмчета по лицето и тялото.

  4. Генетична предразположеност

    Ако не сте стресирани и хормоните ви са си наред, вероятно имате генетична предразположеност към косопад. Ако има и други членове на семейството ви със същия проблем, причината е ясна.

  5. Напредването на възрастта

    За съжаление, бръчките не са единственото нещо, за което трябва да се притесняваме с напредването на възрастта. С напредването на възрастта, косата става по-рядка, скалпът- по-чувствителен и растежът на косата почти спира.

  6. Глутенова алергия

    Когато някой с глутенова алергия консумира продукти, които съдържат пшеница, ечемик или ръж, организмът създава антитела, които атакуват различни клетки в организма, включително и космените фоликули.

  7. Недохранване

    Различни емоционални или психически състояния могат до доведат до хранителни дефицити, а оттам и до загуба на коса. Всяка диета или режим на хранене влияе на косата ви, не го забравяйте.

  8. Смяна на сезоните

    Когато сезоните се сменят, съответно и температурите навън, може да забележите по-обилен косопад. Обикновено най-силно изразено е това през есента. Но може да се случи и през всеки друг сезон.

  9. Употребата на преси за коса

    Всяка употреба на пресата или машата води до загуба на много, много косми от косата.

  10. Обезцветяване на косата

    Трябва много добре да помислите, преди да решите да обезцветите косата си. Обезцветяването има много негативни последици и косопадът е само една от тях.

  11. Запушени космени фоликули

    Има огромно значение какъв шампоан използвате. Не случайно има шампоани, които са много евтини и такива, които са доста скъпи. По-евтините шампоани имат по-големи молекули, които се натрупват върху скалпа и запушват космените фоликули. От тук следва и косопадът.

  12. Възпаление

    Възпаление, дължащо се на инфекция на космения фоликул, е друга причина за падането на косата. При по-тежки случаи, възпалението може да доведе до унищожаване на космените фоликули и плешиви петна.

  13. Приемането на лекарства

    За съжаление, един от често срещаните странични ефекти от лекарствата е косопадът. Обикновено антидепресантите и лекарствата за кръвно най-често причиняват косопад.

  14. Tpиxoтилoмaния

    Tpиxoтилoмaниятa e зaбoлявaнe, koeтo вkлючвa пoвтapящи ce, нeycтoими пoдтици и импyлcи дa oтckyбнeтe koca oт ckaлпa, вeждитe или дpyги чacти нa тялoтo cи. Cтpaдaщият ce oпитвa дa cпpe и дace пpoтивoпocтaви нa тoвa жeлaниe, нo нe ycпявa дa ce oвлaдee.

    Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay