Кралицата на руското криминале

"Освен, че сме жени, между мен и Агата Кристи друго общо няма"

Кралицата на руското криминале

Александра Маринина е писателка. Това обаче е най-общото определение, което може да ѝ бъде дадено. Наричат я кралицата на криминалния жанр и всъщност е най-продаваният руски автор.

Родена е през 1957 година като Марина Алексеева. Псевдонимът ѝ, с който е позната и до днес, се ражда по-късно, може би за да я запази от неприятности, които книгите ѝ са в състояние да породят.

Рускинята е автор на над 40 романа, преведени на 27 езика. В произведенията си разглежда общочовешки проблеми, случващи се във време на сериозна престъпност. Сюжетите ѝ са актуални, защото отразяват реалната действиелност. Престъпленията, за които слушаме ежедневно, намират отражение между стотиците страници на Маринина. В основата на творбите ѝ се преплитат интригата, психологическите и социалните сблъсъци. Не е важно единствено престъплението, а мотивите, които са подтикнали извършителя да го направи.

Авторката произхожда от потомствено семейство на работещи към Министерството на вътрешните работи. Самата тя е била подполковник в милицията, което донякъде помага за достоверността на сюжетите в творбите ѝ. Въпреки това е категорична, че не взима случаите от практиката си. Това се дължи на факта, че историите, които описва, са съвременни и по тази причина няма как да приложи остарелите вече случаи.

Художествена измислица и реален опит все пак се преплитат успешно, за да превърнат Александра Маринина в най-продаваната руска писателка по света. Книгите ѝ се радват на над 45-милионен тираж. Според Книжната палата на Русия, само през 2008 година са продадени 1 млн. и 111 хил. броя от романите ѝ, с което изпреварва дори авторката на Хари Потър, Джоан Роулинг.

Наричат я "руската Агата Кристи", но това определение не я ласкае. Твърди, че единственото общо между двете е фактът, че са жени.

Главен персонаж във всички книги на Маринина е Анастасия Каменская, която е работила във Вътрешното министерство на Русия. Героинята ѝ добива огромна популярност сред руското население и се стига до там, че книгите биват екранизирани в сериала "Каменская".

Живото описание на Анастасия със сигурност е сред причините да се превърне в толкова обичана литературна героиня. Тя е руса, висока, пуши много и пие кафе в огромни дози. Обича и мартини бианко. Тя не е като типичните детективи, чиято физическа активност понякога е малко плашеща и нереална. Каменская не спортува и въобще не се храни здравословно. Но в работата е перфектна. Малко студен, но силен характер, който е способен да се справи с всяка ситуация.

"Пиша книгите си в офиса на моя литературен агент от 11 до около 17 часа само в делнични дни. Почивните дни отделям на моя съпруг и двете ми котки", споделя Маринина за дейността си. Казва още, че създава по две книги на година. Има писатели, които сътворяват по едно произведение месечно, но литературата не е състезание. А качество за сметка на количество е предпочитаното решение.

Преди дни писателката посети България, за да представи новата си книга "Смяна на мишената". В нея се разказва за капитан Игор Дорамин, който има мисия да открие убиецът на съпругата на виден бизнесмен, както и на нейния бодигард. Случаят е заплетен и с много психологически елементи. Дорамин достига до история за приятелство и измяна, започнали още в детството на жертвите.

Александра Маринина е сред онези писатели, които са в състояние да докоснат читателя само с няколко думи. Тя пише за света около нас, за същия този страшен свят, в който престъпността и злото сякаш все повече взимат превес. Но когато описва страшните истории, Маринина все пак търси човешкото. "Всички са хора и всички - освен стомах – имат и сърце." Затова остава надеждата, че все някога положителната развръзка няма да бъде просто мит. А и, както казва писателката чрез заглавието на един от романите си, "за всичко се плаща".

10 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay