Защо се появяват големите пори и как да се отървете от тях без скъпи процедури

Защо се появяват големите пори и как да се отървете от тях без скъпи процедури

Откъде идват големите пори? Всички жени опитват какво ли не, за да ги скрият. Всичко е свързано с намирането на подходящата основа за грим, фон дьо тен, пудра и т.н., поглеждане в огледалото на всеки час, премахване на грима вечер и повтаряне на всичко това отново на следващия ден! В допълнение към грима, се използват и скраб и маски. Въпреки това, за да разрешите проблема с големите пори на кожата си, трябва да изберете някакъв подход. В тази статия ще ви разкажем как да направите това.

Ето как да направите порите си по-малки, без да прибягвате до скъпи процедури:

Какво причинява големите пори и какво да правите с тях?

Порите на кожата произвеждат масло-подобно вещество, наречено себум. Необходимо е кожата да бъде овлажнена и наситена с кислород. Също така помага за усвояването на здравословните съставки от козметиката. Но ако кожата произвежда прекалено много себум и не получава правилната грижа, порите се замърсяват и разширяват, което може да доведе до акне.

Основните причини за големите пори:

Излишно производство на себум. Това може да се дължи на лоша храна, стрес, излагане на слънчева светлина без слънцезащитен крем, неправилен вид грижа за кожата или комедогенна козметика.

Намаляване на еластичността. С възрастта производството на колаген намалява, кожата става по-малко еластична и порите изглеждат по-големи. Вредите, причинени от излагането на слънчева светлина, също водят до унищожаване на колагена.

Гени. Учените открили, че порите на азиатските жени не се променят много с възрастта, но порите на индийските жени стават по-големи. Не можете да промените гените си, но ако промените подхода си към грижата за кожата и храната, можете да помогнете на кожата ви да изглежда по-добре.

Какво може да се направи:

Намалете производството на себум. Преосмислете диетата, процедурите за грижа за кожата и съставките на вашата козметика.

Защитете кожата си от разрушаване на колаген чрез използване на слънцезащитни продукти всеки ден.

Почиствайте порите си редовно, овлажнявайте ги и използвайте не-комедогенна козметика.

Този подход няма да промени типа на кожата ви, но ще помогне да направите порите по-малки.

Хубава храна

Ако лицето ви става мазно само 1 час след сутрешното измиване, може би това е така, защото кожата ви произвежда твърде много себум.

Какво можете да правите:

Намалете броя на въглехидратите, които ядете. Захарта, белия хляб, белия ориз и други храни с висок гликемичен индекс карат кожата да произвежда повече себум и порите се запушват, което може да доведе до акне.

Добавете билки и подправки към вашата храна. Канела, риган, карамфил, джинджифил и чесън предотвратяват процесите, които водят до стареене на кожата и намаляването на еластичността.

Пийте зелен чай. Той съдържа полифеноли, които намаляват производството на себум и спомагат за намаляване на акнето.

Яжте повече риба и зеленчуци. Те намаляват вероятността от акне.

Почистване и овлажняване

Кожата с големи пори трябва да се хидратира и почиства два пъти на ден. Остатъците от козметика, мъртви кожни клетки и мръсотия запушват порите, което обикновено води до появата на пъпки.

След почистване на кожата, трябва да я овлажните с продукт, който може да я предпази от UV-светлина, мръсотия, загуба на влага и да запази еластичността.

Какво трябва да направите:

Използвайте пилинг, които съдържат салицилова киселина (до 1%) или гликолова или млечна киселина (2-5%), защото стимулират регенерацията на клетките и помагат да се запазят порите чисти.

Не използвайте изтривалки. Абразивните частици могат да увредят кожата и да причинят възпаление, което може да доведе до разширяване на порите.

Използвайте гелове, за да почистите лицето си. Геловете са много по-добри за мазна кожа, отколкото са лосионите.

Не мийте лицето си с обикновен сапун. Киселинността на сапуна е от 8 до 10 pH, така че може да разруши защитния слой на кожата, което ще доведе до увеличаване на производството на себум. Можете да използвате продукти с рН не по-високо от 5.5.

Мийте лицето си някъде между 12-16 ч., ако можете. По това време на деня кожата произвежда себум много активно, поради което често забелязваме омазняване на кожата.

Използвайте слънцезащитни продукти, защото ако не го направите, UV-светлината ще унищожи колагена в кожата ви и ще я направи по-малко еластична.

Използвайте крем или гел на водна основа, тъй като те хидратират кожата, без да запушват порите.

Използвайте безопасна козметика

Козметиката е комедогенна, ако съдържа съставки, които могат да запушат порите, като восък, масла, талк и други подобни компоненти. Кожата с разширени пори изисква козметика, която намалява производството на себум.

Полезни компоненти в козметиката:

Нордихирогаярея киселина, NDGA и саркозин. Те намаляват производството на себум.

Ниацинамид, цинков глюконат, цинков сулфат, кофеин, биотин и екстракт от кора от Enantia chlorantha. Всички те регулират функцията на потните жлези.

По-добре да не купувате козметика, която съдържа:

Талк, защото запушва порите. По-добре е да използвате минерални продукти.

Алкохолът изсушава кожата и нарушава естествения процес на отстраняване на мъртвите клетки на кожата.

Минерално масло, тъй като е евтин, лесен комедогенен компонент на много козметични продукти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay