5 съставки на червилото, които веганите биха сметнали за притеснителни

Вижте кои са те

5 съставки на червилото, които веганите биха сметнали за притеснителни

Ако сте вегетарианци или вегани, подбирането на храната е достатъчно предизвикателство. Трябва внимателно да четете етикетите на храните, за да се уверите, че не съдържат млечна суроватка, яйца или други продукти, получени от животни. Можете да ядете само някои протеини на прах, но дори яденето на мед е спорно. Бдителността на веганите обаче трябва да се простира отвъд това, което ядат. Трябва да внимават с нещата, които носят, дори с украсите за дома. Но продуктите за красота са безопасни, нали?

За съжаление, не са. Не само, че животните биват подлагани на вредни процедури по време на тестването на продуктите, а и в някои продукти има скрити животински продукти, особено при червилата. Това е така, защото много червила получават своите нюанси и овлажняващи действия от животински производни съставки, които имат силен произход (като смачкани бръмбари, риби и т.н)

Ето някои от съставките на червилата, които може да са притеснителни за вас, ако сте вегани:

1. Колаген

Колагенът е естествен протеин, който изгражда кожата и помага за възстановяване на рани и поддържане на кожата еластична. Но повечето колаген, използван в продуктите за красота, произлиза от съединителната тъкан на животните, според работната група по околната среда (EWG). Нали знаете, когато ядете пиле, че има едни бели ципи между костите и месото. Ето това е колаген. Съществуват на пазара пластмасови колагени, но е трудно да се каже разликата върху етикета.

2. Гуанин

Гуанинът е естествен протеин, който се използва като искрящ пигмент в продуктите за тяло, както и при шампоани и гримове. Той обаче се извлича от скални риби. Алтернативите за гуанин включват синтетични перли или алуминий и бронзови частици.

3. Лой

Лойта е произведена от преработена мазнина от говеждо месо. Може да се намери в свещи и сапуни, както и червила. Също така могат да се използват имената на натриев лаурат, лой киселина, лой амид, лой амин, талоут-6, лой глицериди и лой имидазолин. Разтриването на животинска мазнина в кожата може да бъде брутално за веганите. Алтернативите за лой включват растителна лой, яйчна лой и парафин.

4. Ланолин

Ланолинът е "рафинирано производно на мастната секреция на овцете". Превод? Овлажняваща мазнина. - Нали знаете, че ако не измиете косата си, тя става мазна. Е, овцете не мият вълната си и тя става мазна. Ето за тази мазнина става дума. Тя спомага за запазването на тяхната вълна водоустойчива. Тя се използва като овлажнител и като консервант и също е алерген. Алтернативи са растителни масла, като кокосово масло.

5. Кохинеално багрило

Една обща съставка, известна още като кармин или естествено червено 4, кохинеалната боя, се прави от малки насекоми, които живеят на кактусите. То създава ярък червен цвят в червилата, както и в храната и облеклото. Това е алерген, въпреки че реакциите са редки. Алтернативите на кохинеалната боя съгласно EWG включват цвекло, анато и алкане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay