Научни факти, които вероятно не знаете

Научни факти, които вероятно не знаете

Знаете ли, че нямаме абсолютно никаква представа каква е по-голямата част от нашата вселена? Всичките звезди, планети и галактики, които наблюдаваме днес, съставляват само 4% от вселената, докато другите 96% са направени от тъмна материя, която не можем да видим и изследваме. Най-популярното обяснение на тази празнина въз основа на нашите знания е, че тези вещества се образуват от определени частици, които не взаимодействат с обикновената материя и затова остават невидими. Но дори нашата собствена планета има много скрити тайни, които продължаваме да откриваме всеки ден.

Ето 17 интересни факти, които не знаете:

1. Всеки човек губи около 0.5 килограма на ден, чрез отделяне на газове. 

2. Полярните мечки не могат да бъдат засечени от инфрачервени камери. Тези животни се нагряват перфектно, поради дебелия слой на тъканите под кожата им и гъстата козина, покриваща тялото им. Но външният им слой остава същата температура като снега около тях, затова те са невидими за инфрачервените камери, които имат за цел да открият топлината, която отдава живото същество.

3. Слънчогледите могат да почистят радиоактивните отпадъци. Някои радиоактивни изотопи са подобни на  веществата, от които се нуждаят слънчогледите. Така че като растат, те поемат радиация от почвата.

4. Бълхата се ускорява по-бързо от космическа совалка. Една скачаща бълха достига височини от около 8 см в милисекунда, което е 50 пъти по-бързо от ускорението на космическия кораб.

5. Стомахът може да разтвори бръснарско ножче. В рамките на 24 часа погълнатото двустранно острие в стомаха ви става крехко и лесно разчупващо се благодарение на силно корозионна киселина с ниско рН ниво 2-3.

6. Бебетата имат с около 64 кости повече в тялото си, отколкото възрастните. Новородените бебета имат около 270 кости в тялото си, което прави скелета по-гъвкав. С възрастта много от тези кости се сливат, оставяйки 206 кости, които съставляват скелета на възрастен.

7. Невъзможно е човек да се оригне в космоса. Когато сме на Земята, благодарение на гравитацията течностите и твърдите частици отиват на долу, а през устата излиза само газ. В космоса няма гравитация и е невъзможно да се оригнете без да повърнете храна. 

8. Животните също могат да сънуват. Според някои проучвания плъховете сънуват как се хранят или как преминават през лабиринти.

9. Скорпионите светят под UV светлина. Тяхното меко синьо-зелено сияене идва от вещество, намерено в кутикула, много здраво покритие в част от екзоскелета. Учените обаче все още не знаят каква е целта на луминесцентния блясък - те мислят, че може да помага на скорпионите да се намират, да ги предпазва от слънчевата светлина или да объркват плячката си.

10. Имате 2 части от тялото, които никога не спират да растат. Човешките носове и уши продължават да се увеличават дори когато останалата част от растежа на организма е спряла.

11. На другите планети може да валят диаманти. Атмосферите на Нептун, Уран, Юпитер и Сатурн имат толкова голям натиск, че могат да кристализират въглеродни атоми и да ги превърнат в диаманти.

12. Атомите се състоят от 99,99999999% празно пространство. Атомът се състои от малко ядро, заобиколено от облак от електрони, които се разпростират върху пропорционално огромна площ. Така че, ако трябва да премахнете пространството от всички атоми на всичките 7 милиарда човешки същества, те ще се поберат в едно кубче захар. 
13. Топлата вода замръзва по-бързо от студената вода. 
14. Бананите са радиоактивни. Бананите съдържат калий, което ги прави леко радиоактивни. Но не се притеснявайте, ще умрете от радиационно отравяне, само ако изядете около 10 000 000 банана наведнъж.
15. Човешката кръв е подобна на морската вода. Съставът на нашата кръв има приблизително същото съдържание на сол като морската вода. Очевидно този факт доказва, че животът идва от океана.
16. Дължината на вашето ДНК може да се простира от слънцето до Плутон и обратно 17 пъти. Човешкото тяло съдържа около 37 трилиона клетки с 23 ДНК молекули, обвити във всяка от тях. Така че, ако трябва да разгърнете всички човешки клетки и да ги подредите в редица ще достигне до 34 милиарда мили.
17. Денят на Венера е по-дълъг от една година. Отнема около 243 дни на Земята, за да може Венера да се завърти на оста си само веднъж, докато може да обиколи Слънцето само за 225 дни.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay