Тайните на детското здравословно хранене

Защото то е изключително важно в тази възраст

Тайните на детското здравословно хранене

Адекватното, балансирано и разнообразно хранене е основен фактор, определящ здравето, растежа и развитието на децата. Според експерта по хранене и диететика д-р Мария Николова здравословното детско хранене се основава на 4 задължителни елемента:

  • режим на хранене (3 основни и 2 подкрепителни хранения)
  • правилен избор на храни (с достатъчна енергийна и биологична плътност, пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, постни и непреработени меса, риба, достатъчен прием на вода
  • ежедневна физическа активност
  • пълноценни междинни закуски (около 10 ч. и в периода 15 – 17 ч.).

Препоръчително е малките деца да се хранят на 2 – 3 часа. Междинните хранения трябва да са също толкова балансирани и здравословни, както и основните. Редовното хранене подобрява физическото и менталното представяне на децата, те са по-концентрирани в следобедните часове, паметта им е по-добра и не се хранят компенсаторно с по-големи количества храна или прости захари. Д-р Николова съветва междинните закуски да включват плод или зеленчук, млечен продукт, пълнозърнест продукт и чаша вода.

Тези интересни и много полезни съвети бяха разкрити на образователна онлайн компания, която запознава българските родители с основите на здравословното детско хранене и необходимостта от пълноценни междинни закуски. Кампанията е инициирана от Danonino и разработена заедно с д-р Мария Николова. 

Акцент в кампанията са и онлайн семинарите за здравословно хранене за родители, водени от д-р Николова и излъчвани на Facebook страницата на Danonino. По време на онлайн видеата родителите получават експертни съвети и имат възможност да зададат въпросите си, касаещи растежа и храненето на своите деца.

Следващият онлайн семинар е на тема "Умната закуска – как децата ни да са по-концентрирани и по-успешни?” и ще се излъчи на живо на 26 април от 16 ч. в страницата на Danonino в социалната мрежа.


За д-р Мария Николова:

Д-р Мария Николова е специалист по хранене и диететика. Завършва медицина в Медицински университет – София, през 2004 г., а после специализира "Хранене и диететика". Асистент в Медицински университет – София. Научните й интереси са в областта на микродефицити и метаболизъм, храненето и имунитета, детското хранене, оценката на хранителен прием и хранителен статус и др.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay