8 храни с високо съдържание на пробиотици, освен киселото мляко

8 храни с високо съдържание на пробиотици, освен киселото мляко

Има много неща, които да обичаме в пробиотиците: повече енергия, по-добро храносмилане, по-чиста кожа и дори по-силна имунна система. Не е зле, нали?

Повечето хора смятат, че единственият начин да си набавят пробиотици е чрез огромни дози кисело мляко или чрез таблетки пробиотик. Оказва се, че има и други храни, богати на пробиотици, освен киселото мляко. 

Ето на кои храни да наблегнете:

1. Комбуча

Този ферментирал чай е пълен с полезни бактерии и витамини от вида B - и може да ви помогне да се справите с подуването на корема. Ето и хранителните стойности на тази напитка със силен вкус. В 1 чаша (250 мл) има 35 калории, 0 грама мазнини, 7 грама въглехидрати, 5 грама захар, 10 милиграма натрий, 0 грама фибри, 0 грама протеин. 

2. Ябълков оцет

Ябълковият оцет има много ползи за здравето и една от тях е, че съдържа пробиотици. Важно е да отбележим, че не е добре да го пиете. Съчетавайте го с други продукти. В една супена лъжица оцет има 3 калории, 0 грама мазнини, 0,14 грама въглехидрати, 0,06 грама захар, 1 милиграм натрий, 0 грама фибри, 0 грама протеин.

3. Кисело зеле и кимчи

Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други. То наподобява българското кисело зеле, което всички знаем колко е полезно. То е богато на пробиотици и полезни бактерии. Освен това, по този начин зеленчуците остават годни за ядене много по-дълго време. 

4. Кисели краставички

Киселите краставички са друга ферментирала храна, пълна с пробиотици (и те са по-вкусни от киселото зеле). Просто внимавайте за натрия. 

5. Мисо

Мисо е традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на соя със сол и гъбата плесен Aspergillus oryzae. Този продукт е много богат на пробиотици.

6. Кефир

Ако обичате кисело мляко, но искате нещо, което е по-удобно, когато сте навън или пътувате, опитайте кефир. Кефирът е ферментирала млечна напитка, богата на пробиотици. 

7. Темпе

Темпе е традиционен соев хранителен продукт, произлизащ от Индонезия. То се прави с контролирана ферментация на соеви зрънца и се оформя в сбита форма, напомняща вегетариански бургер. Плюс това съдържа цели 20 грама протеин. 

8. Ферментирали сирена

Някои сирена, като Гауда и Чедър съдържат полезни млечнокисели бактерии.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay