Магичната красота на три божествени европейски острова!

Историята им не е по-малко впечатляваща

Магичната красота на три божествени европейски острова!

Ако все още не сте планирали почивката за идното лято, се отпуснете, настанете се удобно и помечтайте, докато четете за някои от екзотичните места, намиращи се на една ръка разстояние от България.

Кефалония (Гърция)
Кефалония е гръцки остров в Йонийско море. Той е най-големият от групата на Йонийските острови. Има площ около 800 кв. км. и се намира в силно сеизмична зона, като 1953 е една от годините, през които островът е разтресен от силно земетресение.

Според една от версиите островът получава името си от митологическия герой Кефал, който бил син на Хермес. След като Кефал помага на Амфитрион във война, в която героят с видно потекло участва, за награда получава острова, който днес носи неговото име.

Жителите на гръцкия остров Кефалония от векове имат странен обичай. Ежегодно, в продължение на четири века, те събират малки змии с кръстчета на главата и езика, които се появяват всяка година по едно и също време в селата в югозападната част на острова. Наричат ги "змийчетата на Богородица".

Магичната красота на три божествени европейски острова!

На мястото, където през 14 век местните жители намират икона на св. Богородица, е изградена църква, а по-късно - и прочутият манастир "Св. Богородица Лангобарда", посветен на Божията Майка.

През 16 век островът е нападнат от пиратите на Фридрих I, известен като Барбароса. Тогава монахините отправят молитва за спасение към Божията Майка и когато пиратите стигат до манастира, виждат, че той е обитаван единствено от змии. Големият им брой ги изплашил и ги накарал да изоставят обителта. Оказва се, че Богородица превърнала монахините в безобидни змии, за да ги опази от нападателите.

Жителите на гръцкия остров считат змиите за чудотворни и след появата им внимателно ги събират по улиците на селата, за да ги отнесат в манастира. Всяка година те се появяват по едно и също време - в периода от 6 до 15 август. Досега има само два известни случая, в които змиите не са се появявали - през 1940 г., когато започва Втората световна война, и през 1953 г., когато е катастрофалното за острова земетресение.

Хвар (Хърватия)

Магичната красота на три божествени европейски острова!

Хвар е един от големите южнодалматински острови в Адриатическо море. Площта му е значително по-малка от тази на Кефалония - едва 299 кв. км., а дължината на бреговата му ивица е малко над 254 км. Любопитна подробност е, че островът има формата на пура, разположена успоредно на Далматинското крайбрежие в Адриатическо море.

Почвата му е необичайно плодородна за тамошните острови и освен това островът е благословен с множество извори и потоци. Във вътрешността му има иглолистни гори, лозя, маслинови горички и овощни градини. Древните гърци се заселили на острова през 384 г. пр. Хр. и построили пристанище на северния му бряг, наричано днес Стари град.

Наричат Хвар "Островът на лавандулата" заради мащабното отглеждане и преработка на това растение, започнало през ХIХ в. и захранващо със суровина френската парфюмерийна промишленост. Хвар е един от двата най-известни винарски района в Хърватия, но чудесните му червени и бели вина рядко се изнасят навън. Така че, ако искате да ги опитате, трябва да планирате екскурзия дотам.

Хвар е много популярна ваканционна дестинация, може би заради всички 2718 часа годишно, през които слънцето стои на хоризонта. До крайбрежието се стига с яхта или ферибот, които ще разкрият красотата на варовиковите хълмове, покрити със зеленина.

Плажовете сами по себе си са с ограничен капацитет, но недалеч от входа на пристанището на град Хвар се намират Паклените Отоци – верига от 16 малки островчета, където има изобилие от плажове и плажни ресторанти, предлагащи пресни морски дарове на скара и особено сепии.

Гозо (Малта)

Магичната красота на три божествени европейски острова!

Гозо е малък остров в Средиземно море, част от Малтийския архипелаг. Островът е вторият по големина в архипелага. Гозо е по-слабо населен и е известен с живописните си хълмове, които са изобразени и на герба му.

Често наричат Гозо "Островът на Калипсо" - име, произлизащо от легендите за местоположението на древния остров Огигия, описан в Омировата Одисея. В мита нимфата Калипсо задържа Одисей на своя остров за 7 години по пътя му за родната Итака след края на Троянската война. Според местните предания Гозо и Огигия са едно и също място.

Остров Гозо е разположен на 5 км северозападно от Малта и на около 82 км от бреговете на Сицилия. Той заема площ от около 67 кв. км. и има население от около 31 000 души. В сравнение с големия остров Малта, Гозо е много по-рядко заселен, по-спокоен и с по-чист въздух. Там природата е по-дива и уникално красива.

В Гозо има типична средиземноморска растителност, основно представена от различни видове сухи треви и храсти. Сред слънчевия островен пейзаж са разположени спокойни и идилични среновековни градчета със старинна архитектура и много красиви църкви. Много от уличките са толкова тесни, че човек би могъл лесно да докосне сградите от двете страни на пътя, стига да протегне ръце.

Крайбрежието е известно с няколко красиви плажа, зрелищни пещери, причудливи скални форми и, разбира се, със солниците, от които и до днес се извлича сол от морската вода по напълно естествен начин благодарение на горещото и силно слънце. Гозо има антична култура. Островът е добре познат още от древността, когато през този район минавали едни от най-важните и натоварени морски пътища в света.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay