1 нещо, за което трябва да харчите повече пари, за да бъдете щастливи

Струва си!

1 нещо, за което трябва да харчите повече пари, за да бъдете щастливи

Следващият път, когато обмисляте да се нахвърлите върху скъпо кожено яке или телевизор с голям екран, вместо да спестите тези пари за екскурзия, помислете два пъти. Спомените са много по-ценни от материалните неща, а и остават завинаги. Вече и науката го доказва.

Д-р Томас Гилович, професор по психология в Университета Корнел прави проучване, наречено "Чудесен живот: Експериментално потребление и преследване на щастието". В него той заключава, че "толкова важни, колкото притежанията могат да бъдат идентичността на човека и самочувствието", те не са толкова важни, колкото и преживяванията на човека. "Ние сме съвкупността от нашите преживявания, не сме сумата от нашите притежания, колкото и важни да са те, но ако са призовани да напишат нашите мемоари, това са нашите преживявания, които ще пишем, а не нашето притежание".

За човек, който обича да пътува, това е страхотна новина. Д-р Гилович посочва, че "споделянето на нещо по-важно за човека [като преживяванията] със сигурност ще доведе до по-голямо чувство за родство и връзка, отколкото споделяне на нещо материално". Това означава, че правенето на спомени с хората - особено чрез преживявания, като тези, с които се сблъскваме, когато пътуваме - води до по-голяма връзка, отколкото ако се споделят само материални елементи, като физически дарове.

Никой не казва, че материалните неща не са важни, но не е оправдано да дадете парите, които сте изкарали с много усилия, за нещо толкова преходно, като материалните неща. Вместо това харчете парите си за преживявания, пътувайте колкото можете по-често и се радвайте на живота. В крайна сметка, всичко, което ни остава, са спомените. Постарайте се да създадете спомени, които ще ви топлят на старини.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay