8 грешки, които допускаме в грижата за зъбите

Основни грешки

8 грешки, които допускаме в грижата за зъбите

Всички ние мием зъбите си поне 2 пъти на ден. Но всъщност миенето на зъбите сутрин и вечер далеч не е достатъчно за поддържане на перфектна усмивка и здрави зъби.

Ще ви представим 8 основни грешки, които допускаме при грижата за зъбите си. Също така ще ви предложим няколко идеи за това как да поддържате усмивката си красива в продължение на много години напред.

1. Натискаме прекалено силно с четката, когато мием зъбите си

Когато натискаме прекалено силно, косъмчетата на четката се огъват и не почистват добре. Освен това, прекалено силното натискане уврежда венците.

2. Не обръщаме внимание на храната, която ядем

Всички знаем, че яденето на прекалено много сладкиши причинява кариеси. За да имаме здрави зъби обаче трябва да ядем храна, която съдържа калций, фосфор и флуор. Ето няколко съвета:

 Храни, съдържащи калций:

млечни продукти

плодове и зеленчуци

риба

боб

Храни, съдържащи фосфор:

риба

зърнени храни

ядки

леща

Обикновено получаваме необходимата дневна доза флуор с водата. Ако обаче живеете в район, където водата е с ниска концентрация на флуор, трябва да ядете повече храни, съдържащи флуор.

3. Не използваме допълнителни устройства за почистване на зъбите

Колкото и старателно да миете зъбите си, четката не може да почисти зъбите достатъчно добре, ето защо трябва да използвате и конец за зъби. Ако пролуките между зъбите ви са големи, може да използвате и интердентална четка за зъби. За да убиете бактериите, изплаквайте устата си с вода за уста.

4. Не се грижите за венците си

Ако венците ви са слаби и нямат достатъчно голямо кръвоснабдяване, това може да доведе до пародонтит. С това заболяване, венците ви кървят, възпаляват се и създават проблеми. И в крайна сметка можете да загубите зъбите си.

За да направите венците си по-силни, трябва да ги масажирате с четката или пръста си с кръгови движения. Яжте твърда храна и я дъвчете добре.

5. Не ходим да ни почистват зъбния камък

Зъбният камък е втвърденият продукт от минерали от слюнката и храни, които се натрупват в плаката около зъбите. Той има жълто-кафяв цвят и не може да бъде отстранен с четка за зъби. Зъбната плака и зъбния камък причиняват пародонтална болест, включително възпаление на костите около зъбите. Зъбният камък може да стане толкова твърд, колкото скала, като може да се свали само от зъболекар със специални инструменти.

6. Мислим, че сме прекалено възрастни за брекети

Много хора смятат, че брекети се носят само от деца и тийнейджъри и че ако не са изправили зъбите си навреме, вече не могат да го направят. Не се колебайте да се консултирате с ортодонт.

7. Дъвчем само от едната страна

Ако дъвчете храната само от едната страна на устата, това може да причини разваляне на зъбите и прекалено силни мускули само от едната страна. Мускулите от двете страни на лицето трябва да бъдат симетрични. Не забравяйте да ядете твърда храна, това ще направи зъбите ви по-силни.

8. Не учим децата как да се грижат за зъбите си правилно

Някои родители смятат, че няма нужда да се полагат грижи за млечните зъби, тъй като са временни. Но едно дете трябва да знае как да се грижи за зъбите си, защото навиците се изграждат в ранна възраст.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay