Тийнейджър изобретява сутиен за откриване на рак на гърдата

Когато майка му едва не умира от рак на гърдата

Тийнейджър изобретява сутиен за откриване на рак на гърдата

Въпреки всички страдания, трудностите понякога служат за вдъхновение. След като почти губи майка си, заради рак на гърдата, един мексикански тийнейджър решава да помогне на жените по цял свят да откриват болестта в ранните етапи. 

"Когато бях на 13 години, майка ми беше диагностицирана за втори път с рак на гърдата", казва 18-годишният главен изпълнителен директор и съосновател на Higia Technologies- Джулиан Риос Канту. "Туморът премина от размерите на зърно ориз до този на топката за голф за по-малко от шест месеца. Диагнозата дойде твърде късно и майка ми изгуби и двете си гърди и почти живота си." 

Това вдъхновява Риос Канту да създаде Eva, сутиен за авто-проучване, който помага на жените да откриват рак на гърдата в началото. Устройството вече спечели най-голямата награда в конкурса за наградите "Global Student Entrepreneur Awards", в който се състезаваха 56 предприемачи- студенти от 56 държави. 

В сутиенът Eva има сензори, които преглеждат повърхността на гърдата и следят текстурата, цвета и температурата. Жените могат да следят състоянието на гърдите си, чрез мобилните си телефони. Всички тези данни се съхраняват. Когато има тумор в гърдите, има повече кръв, повече топлина, така че има промени в температурата и в структурата. Ще ви кажем, че "в този квадрант има драстични промени в температурата" и нашият софтуер е специализиран в грижата за тази област. Ако видим постоянна промяна, ще ви препоръчаме да отидете при доктора, обяснява Риос. 

Изобретението все още е само прототип, но неговите създатели смятат, че ще бъдат сертифицирани за употреба за две години. Според Американското дружество за борба с рака приблизително 82 000 жени ще умрат от рак на гърдата през този период само в САЩ. 

Тийнейджър изобретява сутиен за откриване на рак на гърдата

Тийнейджър изобретява сутиен за откриване на рак на гърдата Тийнейджър изобретява сутиен за откриване на рак на гърдата Тийнейджър изобретява сутиен за откриване на рак на гърдата

Тийнейджър изобретява сутиен за откриване на рак на гърдата

Тийнейджър изобретява сутиен за откриване на рак на гърдата

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay