Морковен кейк за Великден

Едно по-различно ястие

Морковен кейк за Великден

Трудно е да се проследи произходът на морковения кейк, но широката си популярност той дължи на САЩ, където се е появил за първи път в кафенета и ресторанти в началото на 60-те години на миналия век. Идеална компания за следобедния чай, сладкишът традиционно се сервира с глазура от крема сирене и масло, която му придава фина плътност. Като великденски десерт би разнообразил не само празничното меню, а и темите за разговор на масата.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 200 гр. захар
  • 100 гр. разтопено масло
  • 150 мл. прясно мляко
  • 300 гр. брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 1/2 ч.л. течна ванилия
  • 250 гр. настъргани моркови
  • 100 гр. орехи

за глазурата:

  • 230 гр. крема сирене
  • 150 гр. масло
  • 100 гр. пудра захар

Начин на приготвяне:

Яйцата, захарта, маслото и прясното мляко се сипват в дълбока купа и се разбъркват с миксер. Добавят се ванилията и настърганата лимонова кора. Разбърква се отново.

Брашното, смесено с бакпулвера, се добавя на няколко части към течните съставки, при непрекъснато бъркане, докато се получи гъсто кексово тесто. Накрая се прибавят морковите и орехите и се разбърква с лъжица.

Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена кръгла форма с падащо дъно. Пече се 40 мин. на 170 градуса или докато при проверка с клечка в средата тя излезе суха.

Глазурата се приготвя, като крема сиренето, маслото и пудрата захар се разбият с миксер на пухкав крем. Изпеченият и охладен кейк се покрива отгоре с нея и по желание се украсява с морковчета.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay