Всички знаем, че пробиотиците (живите бактерии в храни като кисело мляко и кисело зеле) са полезни за нас. Но хората пропускат един факт за пробиотиците: те стимулират добрите бактерии в червата ни само временно. Спират да действат в момента, в който организмът преработи храната.
Хората мислят, че пробиотиците променят бактериите в червата, но те не го правят. Тогава идват пребиотиците. Пробиотиците представляват бърза доставка на добри бактерии, докато пребиотиците действа по-дългосрочно.
За щастие, можем да си набавим пребиотици по много и различни начини. Ето кои храни трябва да добавите в диетата си, за да си набавите пребиотици:
1. Орехи
Орехите съдържат фибри и други пребиотични съединения, които подпомагат растежа на добрите бактерии. Храненето с орехи ви помага да увеличите количеството на лактобацилуса, което помага да се набавите нужното количество добри бактерии. Едно малко изследване от 2018 г. показва, че хората, които ядат половин чаша орехи всеки ден в продължение на три седмици имат баланс на бактериите и по-здраво дебело черво.
2. Черен шоколад
Тъмният шоколад е отличен източник на полифеноли, пребиотични антиоксидантни съединения, които помагат да се увеличат два типа бактерии в стомаха (лактобацилус и бифидобактерии), които ви поддържат здрави. Трябва да консумирате черен шоколад с поне 70% какао.
3. Лук
Лукът е голям естествен източник на пребиотичен инулин, който помага на тялото ви да произвежда бутират, който предпазва дебелото черво и може също така да подобри здравето на сърцето чрез понижаване на лошия холестерол и триглицеридите (мазнини в кръвта).
4. Овес
Овесът е източник на устойчиво нишесте - пребиотичен вид нишесте, което тялото ви не може да преработи. То стига непокътнато до дебелото черво, където ферментира и произвежда съединения, които имат слабително действие, за да поддържат дебелото черво здраво и защитено от рак. Нещо повече, устойчивото нишесте може дори да помогне да намалите кръвната си захар и холестерола.
5. Червена леща
Червената леща съдържа устойчиво нишесте и разтворими фибри, които изчистват холестерола от тялото ви. Бонус: Тя се готви по-бързо от всеки друг вид леща.
6. Царевица
Освен че има устойчиво нишесте, царевицата също съдържа зеаксантин и лутеин-фитонутриенти, които поддържат здравето на очите и предпазват от дегенерация на макулата.
7. Праз лук
Друг велик източник на предпазващ дебелото черво пребиотичен инулин е праз лукът. Той също потенциално помага за предотвратяване на рак на гърдата, стомаха и дебелото черво. Плюс това, една чаша съдържа само 32 калории.
8. Ябълка
Ябълките са богати на пребиотичен пектин, който подобрява здравето на дебелото черво, като поддържа разнообразие от добри бактерии. Ябълките също така могат да ви помогнат да сте слаби, като ви засищат за дълго време, благодарение на високите нива на влакна и вода.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 | 0 |