Присъда "Бежанка": Затворнички в нелегален затвор

Вижте разтърсващата история на една сирийска бежанка и нейната дъщеря, които са държани в плен от трафиканти в продължение на седем месеца

<p>Суад, дъщеря й Мариам и Мохамед</p>

Суад, дъщеря й Мариам и Мохамед

В рамките на нашата рубрика Присъда "Бежанка” ви срещнахме с хора, чиято съдба е доста еднаква. Запознахме ви с бежанците в България и ви разказахме техните лични истории.

Днес е време за последния материал от рубриката. В него ще споделим с вас една тежка история. Един разказ за действителността - онази реалност, която всички знаем, че съществува, и от която съзнателно се стараем да извърнем очи. 

Ще ви разкажем за тъмната страна на живота, в която понятия като "човечност” са само думи, които се използват по телевизионните канали. И които не означават нищо за хората, които се оказват в сърцевината на тази страшна страна на всекидневния живот, от който самите ние сме част. 

Суад Сабхи Ал Асаад е от сирийския град Хомс. Пристига в България, заедно с 13-годишната си дъщеря Мариам Иса преди около осем месеца. За разлика от повечето бежанци, които с пресичането на българо-турската граница биват настанени в бежански лагер, Суад и Мариам дори не виждат портала на което и да било убежище за бежанци. До преди около месец…

Но нека разкажем за събитията в тяхната последователност. Когато решават, че вече е време да напуснат родината си, Суад и дъщеря й първоначално отиват в Турция. Стигайки до Инстанбул, майката успява да се свърже с хората, които й обещават, че срещу съответното заплащане, ще я преведат безпрепятствено през България по пътя към Западна Европа.

Двете тръгват към българската граница, придружени от цяла група бежанци. Три дни са необходими на трафикантите да преведат бежанците успешно на българска територия. Планът е Суад и дъщеря й да останат няколко дни в квартира в София, докато дойде време да продължат пътя си към западната част на Европа.

Присъда "Бежанка": Затворнички в нелегален затворСирия

Оказва се обаче, че намеренията на трафикантите рязко са се променили. Суад и Мариам се намират на място, което изобщо не им е познато. Затворени са в апартамент заедно с още три жени от Судан. Така започва началото на близо 7-месечния им принудителен престой в нелегалната бежанска квартира.

"Не ни позволяваха да напускаме апартамента. Месеците минаваха, а аз нямах никаква връзка с външния свят. Трафикантите взеха всичките ни пари. Дори когато дъщеря ми се разболя, те отказваха да ни пуснат”, разказва Суад.

Присъда "Бежанка": Затворнички в нелегален затворСуад и дъщеря й вече са в бежанския лагер в "Овча купел"

Така майка и дъщеря се оказват в капан, от който няма измъкване. Трафикантите понякога позволяват на жената да се обажда по телефона, но единственият човек, с когото Суад може да се свърже, е братовчед й, който живее в България. Други близки няма. Казва, че не е виждала никого от семейството си от 14 години. 

По време на кратките си разговори с братовчед й, Суад успява да му обясни положението им, но няма как да му опише къде се намира, понеже няма представа. 

С общите усилия на полицията, разследване на Българската национална телевизия и старанието на хора, които желаят да помогнат, държаните в плен жени са открити в апартамент в квартал "Захарна фабрика”. Когато полицията нахлува в апартамента, от трафикантите няма и следа.

Присъда "Бежанка": Затворнички в нелегален затворБежанският лагер в "Овча купел"

Суад и дъщеря й биват временно настанени в приюта за бежанци в "Бусманци”, а днес вече се намират в бежанския лагер в "Овча купел”. И днес обаче жената не е наясно каква е съдбата на останалите жени, с които споделя обща стая по време на тези седем месеца. Всичко, което иска, е трафикантите да си получат заслуженото и да бъдат заловени. 

В момента Суад и Мариам са в очакване да разберат дали и кога ще получат български документи. "Аз вече нямам нищо. Всички пари, които събирах, за да се измъкнем от Сирия - 11 000 евро, вече са в ръцете на трафикантите. Нямам близки в Сирия. Домът ми е разрушен”.

Присъда "Бежанка": Затворнички в нелегален затворОт дома на Суад в Сирия вече не е останало нищо

Жената признава, че дори не се осмелява да прави планове за бъдещето. Не е като да има избор. Няма на кого да разчита. Не може да работи. Не разполага с абсолютно никакви пари. Така че въпросът не е дали иска да остане в България, или не. Друг избор, освен да живее тук, няма.

Животът в бежанския лагер не е добър, но се чувстват далеч по-добре отколкото в нелегалната квартира. В стаята, в която са настанени, живеят още три момичета и една жена. Вече веднъж Мариам и Суад получават месечната помощ от 65 лв., която се отпуска от държавата.

По време на и след престоя им в нелегалната квартира за бежанци Мариам е в шок. Детето се възстановява от преживения стрес бавно и трудно. Малко по малко обаче започва да се чувства по-добре.

Присъда "Бежанка": Затворнички в нелегален затворБежанският лагер в "Овча купел"

Мохамед е представител на Асоциацията на сирийските бежанци. Той прави всичко възможно да помогне на семейството от момента, в който научава за тежкото им положение.

"Правим всичко възможно, държим връзка с полицията. Тя изгуби много време и пари през тези седем месеца. Досега можеше да е получила статут, а тепърва чакането започва”, споделя той. 

Мъжът е на мнение, че администрацията в България е много тромава. Правят се елементарни грешки при попълване на необходимите документи, което допълнително забавя процедурата по получаване на статут. 

Присъда "Бежанка": Затворнички в нелегален затворБежанският лагер в "Овча купел"

Това е историята на Суад и Мариам. Разказ за изпитанията на една майка и нейната дъщеря. Една споделена истина за действителността, от която много хора не се интересуват. Една. Въпросът е колко други истини остават неизказани...

Ако тази статия ви е харесала и искате да прочетете останалите материали от рубриката Присъда "Бежанка", станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay