Ексклузивно интервю: Веси Попова в компанията на двама веронци

Sometimes I Cry е баладично парче на българската певица и италианското дуо JazzyFunk

През последните седмици романтично настроените ни души бяха докоснати от едно нежно парче, което се завъртя в българския музикален ефир. Оказва се, че Sometimes I Cry може да се похвали с още по-впечатляващ успех на световно ниво. Става въпрос за съвместен проект на популярното италианско дуо JazzyFunk и певицата Веселина Попова. Песента им прекара немалко време на първа позиция в класацията на големия международен сайт за хаус музика Traxsource - категория Lounge / Chill out.   

Видеоклипът към Sometimes I Cry е заснет на Българското Черноморие. Това се е случило през февруари, когато момчетата от JazzyFunk са посетили Бургас за съвместно участие с Веси. Този уикенд всички те отново ще пътуват към красивия български град, за да зарадват с музиката си тамошната публика. Възползваме се от гостуването на музикантите в България, за да ви представим едно свежо интервю с тях.

Веси Попова няма нужда от специално представяне. Българската аудитория я познава като изключително красива жена с изключително красив глас. Екипът на Jenite.bg вече е разговарял с нея на различни теми, музикални и не съвсем. Днес ще обърнем специално внимание на новата насока в кариерата ѝ - от година насам Веси е решила да се съсредоточи изцяло върху хаус музиката. Само за няколко месеца чаровната изпълнителка е записала над 20 авторски проекта с популярни диджеи от различни страни: Англия, Германия, Италия, Русия, Гърция, Турция, Тунис, Словакия, Португалия... И България, разбира се!

Филипо Пербелини и Макс Кортела - това са имената на двете момчета от Верона, избрали да се представят на музикалната сцена с общото название JazzyFunk. Филипо е певецът и музикантът на дуото. Той изпълнява вокалите, свири мелодиите на пиано, бас, синтезатор. Макс е диджеят. Негова задача е да се грижи за цялата студийна продукция. Двамата заедно създават уникално звучене, което представлява впечатляваща иновация в света на deep house музиката от последните две години. Революционните методи на JazzyFunk привличат вниманието и желанието за колаборации на известни творци от цял свят.

 

Всеки музикант си има своя лична история, свързана с музиката. Каква е историята на всеки от вас?

Веси: Винаги съм имала музиката в мен и покрай мен. Първите ми спомени, свързани с нея, са от много ранно детство. Баща ми е музикант - саксофонист. Той често ни свиреше, а аз и сестра ми танцувахме. Общо взето целият ми живот е бил близо до това изкуство, но реших да се занимавам професионално чак след участието ми в Music Idol.

Филипо: Пея от малък и обожавам музиката. Не съм предполагал, че ще си изкарвам хляба с това, но ми харесва.

Макс: Аз започнах да диджействам, когато бях на 13. Така и не спрях.

Филипо и Макс, как се събрахте, за да сформирате група?

Ние се познаваме от деца. Родителите ни бяха приятели, те ни предадоха и страстта към музиката. Двамата сме работили заедно в продължение на много години, в един момент естествено решихме да създадем група.

Какво ви обединява и какво ви прави различни – не само в музиката, но и в живота?

В живота също сме едно истински силно дуо. Всеки от нас си има собствени правила и отговорности. Намираме се в хармония помежду си и трудно можем да се скараме.

Как решихте да направите съвместен проект с Веси?

Чухме гласа ѝ по радиото. Тя наистина много ни хареса, решихме да се свържем с нея по Facebook и така започнахме да действаме заедно. Веси е истински професионалист, работи здраво.

Веси, теб с какво те впечатли музиката на JazzyFunk? Веднага ли се съгласи да изпееш вокали за тях?

Те са уникални музиканти. В случая не става въпрос само за DJ продуциране. JazzyFunk съчетават различни стилове музика с хаус музиката, а това е точно по мой вкус. Филипо е и много добър певец. Чрез следващия ни проект ще се уверите в това. Много скоро очаквайте дуетното ни парче Last Night, в което взима участие и DJ Queto.

Ексклузивно интервю: Веси Попова в компанията на двама веронци

С JazzyFunk вече имахте няколко съвместни участия в България. Какво е усещането да си с тях на една сцена? 

Веси: JazzyFunk изключително много държат на своите лайв изпълнения и правят уникални такива. В концепцията им е заложено импровизацията на живо да се осъществява с пълното участие на публиката, така всеки път се получава съвсем ново шоу, съвсем различно изживяване. По време на лайв изпълненията всички тракове се преработват и съчетават с музикални импровизации на живо. Свири се и на истински инструменти, което дава голямо разнообразие от звуци. За мен е много интересно и е чест да участвам във всичко това. Всяко участие с JazzyFunk ми доставя огромно удоволствие като музикант.

JazzyFunk допълват: Обичаме да взаимодействаме с публиката. Вярваме в "магическата сила" на живото изпълнение, на партитата, в които многото енергии, събрани на едно място, създават наистина уникална атмосфера. Всяко наше участие си има собствена история и е различно от останалите преди това. Най-красивото усещане е, когато хората не просто слушат музиката ни, а и пеят заедно с нас.

Прочетохме, че като дуо сте имали участия в Италия, Германия, Франция, Испания, Англия, Швейцария, Турция, Гърция, Русия, Полша, Литва, Египет... След всички тези пътешествия, какво впечатление ви направи България? 

Хубава страна! Онова, което ни хареса най-много, е уважението към артиста и начинът, по който публиката се включва в шоуто на живо.

Като жители на Верона бихте ли казали, че тя наистина е толкова романтична, колкото чужденците си мислят?

Да, Верона е един от най-романтичните градове в Италия.

По какъв начин италианските корени влияят на вашата музика?

Предпочитаме да звучим интернационално, затова експериментираме със стилове като nu disco, indie dance, deep house с примеси на соул, фънк, джаз влияния... Но все пак винаги запазваме италианските си корени.

Веси, от известно време ти също получаваш покани за участия в чужбина. Разкажи ни за последното си такова.

През декември бях в няколко града в Русия. С две изречения: хубави хора, които знаят как да се забавляват; ужасен студ, беше -30 градуса. Сега ми предстоят няколко участия в Истанбул. Последния път, когато пях там, бях очарована от града. Надявам се този път да имам повече време за да го разгледам.

Преди записваше и поп парчета, но напоследък си се концентрирала изцяло върху хаус музиката. Как се стигна до тази промяна?

Просто намерих себе си в този стил. В хаус проектите аз съм и съавтор, по този начин имам свободата да влагам в тях емоциите си. Това ме кара да се чувствам удовлетворена - моите емоции докосват хората.

В поп музиката вокалистът е бляскавото лице на всеки проект, докато при хауса по-скоро остава в сянката на диджея. Неприятно ли ти е това?

Би се подразнил човек, който има грешни подбуди да се занимава с музика. Аз правя това, което обичам. Не се боря за слава и блясък. В нашите проекти ние сме TEAM.

Ексклузивно интервю: Веси Попова в компанията на двама веронци
Само за последната година си работила с над 10 диджея, популярни на световната хаус сцена. Ще ни разкажеш ли как се свързвате един с друг, как протича творческият процес по създаването на един трак? 

За колаборациите ми се грижи моят мениджър Радослав Чилингиров. Той води кореспонденцията с продуцентите, с лейбълите, уговаря участията... Работният процес протича различно в различните случаи. Понякога първо ми изпращат музиката и тя ме вдъхновява за създаването на текста и кантото. Друг път създавам моята част първа, а диджеят разработва музиката, вдъхновен от моите идеи.

"Музикант къща не храни" – какво мислиш по този въпрос? Коя част от работата реално ти носи доходи и до каква степен се налага да инвестираш обратно?

Доходите са основно от участия, но има и доходи от авторските права над музиката, която правя. Хубавото е, че издавам в цял свят, през големи лейбъли, а там нещата са някак по-смислени и уредени относно авторството. Почти всичко влагам обратно в новите си проекти.

Занимаваш ли се с нещо друго професионално? 

Голямо удоволствие ми достави да се изявявам и като актриса, но музиката винаги ще е в центъра на моя свят. Точно затова с моя мениджър решихме да създадем COOLTURE SOUND. Идеята на агенцията е да менажираме различни артисти, да организираме събития, да популяризираме този стил в България, в същото време и да покажем на света колко талантливи български продуценти и изпълнители имаме. Много скоро ще стартира и нашият лейбъл.

След като си навътре в ситуацията с хаус музиката в България, как би я определила? Получава ли се така, че на международно ниво успехите ти в тази област да се забелязват повече, отколкото тук?

Със сигурност хаус музиката в чужбина е много по-развита, отколкото тук, затова е нормално там да се позиционирам по-добре. Проектите ми получават много добри отзиви от хора от цял свят, в това число и от мои колеги. Щастлива съм, че мога да се похваля с това, че последните ми продукции присъстват дълго време на челни места в световни чартове. 

Завършваме с няколко творчески въпроса, насочени към всички. Какъв тип емоции ви вдъхновяват най-силно? Имате ли си някакви специални "ритуали", които ви помагат да се настроите на творческа вълна?

Веси: Всички емоции могат да ме вдъхновят. Никога не мога да създам нещо само, защото трябва. Музата или я има, или не. Най-често, за да ми се получат нещата, имам нужда от спокойствие и усамотение. Един свят, който си е само мой.

JazzyFunk: Нашите тракове изразяват всякакви емоции – от любов до радост или болка. Най-важното е чрез музиката да се разкаже някаква история. Нямаме специални ритуали, имаме само страстта, а тя ни води навсякъде.

Благодарим на Веси Попова и момчетата от JazzyFunk за това интервю! Очакваме с нетърпение изненадите, които са ни приготвили в предстоящите си проекти!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay