Боядисване на великденски яйца: Традиционни техники

Разберете как да боядисате великденските яйца в духа на българските традиции

Великден е един от най-обичаните и почитани празници в християнството. Покрай него се струпват повече почивни дни и цялото семейство се събира. Великденските празници са времето, когато човек обръща внимание на важните неща за него, а именно - обграждането с хората, които обича най-много, отдавайки се на приятни моменти с тях.

С наближаването на празника започваме да се замисляме и как да подготвим празничната си трапеза. Както знаете, една от най-важните традиции, свързани с Великден, е боядисването на великденските яйца.

От съществуването на празника, това е неизменна част, на която се радват както малките членове на семейството, така и големите. А с всяка изминала година се появяват все по-нови и по-модерни техники за боядисване на яйца.

Днес обаче решихме да съберем някои от най-известните традиционни такива, като ви запознаем стъпка по стъпка с тяхното осъществяване.

Различни бои за вашите великденски яйца

1. Бои на химическа основа

Много лесно можете да се сдобиете с бои за оцветяване на яйца от всеки магазин по това време на годината. Те се продават като прахчета, капсули или хапчета в основните цветове - жълто, оранжево, червено, зелено, синьо и лилаво.

За да започнете, първо трябва да обърнете внимание на самите яйца. Ще трябва да ги измиете и почистите. След това ги сложете да се варят в подсолена вода, за да не се спукат в процеса на приготвяне. Яйцата трябва да са твърдо сварени, затова щом водата заври, ги оставете в тенджерата за 10-12 минути, за да сте сигурни, че ще са готови. След като направите това, ги оставете да изстинат.

След това преминете към самото боядисване на яйцата. За да се справите, ще са ви нужни буркани или дълбоки купички, които да напълните с вода за всеки отделен цвят. Във всеки от съдовете пуснете боята, като прибавите по една супена лъжица оцет за всяка.

След като сте сигурни, че цветовете са се разтворили, започнете да потапяте яйцата. Ако искате да получите по-наситени цветове, дръжте яйцата по 8-10 минути. Ако пък не, ги вадете по-рано. След като приключите с всички яйца, можете да ги намажете с олио, което предварително сте напоили на парче памук. Така яйцата ви ще са гланцирани и блестящи.

Боядисване на великденски яйца: Традиционни техники

Боядисване на великденски яйца: Традиционни техники

2. Бои от естествени багрила

Освен боядисването с бои на химическа основа, има и такова с естествени оцветители. За почитателите им ще дадем няколко предложения кои растения трябва да използвате, за да добиете цвят от природата в боядисването на великденските яйца.

Светлочервено –  цвят от мак

Тъмночервено – червено цвекло

Кафяво - черен чай или кафе

Светложълто - лимонова кора

Жълто до оранжево – шафран, чили на прах, бадемови листа или кафена чаша червен пипер

Небесно синьо – прясно червено зеле

Тъмно синьо – домашно червено вино

Зелено – спанак или магданоз

Лилаво – виолетки

Това са материалите, които ще са ви нужни, за да боядисате яйцата си чрез естествени оцветители. Всеки един от тях ще трябва да сварите в количество вода по ваша преценка, в зависимост колко наситени искате да бъдат цветовете на вашите яйца и какво е тяхното количество. Добавяйте по 1 с.л оцет към готовата смес и след това започвайте да се забавлявате.

Закъде без шарени великденски яйца?

За да направите великденската си трапеза по-цветна, сме ви приготвили няколко техники за боядисване на шарени яйца от кухните на нашите баби.

1. Освен за гланциране, олиото върши работа и за шарени яйца

Не бързайте да изхвърляте боята, която ползвахте за едноцветните си яйца. Тя ще ви помогне да се сдобиете и с цветни такива, като ние сме ви приготвили два варианта, кои са еднакво лесни и бързи за приготвяне.

За първия ще ви е нужно олио. Във всеки от избраните от вас съдове, ще трябва да прибавите 1с.л. или 2 с.л. За да получите шарено яйце, ще трябва да го потопите във всеки от цветовете за известно време. След като приключите с първия цвят, ще видите, че заради олиото, яйцето не е боядисано навсякъде. След като започнете да го потапяте и в останалите бои, ще се получи хубаво многоцветно яйце.


Боядисване на великденски яйца: Традиционни техники

2. Парче памук за оригиналност и красиви цветове

Другата техника за боядисване на шарени яйца е използването на голямо парче памук. Върху него капнете по лъжица от всеки цвят на различни места. След това увийте яйцето и го оставете да попие от боите за 5-10 минути, ако желаете наситени цветове. За да се получи желаният ефект, сменяйте парчето памук на всеки 3 яйца, защото иначе цвета се разводнява и става не особено задоволителен.

Рисунки, щампи и лепенки

Освен едноцветни и шарени, вашите яйца могат да бъдат и изрисувани. За да получите истинска пролетна великденска трапеза, ще трябва да се постараете малко повече и да покажете уменията си на художник.

1. Рисуване с восък

Първото ни предложение изисква използването на восък. За целта можете да вземете свещ или восъчна писалка, с която да проявите творческите си заложби.

След като сварите яйцата и преди да изстинат напълно, можете да нарисувате каквото си поискате върху тях. Восъкът се топи от топлината и оставя недивима диря. Втората стъпка е да пуснете яйцата в избраната от вас боя, за да се оцветят. Благодарение на восъка, частта, в която сте рисували или писали, няма да се оцвети. Така се получават интересни и оригинални великденски яйца, които няма да ви отнемат много време в подготовката за великденската трапеза, отговаряща на всички традиции.

Боядисване на великденски яйца: Традиционни техники

2. Стар чорапогащник за красиви щампи

За второто ни предложение ще ви е необходим стар чорапогащник и красиви цветчета или форми от непромокаем материал. Както знаете, бабите ни най-често използват листата на здравеца, не само защото са красиви, а и защото се смята, че това цвете носи късмет и здраве.

За да успеете да получите щампа, ще трябва да сложите яйце в чорапогащник. Заедно с него поставете избраното от вас цвете, така че да пасне към яйцето. Затегнете яйцето и цветето хубаво, като го завържете, така че да не мърда, докато го пускате в боята. След като приключите с оцветяването и махнете чорапогащника и цветето, ще видите, че определна част от яйцето не се е покрила с боя.

Боядисване на великденски яйца: Традиционни техники

Боядисване на великденски яйца: Традиционни техники

Освен с листа от цветя, можете да украсите яйцата си и с люспи от лук. Махнете най-горните люспи от глава стар лук и ги обвийте около яйцето. Отново затегнете в чорапогащник и ги варете 10-15 минути. След това изчакайте да изстинат и ги потопете в желана от вас боя. Накрая ще се получат страхотни яйца, които ще изглеждат като мраморни.

Боядисване на великденски яйца: Традиционни техники

И двата начина са лесни и удобни. Няма нищо сложно в боядисването, а резултатът накрая е наистина страхотен!

3. Лепенки и стикери

За тези от вас, които нямат време за боядисване на великденските си яйца, търговците са измислили алтернативна украса. И това са стикерите за яйца. Можете да ги намерите в най-различни форми с най-различни теми. Те се поставят лесно върху яйцата и им придават закачлив и детински вид, а малките деца им се радват страшно много. Ето още един начин да разнообразите великденската трапеза и великденските яйца.

Боядисване на великденски яйца: Традиционни техники

Без значение коя техника за боядисване на яйца ще изберете, най-важното е да се забавлявате и да прекарате един наистина прекрасен празник. И не забравяйте, най-подходящите яйца за боядисване и украсяване са белите, а първото винаги трябва да е червено!

За още полезни съвети, свързани с традиционните празници, станете част от Jenite.bg във Facebook!

21 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 03.04.2014|21:13
Аз ги правя с памук, да са по - цветни.
6
Не е посочен 03.04.2014|17:23
Не е никак трудно .
5
Не е посочен 03.04.2014|16:22
Много обичат да боядисвам яйца, това за мен е един много красив ритуал и процес на творчество.
4
Не е посочен 03.04.2014|16:17
Браво,идеите са наистина много добри,точно навреме идва тази статия.
3
Не е посочен 03.04.2014|16:02
Тези стикери на мен изобщо не ми харесват, ама изобщо.
2
Не е посочен 03.04.2014|15:38
По-добре с такива бой и начини от колкото от магазина и да се натровите.
1
Не е посочен 03.04.2014|14:56
Така е наистина, преди ги боядисвах с растения и чорап и с восък, през последните години наблягам на памука, за да станат цветни, на кристалите и лепенките.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay