Джули е американка от Тексас, която живее в Ню Йорк със съпруга си Ерик. Тя наближава 30-те години, все още няма деца, работи като секретарка и е принудена да прекарва дните и нощите си в малък неудобен апартамент в Лонг Айлънд.
Джулия също е американка, която живее в Париж, заради работата на съпруга си Пол. Подтиквана от всекидневното еднообразие, тя открива изящната френска храна и създава книгата "Да овладееш изкуството на френската кухня", която се превръща в един от любимите готварски наръчници на Америка.
Разликата между двете дами не е името, защото, всъщност, то е едно и също. Специалната история на Джули обаче, започва през 2002 година, повлияна от книгата на Джулия, идеята за която се е родила през 1948 година.
И така, веднъж, докато Джули за пореден път се сблъсква с трудностите на големия град, заклещена в метрото, тя осъзнава, че животът, който води, не ѝ е достатъчен. Решава да му придаде смисъл, като започне предизвикателството "Проектът Джули/Джулия". Задачата, която сама си поставя, е за 365 дни да сготви всичките 524 рецепти от легендарната книга на Джулия Чайлд, като описва всичко случващо се в специално създаден за целта блог.
Историята представлява ненатрапчиво преплитане между кулинарни приключения и ежедневни премеждия. Разказ за живота и любовта, представен на фона на Бьоф бургиньон.
Това, накратко, представлява сюжетът на книгата, дело на Джули Пауъл и озаглавена "Джули & Джулия". Когато авторката започва проекта, тя не подозира, че той ще ѝ донесе световна слава. Също така и не допуска, че през 2005 година ще последва издаването на първата ѝ творба.
И както често се случва, книгата прераства във филм. Но той не е единствено интерпретация на писмената изповед на Джули. Ако в своето произведение тя просто е включвала отделни писма, свързани с живота на Джулия, то в лентата историята ѝ е разгърната далеч по-подробно. Филмът е създаден по двете автобиографични творби: "Джули & Джулия" от Джули Пауъл и "Животът ми във Франция" от Джулия Чайлд.
Главната роля е поверена на носителката на Оскар Мерил Стрийп, а в младата и несигурна Джули се превъплъщава Ейми Адамс. Режисьорът, сценаристът и продуцентът Нора Ефрон умело преплита двете истински истории, превръщайки ги в забавна комедия, доказваща, че няколко супени лъжици страст, литър любов и щипка вдъхновение могат да променят изцяло човешкия живот и да му придадат неподозиран смисъл.
Филмът, който се разпространява на DVD и Blu-Ray и книгата бяха представени заедно на 9 март чрез специално кулинарно предизвикателство. Водещ беше майстор-готвачът Ради Стамболов, а за присъстващите бяха подготвени многобройни изненади. Гостите имаха възможност да направят най-вкусните палачинки и най-пленителните къп кейкове, под вещото ръководство на талантливия кулинарен гений.
Книгата "Джули & Джулия" се разпространява на българския пазар от издателство "Сиела", а едноименният филм е предоставен от "Съни филм видео". Предимството на едновременното излизане на кулинарните шедьоври е, че само сега те могат да бъдат закупени в комплект на специална цена.
Чудили ли сте някога какво е Потаж пармантие? Според "Джули & Джулия" това е една непозната и много вкусна картофена супа.
"Първо, обелвате няколко картофа и ги нарязвате. Нарязвате малко праз, изплаквате го няколко пъти, заради песъчинките - празът е малко кално гаднярче. Пускате тези две съставки в тенджера с малко вода и сол. Варите на тих огън около четирийсет и пет минути, след това или "намачквате зеленчуците в супата с вилица", или пасирате с пасатор... След като получите кашата, прибавете две големи бучки масло, разбъркайте и сте готови. Дж. Ч. казва да се поръси с магданоз, но това не е необходимо. И така изглежда прекрасно и мирише божествено, което е доста странно, като се замислите. В нея няма нищо друго освен праз, картофи, масло, вода, сол и черен пипер."
22 | 0 |