Джули & Джулия обичат, готвят и обичат да готвят

Книгата и едноименният филм бяха представени заедно на 9 март

Джули е американка от Тексас, която живее в Ню Йорк със съпруга си Ерик. Тя наближава 30-те години, все още няма деца, работи като секретарка и е принудена да прекарва дните и нощите си в малък неудобен апартамент в Лонг Айлънд.

Джулия също е американка, която живее в Париж, заради работата на съпруга си Пол. Подтиквана от всекидневното еднообразие, тя открива изящната френска храна и създава книгата "Да овладееш изкуството на френската кухня", която се превръща в един от любимите готварски наръчници на Америка.

Разликата между двете дами не е името, защото, всъщност, то е едно и също. Специалната история на Джули обаче, започва през 2002 година, повлияна от книгата на Джулия, идеята за която се е родила през 1948 година.
Джули & Джулия обичат, готвят и обичат да готвят
И така, веднъж, докато Джули за пореден път се сблъсква с трудностите на големия град, заклещена в метрото, тя осъзнава, че животът, който води, не ѝ е достатъчен. Решава да му придаде смисъл, като започне предизвикателството "Проектът Джули/Джулия". Задачата, която сама си поставя, е за 365 дни да сготви всичките 524 рецепти от легендарната книга на Джулия Чайлд, като описва всичко случващо се в специално създаден за целта блог.

Историята представлява ненатрапчиво преплитане между кулинарни приключения и ежедневни премеждия. Разказ за живота и любовта, представен на фона на Бьоф бургиньон.

Това, накратко, представлява сюжетът на книгата, дело на Джули Пауъл и озаглавена "Джули & Джулия". Когато авторката започва проекта, тя не подозира, че той ще ѝ донесе световна слава. Също така и не допуска, че през 2005 година ще последва издаването на първата ѝ творба.

И както често се случва, книгата прераства във филм. Но той не е единствено интерпретация на писмената изповед на Джули. Ако в своето произведение тя просто е включвала отделни писма, свързани с живота на Джулия, то в лентата историята ѝ е разгърната далеч по-подробно. Филмът е създаден по двете автобиографични творби: "Джули & Джулия" от Джули Пауъл и "Животът ми във Франция" от Джулия Чайлд.

Главната роля е поверена на носителката на Оскар Мерил Стрийп, а в младата и несигурна Джули се  превъплъщава Ейми Адамс. Режисьорът, сценаристът и продуцентът Нора Ефрон умело преплита двете истински истории, превръщайки ги в забавна комедия, доказваща, че няколко супени лъжици страст, литър любов и щипка вдъхновение могат да променят изцяло човешкия живот и да му придадат неподозиран смисъл.

Филмът, който се разпространява на DVD и Blu-Ray и книгата бяха представени заедно на 9 март чрез специално кулинарно предизвикателство. Водещ беше майстор-готвачът Ради Стамболов, а за присъстващите бяха подготвени многобройни изненади. Гостите имаха възможност да направят най-вкусните палачинки и най-пленителните къп кейкове, под вещото ръководство на талантливия кулинарен гений.

Книгата "Джули & Джулия" се разпространява на българския пазар от издателство "Сиела", а едноименният филм е предоставен от "Съни филм видео". Предимството на едновременното излизане на кулинарните шедьоври е, че само сега те могат да бъдат закупени в комплект на специална цена.

Джули & Джулия обичат, готвят и обичат да готвят

Чудили ли сте някога какво е Потаж пармантие? Според "Джули & Джулия" това е една непозната и много вкусна картофена супа.

"Първо, обелвате няколко картофа и ги нарязвате. Нарязвате малко праз, изплаквате го няколко пъти, заради песъчинките - празът е малко кално гаднярче. Пускате тези две съставки в тенджера с малко вода и сол. Варите на тих огън около четирийсет и пет минути, след това или "намачквате зеленчуците в супата с вилица", или пасирате с пасатор... След като получите кашата, прибавете две големи бучки масло, разбъркайте и сте готови. Дж. Ч. казва да се поръси с магданоз, но това не е необходимо. И така изглежда прекрасно и мирише божествено, което е доста странно, като се замислите. В нея няма нищо друго освен праз, картофи, масло, вода, сол и черен пипер."

22 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



48
Не е посочен 14.03.2012|12:44
Особено онази за Потаж пармантие.
47
Не е посочен 14.03.2012|12:43
Можете да напишете съвместен анти-гурме труд и да го публикувате. Можете да възпеете перипетиите на съвременната домакиня, която маникюора ли да варди, чиниите ли да лъска?
46
Не е посочен 14.03.2012|12:41
И аз забелязвам голям наплив от гурме четива, които са написани по много интерактивен и забавен начин.
45
Не е посочен 14.03.2012|12:39
"Празът е малко кално гаднярче". Има право авторката, но лукът е още по-голямо гаднярче, а беленето на ситен чесън би влудило и най-страстния манджия.
44
Не е посочен 14.03.2012|12:36
Предпочитам книгата. А любов насила не става. И аз не обичам да готвя, но криво-ляво се отипвам да поддържам приятелски отношения с кухнята.
43
Не е посочен 14.03.2012|12:34
Но предполагам обичате доброто кино. Така че не пропускайте филма с Мерил!
42
Не е посочен 13.03.2012|10:01
онази снимка с пилетата е доста гадничка
41
Не е посочен 12.03.2012|20:02
последно обичаш или не?
40
Не е посочен 12.03.2012|20:02
ама как е разчекнала пуйката
39
Не е посочен 12.03.2012|18:47
тя е неотразима във всичките си роли
38
Не е посочен 12.03.2012|18:47
И аз така..обичам да готвя и готвя....без само обичам :)))
37
Не е посочен 12.03.2012|18:27
охх, що не съм ти съседка...
36
Не е посочен 12.03.2012|18:26
аз съм така с миенето на съдове.
35
Не е посочен 12.03.2012|18:26
мерил стрийп пак е неотразима в тая роля.
34
Не е посочен 12.03.2012|17:28
ще взема да го намеря този филм,дано ме вдъхнови да се развихря в кухнята
33
Не е посочен 12.03.2012|17:28
И аз така...на мен нещо така и не ми дойде такова желание с годините
32
Не е посочен 12.03.2012|17:10
Винаги съм се чудела как хората имат желание да готвят:)
31
Не е посочен 12.03.2012|16:46
О аз даже сега пак ще гледам филма!! Уникален е!
30
Не е посочен 12.03.2012|16:44
марусия, то остана ли нещо, което да обичаш от домакинските задължения или въобще?
29
Не е посочен 12.03.2012|16:44
не го приемайте, като задължение бре. когато ви се готви гответе, когато не поръчвайте храна
28
Не е посочен 12.03.2012|16:43
това е историята на световно известната готвачка Джулия , която написва уникалните си готварсаки книги и го оставя на бъдещеите поколения. А филма е от преди няколко години
27
Не е посочен 12.03.2012|16:41
Филма е жесток, гледах преди няколко години!! Наиситна страхотна история!!
26
Не е посочен 12.03.2012|16:22
Простичките неща са най-вкусни.
25
Не е посочен 12.03.2012|16:22
Напоследък доста се зачитам по такива гурме четива, явно е някаква тендеция напоследък, тъй като срещам и доста заглавия.
24
Не е посочен 12.03.2012|16:19
Нито искам даже да го гледам този филм;), нито да спретна супата с праз!
23
Не е посочен 12.03.2012|16:15
не много хубав филм
22
Не е посочен 12.03.2012|16:08
Джули,Джулия и Тедито...всички обичаме да готвим...
21
Не е посочен 12.03.2012|15:58
20
Не е посочен 12.03.2012|15:47
Много готини филмче, паралелната история на двете героини е страшно завладяваща.
19
Не е посочен 12.03.2012|15:36
И аз не обичам да готвя и то не за друго, а защото го приемам като задължение.Ако готвя само тогава, когато ми се готви ми е приятно, но ако го правя всеки ден, защото така трябва изобщо не ми е хубаво.
18
Не е посочен 12.03.2012|15:35
много обичам да готвя...само пари да има глезотийки мога да не излизам от кухнята
17
Не е посочен 12.03.2012|15:34
Нещото, което най-много мразя да правя е да готвя, мога да чистя с часове, да подреждам къде ли не, но като стане време за готвене лошо ми става.
16
Не е посочен 12.03.2012|15:34
Не съм и разбрала за тази премиера !
15
Не е посочен 12.03.2012|15:33
Ама не само да стои в библиотеката, ами трябва всеки ден да се чете и рецептите да се прилагат на практика.
14
Не е посочен 12.03.2012|15:32
И аз ще си я купя и почва голямото готвене, 500 рецепти за 300 дни, няма да изляза от кухнята:) Да, бе, да, че кой ще обикаля по магазините:)
13
Не е посочен 12.03.2012|15:29
Готвенето си е хубаво нещо, но да го правиш за удоволствие, ако ти е професия си е гадна работа както и ако си длъжна всеки ден да готвиш на мъжа си
12
Не е посочен 12.03.2012|15:20
и аз така мисля
11
Не е посочен 12.03.2012|15:19
Книгата ще е интересна и ще си я купяяяя
10
Не е посочен 12.03.2012|15:14
Доста лесна рецепта за супа наистина, но дали ще е и толкова вкусна не знам, трябва да я пробвам.Само ще си спестя черният пипер, че много дразни стомаха.
9
Не е посочен 12.03.2012|15:14
книгата е задължителна за всяка домашна библиотека
8
Не е посочен 12.03.2012|15:00
да звучи доста добре рецептата
7
Не е посочен 12.03.2012|15:00
Предполагам , че книгата ще е хуваба
6
Не е посочен 12.03.2012|14:49
а аз мразя да готвя
5
Не е посочен 12.03.2012|14:47
ще пробвам тая рецепта накрая
4
Не е посочен 12.03.2012|14:44
Снимката с пуйката е много смешна:)
3
Не е посочен 12.03.2012|14:44
За всички, които си падат по готвенето едва ли ще е тъпо.
2
Не е посочен 12.03.2012|14:38
много тъпо за всички, които първо са гледали филма!
1
Не е посочен 12.03.2012|14:38
И аз много обичам да готвя ... любимо ми е
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay