Идеи от разВихрено: Декорация на буркани

Вихра този път ще даде няколко полезни съвета за по-търпеливите от вас

Идеи от разВихрено: Декорация на буркани

Jenite са творци с невероятни умения, които само трябва да бъдат събудени”. 

Това пише Вихра в своя блог, а по тази и много други вълшебни причини я поканихме да ни гостува през юни. 

Ако случайно не сте попадали на "разВихрено”, дамата зад него търси вдъхновение в малките неща. Думите й омайват, а уменията й очароват. Тя е способна да превърне всяко малко безполезно нещо в друго, много по-желано. 

Вихра призовава своите читатели да тръгнат от желанието да притежават нещо и след това да го създадат сами. И понеже знаем, че вече ви сърбят ръцете да си сътворите нещо, ще оставим Вихра да сподели с вас една от стотиците си сполучливи и красиви идеи.

Не знам вие какво правите с всички буркани, които се събират в дома ви, но аз имам сериозен проблем. Въпреки че давам голяма част от тях на майка ми – заради уникалните й артистично-дизайнерски сладкà; въпреки че самата аз варя сладкà; въпреки че постоянно прибирам в буркани мъниста, цветни камъчета, парченца от панделки, капачки или тапи за бутилки и какво ли още не; въпреки че превръщам малките в свещничета за терасите, един шкаф си стои пълен. Да, разбира се, мога да ги изхвърлям в контейнерите за рециклиране на стъкло, но ми е жал.

Затова ето една идея за онези, които като мен обичат да променят предметите и вещите... Признавам, ще ви отнеме около два дена, но пък резултатът е очарователен и ако ви хареса, можете да си направите цяла колекция с буркани за различни билки, чайове и подправки.

Като начало са ви нужни буркани с винтова капачка, блажна боя в избран от вас цвят и четка с относително мек косъм, а не като онези, които препоръчват за блажна боя. Мекият косъм няма да оставя резки.

Идеи от разВихрено: Декорация на буркани


Боядисайте буркана от външната страна. Обърнете го с дъното нагоре и започнете да оцветявате надолу. За да не се стича боята, след като я положите със замазване, леко я натупкайте с четката.

Идеи от разВихрено: Декорация на буркани


Когато оцветите плътно целия буркан, оставете го около 24 часа на топло и сухо място, за да изсъхне. Ето още едно предимство на лятото – блажната боя съхне в жегите по-бързо, отколкото през зимата.

Идеи от разВихрено: Декорация на буркани


После вземете парче плат и очертайте по него размера на капачката, а после – и една по-голяма окръжност, около 2 см. Намажете външната окръжност с лепило С-200 и хубаво го втрийте с пръст в плата.

Не се притеснявайте, лепилото лесно се измива с вода. Това намазване е важно, за да не се разнищва платът (лесно ще видите разликата между ненамазания плат вляво долу и намазания вдясно долу). Когато лепилото изсъхне, изрежете по окръжността.

Идеи от разВихрено: Декорация на буркани


Когато изрежете плата, намажете капачката и очертанието й с лепило. Залепете и притиснете. После намажете с лепило и страничната част на капачката. За да не се изплъзва платът, захванете с щипки или ластик, а ако ластикът се измъква, закрепете го с карфици.

Идеи от разВихрено: Декорация на буркани
Залепете отстрани панделка и я завържете с декоративен възел. Тя няма да пристяга плата върху буркана, ще бъде само имитация, защото той е с винтова капачка, но пък ще придаде завършеност.

Идеи от разВихрено: Декорация на буркани


Накрая идва моментът на украсата. Нужни са ви малка дантелена хартиена салфетка и – по възможност – пач за хартия в харесвана от вас форма.

Идеи от разВихрено: Декорация на буркани


Чудесно ще се получи, ако просто намажете внимателно салфетката с лепило и я залепите върху буркана – в центъра й ще можете да напишете какво съхранявате вътре – брашно, билки, кафе, захар... Другият начин на украса е да залепите малки цветчета и да им дорисувате с неизтриваем маркер дръжчици...

Всъщност – оттук нататък всичко е оставено на вашата фантазия.

Идеи от разВихрено: Декорация на буркани
Това беше последното гостуване на Вихра от вдъхновяващия блог "разВихрено". Ако искате да попадате на още интересни материали, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

25 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 08.07.2013|12:33
Готино е, ако отива на помещението, в случая кухнята. при мен няма да стои добре.
3
Не е посочен 08.07.2013|09:46
Много красиво е станало, иска ми се да си направя бурканчета за подправки и може да ползвам този принцип :)
2
Не е посочен 06.07.2013|10:43
хубав начин сама да си направиш буркан за подправки
1
Не е посочен 05.07.2013|20:06
Много красиво се получава и можем да си надпишем бурканчетата.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay