Котето в чизми и други герои

3D дава нов живот на старите ни любимци

Преди време си мислехме, че колкото повече напредваме с бъдещето и технологиите, толкова по-различни светове и герои ще се появяват в изкуството. Бързо разбрахме, че нещата не стоят точно така. Едни от същностните характеристики на постмодернизма са пародията и новата интерпретация на стари сюжети. Компютърната анимация и 3D киното ни радват с по-вълнуващото (поне от визуална гледна точка) прераждане на любимите ни герои от някогашните "Първа" и "Втора" програма. Някои пък идват дори от детството на родителите ни. 

Разбира се, от време на време се появят и гениални, чисто нови персонажи, които определено ще останат в историята. В сърцата на малките и големите. Когато говорим за анимация, не можем да подминем лудата катерица и останалите забавни герои от "Ледена епоха", както и любимата на мъжете панда, която се занимава с източни бойни изкуства или симпатичните колички със собствени физиономии и характери, добродушните дракони, пингвинчетата, папагали, рибки и "Булката труп".

Със сигурност не можем да подминем и "Шрек" - историята за чудовището-герой, което обича да се къпе в кал, да пие мартини с око, вместо маслинка и в чиито приключения се включват всички любими герои от приказките. Именно там Мачото в чизми изживя поредния си живот, а цялата публика се влюби в дрезгавия му глас и разтапящия умолителен поглед. Сега имаме удоволствието да го гледаме във филмче, което си е само негово и разказва за премеждията му преди запознанството с Шрек и Магарето. 

Официалната премиера за България на "Котаракът в чизми" - новата интерпретация на вековната приказка - се състоя на 23 декември. Както може да се очаква, в сюжета, с чувство за хумор, са комбинирани най-различни елементи и герои от различни епохи и приказки. "Хъмпти Александър Дъмпти", например, става приятел на палавото коте, докато Джак и Джил са престъпна двойка и влизат в ролата на негови врагове. В оригинал опашаткото с чизми говори и мяука със сексапилния глас на Антонио Бандерас (за съжаление, тук е дублиран); прилича на пухкав любимец на Серджо Леоне; флиртува с чаровна "мацка" и невъзмутимо си лочи млякото в бара, докато останалите напрегнато чакат тежката му котешка дума. Катери се по известното бобено стебло, а в затвора се запознава с оригиналния му притежател Джак...

Котето в чизми и други героиНо няма да ви разказваме повече! Горещо ви препоръчваме сами да изгледате забавната 3D лента на голям екран. Междувременно сме ви подготвили списък с останалите тазгодишни заглавия, в които участват любимите ни герои отпреди много лета. (Филмчетата са подредени според зрителския вот, който са получили в IMDb.) 

"Приключенията на Тинтин" - находчивият журналист-детектив Тинтин и пияният му приятел капитан Хадок са известни колкото Батман в Западна Европа, но не са толкова познати на българските деца. Причината е, че класическите комикси с перипетиите им се появяват доста преди '89 – още в началото на 20-ти век. Както винаги, Спилбърг се е погрижил да осигури на феновете приключение с изключителни визуални ефекти. 

"Рапунцел и разбойникът" (Tangled) – заплетената и дългокоса приказка излезе в края на миналата година, но все пак решихме да включим и нея. Ако все още не сте го направили, заслужава си да видите историята за любовта и освобождението на миловидната красавица, която за първи път се разхожда по "широкия свят" боса, влиза под кожата на престъпниците и се бие с тиган. 

"Гномео и Жулиета" - нова комична заигравка с иначе трагичната история на Шекспировите вклюбени. Както се намеква в заглавието, ролята на Ромео се изпълнява от градински гном. Жулиета принадлежи към същата "порода", както и враждуващите им, но накрая щастливи, семейства. 

"Смърфовете" - Някои от нас не харесаха идеята вълшебните сини същества да бъдат пренесени в сивата обстановка на Ню Йорк. Носталгично си спомняме, че като малки много си харесвахме спокойното им китно селце. И все пак, със сигурност се радваме да ги срещнем отново и да се заразим с позитивната им "Ля-ля" песничка. 

Е, високотехнологичните филмчета не винаги се харесват колкото класическите си съответствия. Например: комбинацията 3D + въображенията на Луис Карол и Тим Бъртън в едно + Джони Деп в ролята на Лудия Шапкар = очакваше се това да бъде едва ли не хита на десетилетието. Голяма част от зрителите обаче останаха разочаровани. Нещо не им хареса историята на порасналата Алиса. Както и да е, на нас ни остава да видим какво се случва и с новите мъпети, както и да очакваме момента, когато някой ще реши да създаде забавно и мазохистично детско, в което Том и Джери ще мятат посуда по публиката от триизмерния кино екран.

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 10.02.2014|15:33
И сега си отава все така зле и излишно
2
Не е посочен 13.01.2012|16:05
може да започнат да инвестират с тия пари в подобряването му
1
Не е посочен 29.12.2011|17:20
3D-то засега е зле и не дава нищо ново на зрителите. Само им взима паричките, каквато е и целта му впрочем.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay