На гърба на Хари Потър и вампирите

Авторите на фен фантастика жънат нови успехи със стари герои

<p>"Загуба и болка" от <em style="font-style: italic; font-weight: normal;">Lovell Luka: </em>Хари Потър носи детето на Драко Малфой в утробата си, но последният не иска да има нищо общо.</p>

"Загуба и болка" от Lovell Luka: Хари Потър носи детето на Драко Малфой в утробата си, но последният не иска да има нищо общо.

"50 нюанса на сивото" (50 Shades of Grey) - вероятно сте чули вече за тази книга. Определяна като "еротична новела", или в по-дръзкия случай - като "порното на мама". Съвсем сериозно. Изглежда е възникнал нов жанр, благодарение на срамежливата британска майка, описала толкова много нюанси на сивото.

Но всъщност причината Е. Л. Джеймс да се прочуе по целия свят се корени именно във факта, че изобщо не си е губила времето да пише за цветове. Бестселърът ѝ прилича по-скоро на нещо, за чието създаване авторката е направила палаво проучване в Google по ключови думи: Фройд, БДСМ (бондаж, дисциплина; доминиране, подчинение; садизъм и мазохизъм), оргазъм, синоними на "вагина". 

Не. И това не е начинът, по който Джеймс е създала "50 нюанса на сивото". Истината е, че жената била голяма почитателка на сагата "Здрач", но все ѝ, се струвало, че Стефани Майър вкарва прекалено малко секс в книгите си. Решила да вземе нещата в свои ръце. Преди три години започнала да развива в интернет собствени сценарии с чуждите герои. Постепенно вампирът Едуард се превърнал в манипулативния милиардер Крисчън Грей. Той си пада по извратени секс игрички, притежава "Червена стая на болката" и превръща стеснителната девствена колежанка Анастасия Стийл (същият характер като на Бела Суон) в робиня на фантазиите си. 

Всичко това се превръща в цяла трилогия, продала права за печат в над 37 страни и задминала по бързина на продажбите дори книгите за "Хари Потър". Жените по цял свят са полудели да четат еротичната новелка, а Universal Pictures ще екранизират "оригиналния" сюжет, след като се пребориха за честта с Warner Bros., Sony и Paramount. Носят се слухове, че Анджелина Джоли и Иън Сомърхолдър са изявили желание да участват в бъдещия филм. Е, това вече ще бъде секси!

Разбира се, "50 нюанса на сивото" буди много критики и противоречия, свързани с качествата на произведението и очевидното копиране на друг автор. За пореден път си задаваме въпроса за ползите и вредите от интернет. Дори по отношение на изкуството. От една страна, глобалната мрежа позволява на всеки да черпи вдъхновение, да развива таланта си и да разпространява плодовете от него без кой знае какви инвестиции. От друга страна обаче, всичко това важи и за самозваните таланти. Стига да се потрудят, все ще си намерят "последователи", пък дали са истински добри, дали са плагиатствали - няма чак такова значение.

В тези виртуални условия явлението "фен фантастика", което дълго време си съществуваше тихичко, напоследък разпростря пипала. Какво представляват фен фантазьорите? Пишат истории, базирани върху героите, сюжетите, световете от известни романи, филми, сериали, видео игри. Защо се занимават с подобно нещо? Доскоро страничният наблюдател щеше да се затрудни с отговора на този въпрос, но вече може да посочи поне една очевидна причина - тази фантасмагории не само, че се четат от хиляди потребители, но в някои случаи успяват да стигнат до издаване и печелят хиляди долари.

А възникват от уж до болка познати ни произведения: Библията, "Гордост и предразсъдъци", "Хамлет", "Властелинът на пръстените", че дори "Бъфи, убийцата на вампири". Разбира се, в момента най-актуални за откачени интерпретации са модерната "света троица" на фантасмагориите - "Хари Потър", "Здрач" и "Игрите на глада"

Американката Наоми Новик, например, все още си пише фен фантастика. А вече е продала в милионен тираж книгата си за британски морски офицер по Наполеоново време и неговия дракон. Преди това си е правила свободни съчинения върху "Стар Трек", "Отмъстителите", приключенията на Шерлок Холмс.

Наскоро редакцията на "The Wall Street Journal" сподели с читателите си творби на илюстратора Kagan McLeod, които описват откачените идеи на някои популярни фен фантастики в интернет. Решихме да ги споделим с вас и можете да ги разгледате в галерията ни.

А междувременно помислете сами за себе си. Добре или зле се отразява на книжния пазар този фантастичен феномен? 

7 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 25.06.2012|16:50
мисля, че хората вече изкукуригаха яко - не може да се живее все в измислен свят, трябва да слезем за миг в реалния
15
Не е посочен 25.06.2012|15:21
Допадна ми идеята, обичам фантастични сюжети, а след като и Хари Потър ще има участие ще очаквам с нетърпение, фенка съм му от дете.
14
Не е посочен 25.06.2012|15:18
Едва ли би ми било интересно, макар че поотделно и фентъзито, и еротиката са интересни.
13
Не е посочен 25.06.2012|15:08
Не съм любител на тази литература....иначе филмите си ги гледам де ;)
12
Не е посочен 25.06.2012|14:46
Не са ми особено интересни тези неща, но явно - въпрос на вкус :)
11
Не е посочен 25.06.2012|14:09
малко измислен ми идва на мен Потър , ама няма лошо , все пак си има доста фенове , въпрос на вкус :)
10
Не е посочен 25.06.2012|13:46
Хари Потър ми е едно от любимите филмчета, които съм гледал, много ми допадна, фантастика +приключения, невероятно е забавно.
9
Не е посочен 25.06.2012|12:30
Всеки си има право на вкус. Според мен не са проблем подобни фантастили или розови романи. Най-големият проблем са хората, които не искат да четат. Така че тази жена е намерила една пазарна нисша и ако я развива качествено няма нищо лошо :)
8
Не е посочен 25.06.2012|11:50
Никога не съм била фен на подобен стил литература , но наистина като цяло си заслужават, :)
7
Не е посочен 25.06.2012|11:48
ти последно от кои си ? от реалистите или от хората с огромно въображение ?:)
6
Не е посочен 25.06.2012|11:45
Фантастиките са сътворени от хора с добре развито въображение и развинтена фантастика и не смятам, че биха се харесали на хора с такава.Но реалистите наистина им се радват и ги гледат с интерес и повишено внимание.
5
Не е посочен 25.06.2012|10:54
Нещо не ми стана много ясно,но не ми допада изобщо идеята
4
Не е посочен 25.06.2012|10:23
И аз съм фен на фантастиката, дори Хари Потър е едно от любимите ми филмчета, гледах го, когато бях юноша и много ме впечатли, някои сцени се запечатаха в съзнанието ми и ги помня до днес.
3
Не е посочен 25.06.2012|10:03
За всяка литература си има аудитория. Аз чета всичко, но фантастиката е сред жанровете, които обикнах съвсем скоро. Е не точно този вид фантастика, който е описан в статията, защото той граничи по-скоро с розовите романи.
2
Не е посочен 25.06.2012|08:55
Не харесвам фен фантастиките, обичам реалистичните книги, в които са описани житейски реални истории, които са се случвали , по действителен случаи, или поне е напълно възможно да се случат на всеки, а не разни фантастични мотиви и нереалистични образи.
1
Не е посочен 25.06.2012|08:16
"Разбира се, "50 нюанса на сивото" буди много критики и противоречия, свързани с качествата на произведението и очевидното копиране на друг автор. " В сценаристиката употребяват за това термина "интерпретация" и в нея няма нищо лошо, стига да е качествено изготвена. :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay