Специалните хора на изкуството

Нямат ръце, но рисуват. Нямат очи, но рисуват. Не могат да обсъдят света с вас, но могат да ви го нарисуват

Стивън Уилтшиър е аутист и световноизвестен архитектурен художник. Научил се е да говори чак на 9-годишна възраст, но на 10 вече е рисувал детайлни скици на различни лондонски забележителности. С помощта на изумителната си фотографска памет е сътворил множество произведения, като една от най-впечатляващите му творби е 5-метров панорамен изглед на Ню Йорк сити. Виждал го е само веднъж, по време на 20-минутен полет с хеликоптер.
Стивън Уилтшиър е аутист и световноизвестен архитектурен художник. Научил се е да говори чак на 9-годишна възраст, но на 10 вече е рисувал детайлни скици на различни лондонски забележителности. С помощта на изумителната си фотографска памет е сътворил множество произведения, като една от най-впечатляващите му творби е 5-метров панорамен изглед на Ню Йорк сити. Виждал го е само веднъж, по време на 20-минутен полет с хеликоптер.

Казват, че когато Бог отнема нещо от някого, го заменя с друго. А може би просто хората, които са ощетени, намират много повече причини и сили от останалите да докажат, че те също са пълноценни. Въпреки непълноценното функциониране на телата си. Въпреки всичко.

Може би мнозина от нас са надарени с талант, мечтали са да живеят чрез него, но така и не са събрали необходимата смелост, за да преследват мечтите си. Защото смелостта се калява в изпитанията. Волята - също.

Предлагаме ви да разгледате нашата галерия, където сме избрали да ви покажем някои образци от изумителното изкуство на хора с различни увреждания. Някои от тях нямат ръце, нямат крака, но упорито и красиво рисуват, както могат.

Други принадлежат към групата, която абстрактно наричаме "аутистичния спектър". Без да ни е особено ясно какво представлява той. Без да ни е особено грижа. Но е време да разберем: аутистите са хора, по-различни от нас, но със сигурност не са по-малко нормални. Със сигурност не са слабоумни. Вероятно няма да успеете да ги въвлечете в обикновения разговор, който водите на кафе с другите си приятели. Няма да ги заинтригувате с обсъждане на зодиакалните знаци и асценденти, но пък е твърде възможно за секунда да изчислят в какъв ден от седмицата сте се родили. За повече информация - спомнете си или гледайте "Рейнман". Аутистът може да се похвали със собствена, гениална способност, непостижима за "нормалните" хора.

Сред артистите, с които искаме да ви запознаем, присъстват и такива без зрение. Но с уникален усет за форми и цветове, който може да заплени всеки зрящ. Макар самите те да са обречени никога да не видят произведенията си.    

Специалните хора на изкуството

Тези цветни картини, например, са се родили под четката на Лиза Фитипалди. Талантливата художничка не само се е научила да рисува след като е загубила зрението си, но и - внимание! - дори е написала книга как човек постига това. Написала е много книги. А фактът, че разбира какъв цвят използва единствено чрез докосване на консистенцията му, е сред многото изумителни аспекти на нейната впечатляваща лична история.

Специалните хора на изкуството Специалните хора на изкуството

Оставяме ви сами да почувствате творбите на останалите артисти в галерията, не по-малко значими от Лиса. Дано ви вдъхновят да правите по-хубав както своя, така и техния живот. Без да се налага самият той да ви поставя на изпитания.

33 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 24.04.2012|13:16
тъжно,но красиво
10
Не е посочен 23.04.2012|11:34
Специални и талантливи!
9
Не е посочен 23.04.2012|11:28
Картините им са въздействащи!
8
Не е посочен 23.04.2012|11:25
Наистина са специални!!!
7
Не е посочен 23.04.2012|10:57
Таланта им е неоспорим!
6
Не е посочен 23.04.2012|10:53
така е! просто те оставят без дъх!
5
Не е посочен 23.04.2012|10:43
Настръхнах.... невероятни човешки съдби!
4
Не е посочен 23.04.2012|10:37
тъжно е,но са наистина впечатляващи картините
3
Не е посочен 23.04.2012|09:19
много ме впечатлиха!все пак малко ми стана тъжно...
2
Не е посочен 23.04.2012|09:09
Картините на тези хора действително ме впечатлиха и в този ред на мисли се сетих за един цитат от книгата на моят любим автор Дейл Карнеги-"Ядосвах се, че не мога да си купя нови обувки, докато не срещнах човек без крака."
1
Не е посочен 23.04.2012|09:07
Забележителни творения, така е наистина, когато Бог ти вземе нещо, ти дава друго, но не смятам, че е честно да има осакатени хора за цял живот, за да бъде оценено изкуството им...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay