Технологиите влияят на хранителните ни навици

Храним се неправилно заради компютрите

Ново проучване на Института по технологии в Рочестър е едно от първите, което анализира как новите медийни технологии, включително интернет и смартфоните, влияят на хранителните навици на студенти, така и на навиците им за хранене.

 

Данните показват, че хората са по-склонни да се хранят, докато седят пред компютъра, отколкото на кухненската маса, и че те използват социалните медии като основен начин да получат информация за храната, която ядат, или рецептата, която им трябва.

 

"Аз искам да се проучи как развитието на новите медии променя традиционните представи на хората към храната и как това се превръща в човешко общуване", отбелязва Маделин Варно, автор на изследването.

 

"За разлика от своите родители или баби и дядовци, студентите не гледат на храната като нещо важно за себе си или като удоволствие. В действителност нито един от анкетираните, които интервюирах, дори нямаше кухненска маса", разказва авторът.

 

Варно провежда обширно проучване на студенти, с което оценява как те приготвят храната си и какво ядат, как учениците общуват с други хора по време на хранене и как те са получили информация за храната, която ядат и как точно я избират. Варно също така оценява значението на храна за студентите и техния живот.

 

"Храненето е само една от няколкото дейности, които се направят едновременно, всяка от които като цяло се свързва с компютрите и смартфоните, включително и сърфирането в интернет, общуването с приятели в Facebook и домакинстването", продължава авторът.

 

"Това не означава, че учениците са по-малко социални. Напротив - в действителност, те често общуват с много повече хора, отколкото ако седят на маса, но техният начин на социализация сега е пряко свързан с новите медии."

 

Варно също така открива, че хората са по-склонни да поискат от приятел от Facebook или Twitter рецепти, вместо да се консултират от готварската книга и често използват социалните медии за информацията за храните и храненето като цяло.

 

Специалистът добавя, че според проучването повечето студенти се чувстват по-информирани за храната, която ядат, и по-лесно правят своя избор, след като са проверили информацията, която им трябва в Facebook или Twitter.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница