Любопитно от историята на банските

На днешната дата през 1946 година за първи път жена облича публично бански с половинки. Само стриптийзьорка се съгласила да го направи!

На всички ни е известно, че е имало времена, в които дамите на плажа са изглеждали по показания на тази илюстрация начин. Рисунката се нарича "Русалки в Брайтън" и датира от 1829 година.

Няколко десетилетия по-късно изискванията за плажно облекло стават малко по-поносими, но дори в най-добрия случай се ограничават до представата за цял бански. Официално е прието, че първите модерни "половинки" са представени чак на 5 юли 1946. По този повод днес Великобритания, САЩ и други държави празнуват своя "Национален ден на бикините" (т.е. на банските с половинки). Решихме и ние да ви разкажем малко любопитна информация за тяхната история.

Откритата мозайка в древноримската Вила дел Казале, Сицилия показва, че преди повече от две хилядолетия девойките са имали доста подобни на нашите вкусове. Изобразените жени са спортистки и са облечени по начин, който доста напомня за съвременните плажни визии.

Любопитно от историята на банските
И така, излиза, че жените в Древността са имали възможност да получат добър равномерен тен. За съжаление, през XIX век това вече е немислимо. Викторианските бански костюми са включвали не просто дълги рокли с ръкав, но и шалвари под полата!

Любопитно от историята на банските
Ако разглеждайки картинките се чудите какви са тези каравани в морето, веднага ще обясним. Наричали са се "машини за къпане" и са били задължителен елемент от плажния етикет през XIX, дори в началото на XX век. Особено за жените. Техните машини за къпане са се разполагали далеч от определените за мъже зони.

Скромните дами влизали в кутията да се преоблекат. Операторът на машината преценявал кога прекараното вътре време би трябвало да им е стигнало и, с помощта на коне или на човешка сила, придвижвал караваната до водата. След това желаещата да се освежи била "изтръсквана" насред вълните. 

Любопитно от историята на банските
Не са имали голяма възможност да изглеждат секси край морето, нали? На снимката горе вдясно виждате австралийската плувкиня и филмова звезда Анет Келерман (1886 - 1975). Тя е известна със смелостта през 1900 година да облече за първи път бански костюм, състоящ се от една част. Последвали доста скандали в обществото, разбира се. А всъщност банският изобщо не бил разголен. Просто очертавал фигурата "повече от допустимото", пък и нали панталоните се считали за мъжка дреха.

Любопитно от историята на банските
В общи линии, към края на 20-те дамските бански костюми вече изглеждали що-годе сносно. Някои дами и днес се спират на подобни роклички за плуване. За щастие обаче, по плажовете отдавна не обикалят надзиратели, чиято задача е да мерят дали полите ни са достатъчно дълги. 

Любопитно от историята на банските
Ето, че стигнахме и до първите бански с половинки, които се появяват през 1946 година. Имайки предвид на какво се нагледахме преди това, сами можете да си представите как са реагирали хората едно време на подобно разголено решение за плажа.

Дизайнът е дело на французина Луи Реар, бивш автомобилен инженер. Скандалното си произведение в областта на текстила той представя само четири дни след като Щатите пускат атомна бомба над атола Бикини в Тихия океан. Оттам идва и името на половинките бански.

Реар смятал, че банският костюм задължително трябва да може да се провре през пръстен. Иначе не е подходящо облекло за плажа. С тези идеи обаче, не му било лесно да си намери модел. В крайна сметка единствено 19-годишната стриптийзьорка Мишелин Бернардини се съгласява и така случайно печели своето място в световната модна история.

На оскъдните бански обаче им отнело още две десетилетия, за да добият популярност. Първоначално били забранени в Белгия, Италия, Испания, Португалия и Австралия, Папата ги осъдил, не се позволявало кандидатките за "Мис Свят" да носят такива. По-късно от унизителното им положение ги изваждили световнопризнатите модни икони от ранга на Бриджит Бардо. Както знаем, те много са харесвали банските с половинки.

Ако тази статия ви е била интересна и искате да ви предлагаме още такива, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

22 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 08.07.2013|12:36
сами можете да си представите как са реагирали хората едно време на подобно разголено решение за плажа.:)))))))))
2
Не е посочен 06.07.2013|10:42
като цяло банските са се променили през годините ама все едно и също се е въртяло както и в наши дни има подобие на модели от преди много години
1
Не е посочен 05.07.2013|20:08
С времето банските са ставали все по-смели и по-смели, а днес на някои места въобще не са й нужни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay