Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотата

“Красотата е сила. При това може би най-важната от всички.”

Неотдавна ви разказахме за интересния живот на една от най-влиятелните дами в света на красотата - Елизабет Арден. Нейната най-силна конкурентка обаче също има невероятна биография. Запознайте се с Хелена Рубинщайн.

През далечната 1870 година в полския град Краков се ражда Хая Рубинщайн. Тя е най-голямата от общо осем дъщери на семейство от еврейски произход. Майка ѝ е от род с традиции в банкерството, а баща ѝ има свой магазин.

След като за кратко учи медицина в Швейцария, през 1892 година младата Хая решава да емигрира в Австралия, заедно с брата на майка си. Освен дрехи и лични принадлежности, багажът ѝ включва и няколко бурканчета с крем за лице, подарени ѝ от нейна приятелка, която работи като актриса.

Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотатаМладата Хелена Рубинщайн
Когато пристига в малкото австралийско градче Коулрейн, Хая, известна повече като Хелена, веднага бива забелязана от местните жени. Нейната нежна млечнобяла кожа прави силно впечатление на австралийките, които, поради климата, често страдали от кожни раздразнения и зачервявания. Така Рубинщайн бързо става известна с успокояващите и омекотяващи кремове за лице, които тя с радост споделя с другите дами от града.

Докато един ден всички бурканчета не остават празни. Тогава Хелена решава, че ще направи нови кремове, този път съвсем сама. За щастие съставката, от която тя най-много се нуждае, се открива лесно в Коулрейн. Градът има широко развито овцевъдство, а ланолинът е именно мазна субстанция, която овцете отделят. За да неутрализира не толкова приятната животинска миризма, тя балансира крема със съставки като лавандула, борова кора и водна лилия.

С останалите нужни съставки Хелена Рубинщайн се снабдява от Полша, откъдето роднините ѝ често изпращат колети. От Краков и по-конкретно от химика Яков Ликуски идва и точната рецепта за продукта. Кремът е готов, а неговата създателка му дава името "Валаз”.

Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотата
В Австралия Хелена работи последователно като сервитьорка и асистент в аптека. До 1902 година, когато събира достатъчен капитал, за да започне свой собствен бизнес. Така Valaze house of beauty отваря врати в Мелбърн. Магазинът, състоящ се от три малки стаички, предлага на клиентите бурканчета с крем "Валаз”, които Рубинщайн продава по 6 шилинга всеки. Самото производство на един крем ѝ струвало пък едва 10 пенса, което означава главоломна печалба за амбициозната дама.

През 1907 година, след като успява да натрупа достатъчно пари, Хелена Рубинщайн оставя австралийския   магазин в ръцете на сестра си и се впуска в обиколка на Европа. Целта ѝ е да разучи из основи света на красотата. Среща се с редица дерматолози, козметолози и диетолози.

Мисията ѝ се оказва успешна. На следващата година Valaze house of beauty отваря свои клонове в Сидни и Брицбейн.

1908 година е съдбоносна и за личния живот на Рубинщайн. Тя се влюбва в американския журналист Едуард Тайтъс и се жени за него. Двойката се установява в Лондон, където по това време живее той. Именно британската столица е и четвъртият поред град, в който Valaze house of beauty отваря врати.

Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотата
Една от главните причини Хелена Рубинщайн да остане завинаги в историята е фактът, че през 1910 година тя класифицира типовете кожа. За първи път светът на козметиката чува за понятията суха, нормална, комбинирана и мазна кожа.

Връзките на съпруга ѝ в обществото позволяват на Хелена Рубинщайн да се запознае с много известни писатели и артисти. Чести гости в дома ѝ са били Коко Шанел, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Матис, Марсел Пруст, Ърнест Хемингуей.

Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотатаРубинщайн и Пикасо
Рубинщайн е голям почитател на авангардното изкуство. За това говори еклектичната ѝ колекция от художествени произведения от различни епохи: Древен Египет, Древна Гърция, Ар деко и модерно изкуство.

Жан Кокто я нарича Императрица на красотата. Със своята порцеланова кожа, черна коса, прибрана в стегната опашка и екзотични бижута Рубинщайн е муза за художници като Салвадор Дали, Ман Рей и дори Анди Уорхол.

Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотатаРубинщайн, нарисува от Дали
Когато започва Първата световна война, Рубинщайн и Тайтъс се местят в Щатите, заедно с двете си момченца. Магазините си в Лондон и Париж Хелена поверява на други две от сестрите си. В САЩ бизнесдамата за първи път среща своята вечна конкурентка - Елизабет Арден.

През 1917 година Хелена Рубинщайн вече официално владее американския пазар. Valaze house of beauty отваря врати в Ню Йорк, Чикаго, Бостън и Сан Франциско. В тези импровизирани салони за красота тя не само продава, а разкрива на своите клиентки и практически съвети, включващи както грижа за кожата, така и диети и упражнения.

"Няма грозни жени, а само мързеливи такива,” често повтаря тя.

Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотата
Хелена Рубинщайн навреме открива и силата на рекламата. Наричат я "пионер на съвременния маркетинг”, тъй като винаги е придружавала представянето на новите си продукти с някакво събитие. При лансирането на поредния си парфюм например тя организира пускане на балон с горещ въздух насред "Пето авеню”.

Философията на Рубинщайн е, че съществува неизменна връзка между красотата и науката. Тя самата никога не си е представяла да изглежда просто като химик, който "забърква” кремове. Предава същото верую и на жените, които обучава в своите салони.

"Посветих живота си на търсенето на красота,” често е чувана да казва Рубинщайн.

През 1939 година Хелена Рубинщайн се бори за патент на първата водоустойчива спирала в света, заедно с Елизабет Арден. И до днес не е напълно ясно кой от двата бранда за първи път получава тайната тогава формула.

Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотата
Рубинщайн се превръща в една от най-богатите жени в света. Известна е с маниакалния си работохолизъм и деспотичното отношение към служителите си.

През 1936 Хелена се развежда със съпруга си, а две години по-късно сключва брак с руския княз Арчил Гуриели. В предбрачния договор между двамата пишело, че ако Рубинщайн надживее съпруга си, тя ще наследи цялото му богатство. И, въпреки че той бил с цели 23 години по-млад от нея, това наистина се случва. Аристократът загива през 1956.

1950 е годината, в която Хелена Рубинщайн създава своя фондация за защита на жените и децата и правото им на свободен достъп до изкуството и науката. Малко преди това тя се мести в Париж и започва бизнеса си наново, буквално от нулата. Само пет години по-късно Helena Rubinstein вече е любимата козметична марка не само на французойките, а на европейките изобщо.

Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотата
През 1958 Хелена пуска на пазара първата в света спирала в шишенце, т.е. в такъв вид, в какъвто я познаваме и до днес. Името на продукта е Mascara Matic.

"Прекарах живота си строейки крепост срещу времето,” споделя Хелена Рубинщайн, която умира в дома си в Ню Йорк през 1965 година, когато е на 93.

Хелена Рубинщайн: Императрицата на красотата
Ако тази статия ви е била интересна, присъединете се към света на Jenite.bg във фейсбук!

48 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



30
Не е посочен 09.04.2013|10:27
Аристократична и харизматична дама:)
29
Не е посочен 04.04.2013|19:13
Че то на 70% зависи от съдбата и природата;)))
28
Не е посочен 04.04.2013|17:23
Колко интелигентна и напредничава жена с много интересна философия за красотата и живота като цяло.
27
Не е посочен 04.04.2013|16:37
Много хубава статия!
26
Не е посочен 04.04.2013|14:56
красавици от старите ленти
25
Не е посочен 04.04.2013|14:47
много добре изглежда.
24
Не е посочен 04.04.2013|14:25
Наистина дори и в по-напреднала възраст изглежда много добре, макар че в днешно време конкуренцията е много голяма.
23
Не е посочен 04.04.2013|14:18
да.уникална е
22
Не е посочен 04.04.2013|13:59
"" "Няма грозни жени, а само мързеливи такива,” често повтаря тя - това й изказване страшно много ми хареса и съм напълно съгласна
21
Не е посочен 04.04.2013|13:58
мНОГО ДОБРЕ НАПИСАНА СТАТИЯ .
20
Не е посочен 04.04.2013|13:53
,,Няма грозни жени а само мързеливи,,-това е много вярна сентенция!
19
Не е посочен 04.04.2013|12:57
Наистина е имала порцеланова кожа, а това и до днес си остава мечтата на почти всяка дама!
18
Не е посочен 04.04.2013|12:54
Интересно четиво. Образователно.
17
Не е посочен 04.04.2013|12:45
Тази жена дейстивително е построила имерия!
16
Не е посочен 04.04.2013|12:17
Красотата е сила. При това може би най-важната от всички. За жалост е точно така. каквото и да си говорим за богатата душевност, вратите се отварят пред красиви хора.
15
Не е посочен 04.04.2013|12:13
Много впечатляваща жена, преди този материал само бях чувала името й и честно казано не го свързвах с някакви конкретни постижения!
14
Не е посочен 04.04.2013|11:28
Не знам за вас, но аз не я намирам за толкова красива...
13
Не е посочен 04.04.2013|11:09
"Прекарах живота си строейки крепост срещу времето,” споделя Хелена Рубинщайн-много силни думи, но до сега никой не е могъл да се пребори с времето, всичко минава и за добро или лошо всяко нещо в живота има край.
12
Не е посочен 04.04.2013|11:06
"Няма грозни жени, а само мързеливи такива,” - колко вярно е това само, тъй като добре изглеждащата жена е тази, която се поддържа и се старае да изглежда добре във всеки един момент.
11
Не е посочен 04.04.2013|10:47
“Красотата е сила. При това може би най-важната от всички.” много правилно
10
Не е посочен 04.04.2013|10:21
Да, а и всички кремове тогава с които започва бизнеса си, са били изцяло натурални. Сега всичко е наблъскано с парабени и химии!
9
Не е посочен 04.04.2013|10:21
Уникален живот е имала! Само мога да се възхищавам на такива силни жени!
8
Не е посочен 04.04.2013|10:20
Така е, няма грозни жени, има мързеливи. Такива, които не се грижат за себе си и си мислят, че всичко зависи от съдбата и природата.
7
Не е посочен 04.04.2013|10:20
"Една от главните причини Хелена Рубинщайн да остане завинаги в историята е фактът, че през 1910 година тя класифицира типовете кожа. За първи път светът на козметиката чува за понятията суха, нормална, комбинирана и мазна кожа. " - Еха не знаех, че точно тя дава категоризирането на типовете кожа;) Много интересно бе да прочетем за историята на живота й.
6
Не е посочен 03.04.2013|19:16
Много красива, елегантно красива някак!
5
Не е посочен 03.04.2013|17:24
Много мило е бил от нейна страна да сподели козметиката си си с толкова много жени
4
Не е посочен 03.04.2013|17:23
хубавото си е хубаво
3
Не е посочен 03.04.2013|17:08
Много интересна статия, определено и Хелена е има доста интересен живот и един от големите новатори в света на козметичния бранш.
2
Не е посочен 03.04.2013|17:08
Безспорно е жена със вкус!
1
Не е посочен 03.04.2013|17:03
красива жена
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay