Идеи за разходка около Велико Търново

Идеи за Великден

Идеи за разходка около Велико Търново
Снимка: Maria Renée Batlle Castillo/ Flickr

Искате да се си направите кратко пътуване през уикенда или еднодневна разходка? Търсите интересни места, маршрути с различна степен на трудност, пътеки, водопади, манастири с отправна точка Велико Търново? Тук сме събрали някои от най-интересните забележителности около старопрестолния град.

Открийте идеята за следващото си пътешествие!

Скала Чуйпетел

Разстояние от Велико Търново: 4 км

Скалата
 се намира в околностите на гр. Горна Оряховицапо-точно в Дервентския пролом на река Янтра между Велико Търново и село Самоводене. Скалният зъбер е чудесно място, от което да разгледате извивките на целия пролом. Погледът ви ще стигне чак до отсрещния връх Картала и Преображенски манастир.

*

Преображенски манастир Преображение Господне

Разстояние от Велико Търново: 4,5 км

Четвъртият по големина манастир в България е разположен на брега на река Янтра. Основан е през 13-14 век. Възникването му се свързва с втората жена на българския цар Иван-Александър - Сара и синът им цар Иван Шишман, които даряват много средства за реконструкцията му. Поради тази причина, манастирът е известен още и като Сарин или Шишманов.

*

Музей на туризма и туристическите спортове

Разстояние от Велико Търново: 5 км

Това е един сравнително млад музей, открит през 2009 г. Намира се в Туристическия комплекс Момина крепост, близо до Велико Търново. В него можете да видите експонати от 107-годишната история на едно от първите в страна туристически дружества.

*

Пещера Калугерска дупка

Разстояние от Велико Търново: 5,5 км

Най-лесният начин за достигане до пещерата е по маркирана пътека от западния край на село Арбанаси - около 600 м до чешма Голямото лако. Следвайте потока нагоре по дерето. Така след стотина метра ще стигнете до малко езерце пред входа на пещерата, който е с форма на утроба. 

*

Арбанашкият манастир Света Богородица

Разстояние от Велико Търново: 6 км

До него се стига по главния път от Велико Търново към Горна Оряховица. Следете отбивката към Арбанаси. Манастирът е основан по времето на Второто българско царство, с помощта на патриарх Евтимий. В момента той е девически и действащ. Не предлага подслон и храна.

*

Екопътека Камъкът

Разстояние от Велико Търново: 7 км

Камъкът представлява плато, обединяващо екопътека, връх и хижа. Намира се до Горна Оряховица. Екопътеката минава през защитената местност Божур поляна. Подходяща е за пикник, както и за разходка с деца.

*

Часовниковата кула в Килифарево

Разстояние от Велико Търново: 9км

Построена е през 1810 г. от Ехедин Мустафа и Ибрахим Ага като наблюдателница. Малко по-късно бил монтиран и часовник. И днес той не спира да отмерва времето и да известява жителите на всеки половин час.

*

Чешма Бисерна вода

Разстояние от Велико Търново: 11 км

Местните хора смятат, че водата е лековита. До чешмата има река с малки водопади, вирчета и скални заслони.

*

Хотнишки водопад (Кая Бунар)

Разстояние от Велико Търново: 11 км

Намира се до село Хотница. До водопада може да се стигне с кола. Има и обособен паркинг. От него започва екопътека, изградена в ждрелото на река Бохот. По нея има много дървени мостчета и стълбички. Преминаването й отнема около час.

*

Килифаревски манастир Рождество Богородично

Разстояние от Велико Търново: 13 км

Девическият манастир е разположен в поречието на река Белица, до град Килифарево. Основан е през 1348 г. с подкрепата на цар Иван Александър. По-късно, когато османските турци превзели Търново, разрушили и манастира. През 1718 г. той отново е издигнат на същото място, над останките на стария. Манастирската църква Свети Димитър е построена от Кольо Фичето. Една от най-ценните икони е тази на Иван Рилски с житието му.

*

Къпиновски водопад и Къпиновски манастир

Разстояние от Велико Търново: 13 км

Водопадът се намира в непосредствена близост до манастира "Св. Никола Чудотворец". Въпреки, че височината на водния пад не е голяма, вирът под водопада е дълбок и е перфектното място за слънчеви бани. До водопада се достига като от Търново тръгневе в посока Плаково и след това за село Велчево. От там се следват табелите за Къпиновски манастир.

Къде още да отидете около Велико Търново прочетете на Peika.bg.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Лежат на покрива две керемиди - млада и стара. Младата: - Чичо, хайде да скочим от покрива! - Чакай бе, по-добре да почакаме някой човек… - Ето го бе, ето идва един по улицата, хайде да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Радвай се на това, което имаш, на всеки малък детайл, където и да си. Не мисли за това, къде не си....
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кое е нещото, което ви кара да сте щастливи родители?
Резултати | Архив
Владислава Димитрова
Владислава Димитрова
психолог, психотерапевт
Владислава Димитрова е сертифициран холистичен психотерапевт към Инститyта за холистична психотерапия „Инсайт”
Тема: Депресия
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница