Вкуснотии от Балканите: Родопски пататник

Един от неизменните символи на родната кухня, идващ директно от приказната родопска шир

Вкуснотии от Балканите: Родопски пататник

Когато става въпрос за кулинарен тур из територията на Балканския полуостров, няма как да не завършим с България. Днес ще ви представим един от неизменните символи на родната кухня, идващ директно от приказната родопска шир. А именно - пататник.

Необходими са ви:
500 г картофи
2 листа кори за баница
1 глава кромид лук
50 г масло
2 яйца
2 ч.л. сушен джоджен
1 к.ч. олио
1 ч.л. млян черен пипер

Вкуснотии от Балканите: Родопски пататник
Начин на приготвяне:
Картофите и лукът се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят.

Сместа се посолява на вкус, слага се щедро джоджен и се добавят двете яйца, черният пипер и олиото.

В голяма тава се слагат две супени лъжици олио.

Сложете едната кора (за предпочитане е да се ползват домашни точени кори), така че краищата да излизат извън тавата.

Разпределете добре плънката и притиснете леко към стените на тавата, за да се оформи.

Сложете отгоре и другата кора. Завийте с краищата на долната и притиснете.

Печем върху котлон или на умерена фурна.

Като се зачерви добре отдолу, обърнете пататника върху чиния, поднос, капак.

После приплъзнете обратно, за да се опече и от другата страна.

След като стане готов, намажете отгоре с масло и оставете да поизстине.

Още рецепти от съкровищницата на родната ни кухня може да откриете в Kulinar.bg.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 02.04.2014|17:18
Редовно си го приготвям вкъщи, супер вкусно е!
17
Не е посочен 02.04.2014|11:19
Вкусотийка .
16
Не е посочен 02.04.2014|09:46
Вкусно е наистина, опитвала съм.
15
Не е посочен 01.04.2014|21:23
Опитвала съм, много е вкусен.
14
Не е посочен 01.04.2014|16:54
изглежда страхотно.
13
Не е посочен 01.04.2014|16:29
Едно от любимите ми ястия, а как върви с таратор с копърче. :)
12
Не е посочен 01.04.2014|16:25
В гърненцето всичко е вкусно .
11
Не е посочен 01.04.2014|16:02
хареса ми рецептаа
10
Не е посочен 01.04.2014|14:44
Много вкусно, струва си да се пробва, макар че обръщането е най-деликатния момент.
9
Не е посочен 01.04.2014|12:48
Сигурно е много вкусно .
8
Не е посочен 01.04.2014|12:03
никога не съм го яла
7
Не е посочен 01.04.2014|09:19
Пробвайте и без яйца, също става вкусен.
6
Не е посочен 31.03.2014|22:30
Обожавам го, аз се научих да го правя.
5
Не е посочен 31.03.2014|17:26
На мен повече ми харесва родопският клин, която също е много вкусен.
4
Не е посочен 31.03.2014|16:59
Най-добре е корите да си ги разточи сам човек, тъй като става още по-вкусно. Иначе има вариант на пататника и в тиган без кори, но с повечко мазнина. ;) В някои части пък му слагат и месце, други сирене, праз, на мен всякак ми харесва.
3
Не е посочен 31.03.2014|16:22
Вкусно изглежда .
2
Не е посочен 31.03.2014|15:17
никога не съм опитвала и си го записвам като моя грешка! :)
1
Не е посочен 31.03.2014|14:35
Много интересна рецепта, такова ястие не съм приготвяла до сега, но смятам, че е време да опитам.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay