Когато става въпрос за кулинарен тур из територията на Балканския полуостров, няма как да не завършим с България. Днес ще ви представим един от неизменните символи на родната кухня, идващ директно от приказната родопска шир. А именно - пататник.
Необходими са ви:
500 г картофи
2 листа кори за баница
1 глава кромид лук
50 г масло
2 яйца
2 ч.л. сушен джоджен
1 к.ч. олио
1 ч.л. млян черен пипер
Начин на приготвяне:
Картофите и лукът се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят.
Сместа се посолява на вкус, слага се щедро джоджен и се добавят двете яйца, черният пипер и олиото.
В голяма тава се слагат две супени лъжици олио.
Сложете едната кора (за предпочитане е да се ползват домашни точени кори), така че краищата да излизат извън тавата.
Разпределете добре плънката и притиснете леко към стените на тавата, за да се оформи.
Сложете отгоре и другата кора. Завийте с краищата на долната и притиснете.
Печем върху котлон или на умерена фурна.
Като се зачерви добре отдолу, обърнете пататника върху чиния, поднос, капак.
После приплъзнете обратно, за да се опече и от другата страна.
След като стане готов, намажете отгоре с масло и оставете да поизстине.
Още рецепти от съкровищницата на родната ни кухня може да откриете в Kulinar.bg.
1 | 1 |