Време е да сменим стереотипите

Транссексуалност на подиума в Рио

В света на модата няма граници. Няма забранени или странни неща. А стереотипът за слабите момичета като символ на върховната красота е на път да се промени. Благодарение на Lea T.


Леа по рождение е Леандро, син на бразилската футболна звезда Тониньо Серезо. Още като малка разбира, че не е като другите деца. В тийнейджърските си години харесва и момчета, и момичета, но идеята за транссексуалност я плаши.

 

Няколко години по-късно обаче среща дизайнерът Тисчи, който я окуражава да експериментира. Тя за пръв път отива на парти във вид, в който се чувства добре. С високи обувки и изсветлени мигли, Леа прави първата стъпка към самоосъзнаването си.

 

Сега, след операция за смяна на пола, Леа все още привиква към женствеността си. Затова може би ѝ помагат фотосесиите за световноизвестни списания и модни къщи. Самотата на обърканата душа е по-поносима, благодарение на вниманието към нея. The Guardian пишат за нея, че женствеността ѝ е вродена. Не е само усещане – тя е видима за всички модни експерти.

 

След снимките, с които буквално покори дизайнери и критици, Леа се цели още по-нависоко. За нея започна да се пише след фотосесия за френския Vogue, а сега моделът е на път да дефилира по минибикини. Това ще се случи по време на седмицата на модата в Рио де Жанейро, която ще представи колекции за следващото лято в южното полукълбо (декември-февруари 2012 г.).

 

"Чувствам известна нерешителност след операцията за смяна на пола, но реших да превъзмогна страховете си и да приема предизвикателството", заяви бразилската манекенка от френската модна къща "Givenchy" пред сп. "Серафина". Леа Т ще дефилира за лейбъла за плажно облекло "Blue Man”, който тази година е заложил на многоцветни щампи, имитиращи змийска кожа.

 

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 31.05.2011|11:39
Транссексуалността е форма на полова идентичност, при която даден човек трайно и устойчиво се идентифицира като представител на срещуположния пол. Т.е. при това състояние физиологичната и психологичната полова идентичност на индивида не съвпадат. Транссексуалността не е вид сексуална ориентация и няма общо с хомосексуалността. Твърди се, че чувството за принадлежност към другия пол присъства у транссексуалните хора от самото им осъзнаване като личност, но идентифицирането се проявява явно едва в пубертета или дори в зряла възраст. В някои случаи проявите му се засилват с времето. Тъй като повечето култури не одобряват транссексуалното поведение, много транссексуални хора страдат от тежки кризи на личността. Наблюдава се и силен вътрешен дискомфорт, породен от усещането, че човекът е в чуждо тяло, или че собственото му тяло не е такова, каквото би трябвало да бъде. Повечето хора са скептично настроени към транссексуалните и това ги кара да се чувстват още по-самотни и се изолират. Живеем във век, в който всеки може да смени си пола, но трудно може да смени името си. Трябва да им се разрешава да го правят, за да могат да живеят пълноценно, като всички нас.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay