Да се предпазим от емоционално предателство

Изневярата не е само сексуална

Да се предпазим от емоционално предателство

Замисляли ли сте се, че има много заплахи, когато опира до поддържане на дългосрочна връзка. Нужна е работа. Изисква се посвещение, за да може всички замесени да са доволни.

Една от често срещаните заплахи е изневярата, а тя е и най-големият страх на жените. Проучвания сочат, че се случва близо на 25% от връзките, за които иначе се смята, че са моногамни. 

Интересното е, че повечето хора считат изневярата за сексуално предателство, което ни кара да забравяме, че има и емоционална такава.

Емоционалните изневери започват като приятелство, обикновено с колеги или приятелка на приятел на познат..., като в последствие прогресират в нещо повече. 

 

Постепенното размиване на границата между приятелство и по-дълбока интимност може да накара дори хора, които са в щастлива връзка, да попаднат в афера, каквато не са си представяли. Емоционалната изневяра, не е по-малко изневяра от сексуалната. 

Общо взето има три главни съставки, които водят до такава изневяра – приятелство и емоционална интимност, сексуално привличане и потайност. Само по себе си приятелството не се квалифицира като изневяра, докато чувство на споделена близост и разбирателство е отправна точка за емоционално предателство.

Когато има намесено сексуално напрежение и връзката включва потайност, точно тогава се минава линията и се превръща в изневяра. Какво можем да направим, което е по-силите ни, за да предпазим връзката си от подобна зла участ?  

Това, което ние бихме ви посъветвали е да обсъждате изневярата с партньора си. Дайте му да разбере, че правите разлика между сексуална и емоционална. Коментирайте го, за да се убедите, че и двамата разсъждавате по един и същ начин.

Замислете се преди да възобновите контакти със стари партньори, без значение дали ще е масово събиране от училище, университета или в интернет. Социалните мрежи и мейлите направиха много лесно откриването на хора, с които не сме общували отдавна. В тези среди и след дълго време, интимността може да се възвърне съвсем неочаквано.

Подтиквайте деликатно приятеля си да ви разказва за деня си. Поддържайте близостта си и не допускайте да се затвори и да търси другаде източник на доверие.

И все пак, не ставайте мнителни, бъдете наясно, че привличането към други хора е нещо нормално и това не значи, че нещо с връзката ви не е наред.

Важно е да имате реалистични очаквания. Дългите връзки обикновено са повече нежни и любящи, отколкото вълнуващи. Така или иначе, пеперудите в стомаха, които имаме, когато тепърва започваме връзка с някой нов, отминават рано или късно и прерастват в любов и нежност.

Най-добрата защита на една двойка, срещу емоционалната изневяра е – да е наясно, че такава съществува; да знае рисковите фактори, които водят до нея и заедно да изградят защита към тези фактори. Така че започвайте да общувате с партньора си, защото само двамата заедно, може да се предпазите от бъдещи несполуки.

 

 

 

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay