5 съвета за пътуване в Истанбул

Истанбул е любима дестинация на мнозина. Причините са много, но всички те могат да бъдат обединени в една: в Истанбул има от всичко по много. Което означава, че какъвто и да е вашият стил на пътуване, в Града на Босфора ще откриете свои любими места, ще се сприятелите с продавача на закуски, ще си набелязвате места, на които искате да се върнете.

Ако все пак ви предстои да посетите Истанбул за първи път, ето ви няколко полезни съвета за пълноценна среща с един град, сякаш излязъл от приказките от 1001 нощ.

Не отказвайте храна
Колкото и да си мислите, че познавате турската кухня, все има нещо, което да ви изненада. Дори и да не си падате по ултрасладките, свръхсиропирани тестени десерти, имате още много кулинарни изкушения за дегустиране и последваща злоупотреба. Месо по най-различни рецепти с неочаквани комбинации от подправки, салати, супи – опитвайте смело!

Пийте много чай
Неслучайно турците, арабите, африканците пият толкова много чай – в горещите летни дни той има освежаващо и разхлаждащо действие. Ще видите забързани хора с подноси с чашки с чай да сноват навсякъде из Истанбул. Класическата чашка е във формата на лале, а турците пият чая си с много захар.

Ползвайте градския транспорт
Истанбул има отлична мрежа от градски автобуси, трамваи, метро, лодки. Вместо да ползвате таксита или туристичски корабчета, съвсем лесно и много по-евтино можете да се продвижвате из града с обществения транспорт. Например, билет до Принцовите острови с градското корабче струва 5 турски лири за повече от час плаване, а туристическите кораби в същата посока струват от 2 до 4-5 пъти повече. Всички основни забележителности в града пък са свързани с метро и трамвай, които минават начесто и не са скъпи.

Изгубете се
Това правило важи за всяка дестинация, ако искате да опитате вкуса на автентичния живот на града, но за Истанбул е направо задължително. Обиколете основните забележителности, които ви се струват интересни, а след това се впуснете в изследователска обиколка на страничните улички. В лабиринта от сокаци край главния шопинг булевард Истиклял например се крие цял град от антикварни, винтидж и арт магазинчета.

Пазарете се
По отношение на пазаруването, Истанбул е ориенталска дестинация и пазаренето е неразделна част от пазаруването. Ако не се пазарите, вероятно ще платите много повече, отколкото струва това, което сте си харесали.

Освен това пазаренето е и въпрос на уважение към продавача – в процеса вие споделяте откъде сте, научавате колко пъти продавача е бил в България и във вашия град, чувате прословутия радостен възглас "Евала, комшу!" и се разделяте с усмивка. Не е прието да се пазарите в големите магазини и моловете.  

За още съвети за пътешественици станете част от Jenite.bg във Facebook!

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 26.06.2014|16:20
Много готино място, супер колоритно и интересно.
4
Не е посочен 20.06.2014|11:54
Не ми се ходи до там .
3
Не е посочен 20.06.2014|10:16
Е ти пък сега, едното няма общо с другото.
2
Не е посочен 19.06.2014|13:32
Не мисля, че някога ще ида в Турция .
1
Не е посочен 18.06.2014|15:02
Честно казано не бих посетила този град за нищо на света, не харесвам Турция, нито турците, само при мисълта, че са ни държали под петвековно турско робство е достатъчна, за да ме откаже да отида там.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay