7 чудеса в света, които трябва да посетите

Задължително

7 чудеса в света, които трябва да посетите
By Klaus with K - Own photo, taken on a tourist helicopter flight starting halfway up Pão-de-Açúcar., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2374676

Преди да започнете да планувате пътуванията си, трябва да се запознаете с "новите" чудеса на света първо. Този списък се различава от седемте чудеса на света, които са били определени преди 2000 години. През 2007г. над 100 милиона души гласуваха за избор на Новите седем чудеса. Вижте кои са те и ги добавете към списъка си:

1. Тадж Махал, Индия 

Тадж Махал е храм-мавзолей, който се намира в Агра, Индия, на брега на река Ямуна. Той е построен приблизително между 1630-1652 г. по поръчка от императора Шах Джахан ("Повелителят на света"), в памет на неговата съпруга Мумтаз Махал, която почива по време на раждане. Съкрушеният от мъка император обявява двугодишен траур в страната и скоро решава да построи в тогавашната столица Агра на мястото на гроба на Мумтаз мавзолей, който да символизира приказната красота на любимата съпруга. По-късно там е погребан и самият Шах Джахан. 

2. Мачу Пикчу 

Мачу Пикчу е архитектурен комплекс, построен от инките през 15 век. Дворците, храмовете и домовете са на 2 430 m надморска височина в Андите. Наричан е още "Изгубеният град на инките". Създаден е като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути век преди неговата империя да падне

3. Петра, Йордания 

Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Непознат на западния свят в продължение на стотици години, розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важна точка от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати. 

4. Колизеума

Колизей  е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим. Колизеят е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.

5. Великата китайска стена 

Великата китайска стена е система от отбранителни съоръжения в Северен Китай. Тя прекосява страната от границата с Корея, при заставата Шанхайгуан, до пустинята Гоби, при заставата Дзя-югуан, и се оприличава често на дълъг дракон. Тя е едно от най-древните и добре запазени творения на човешкия дух, символ на китайската нация.

6. Чичен Ица, Мексико

Чичѐн Ица̀ е археологически обект, древен град, представлявал политически, културен и религиозен център на преписван на цивилизацията на маите преди идването на Христофор Колумб и намиращ се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико. 

7. Статуята на Христос Спасителя

Статуята на Христос Спасителя, посветена на Иисус Христос, е сред основните забележителности в Рио де Жанейро, Бразилия. Статуята на Христос Спасителя с разперени ръце се извисява над град Рио де Жанейро. Туристите могат да стигнат до основата на статуята с автомобил, железница или по пешеходен маршрут. Изгледът към прострелия се в нозете им град, искрящото море, далечните хълмове и планинските върхове е незабравим.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Колко време имахте връзка с партньора си, преди да сключите брак?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница