Двама в танците и живота

За пореден път Салваторе Тодаро и Виолета Янева станаха шампиони на България по стандартни танци

От вчера спортна зала "Арена Армеец София" е преобразена във вълшебен притегателен център за всички любители на спортните танци. Феерия, изящество, страст. Започна Държавното първенство по спортни танци I ранг. Под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, над 250 двойки се съревновават по най-красивия начин, който можем да си представим, в повече от 20 отделни категории. 

В първия ден на първенството танцовият дует Салваторе Тодаро - Виолета Янева спечели титлата при състезателите по стандартни танци над 19 години. Те получават правото да представляват страната ни на предстоящите европейски и световни шампионати, но това не ни изненадва. Виолета и Салваторе бяха и нашите лични фаворити, тъй като от години следим големите им международни успехи. 8-мо място в световната ранглиста при състезателите по стандартни танци над 19 години, многократни шампиони на България. Бяхме сигурни, че отново ще оправдаят очакванията и ще зарадват публиката с блестящо представяне. Така и направиха. Броени минути преди да излязат на сцената, дори успяха да ни отделят време за блиц интервю, в което ни разказаха за себе си и за прекрасния спорт, с който се занимават. 

Двама в танците и животаСалво е чаровен джентълмен, италианец от Катания (Сицилия). Казва, че цялата му родина е много красива, но харесва и България. Двамата с Виолета идват винаги, когато им се отдаде възможност. Преди всичко обаче, живеят в Катания - там тренират и там обучават своите ученици. 

Виолета е лъчезарна, много усмихната и танцува от 15 години. Започнала е с латино, но вече се е специализирала само в стандарт. За всички, които не са добре запознати, тя уточни, че стандартните танци са 5: английски валс, танго, виенски валс, фокстрот и куикстеп. 

Имате ли любим танц?
Тя:
Всички ми харесват, но тангото - може би малко повече от останалите.
Той: На мен ми харесва това, което по-добре успяваме да изиграем на състезание. 

Публиката различно ли реагира на отделните стилове?
Тя:
Куикстеп и танго са по-бързи танци и зрителите повече ги харесват.
Той: Интересно е положението с фокстрот - той е много труден, но в същото време е и много бавен. Затова хората, които не са учили танци, не го разбират и се впечатляват повече от бързите изпълнения. 

Танцували ли сте с други партньори?
Тя:
Преди Салво съм танцувала и с българин. Дали е трудно да се нагодиш към нов партньор? В началото никога не е лесно, но с много тренировки, с течение на времето, нещата се получават.
Той: Аз танцувам от 18 години и съм сменил много партньорки преди нея. Тя обаче ми е любимата. 

Заедно ли сте в истинския живот?
Той:
Да, ние сме двойка и в живота, и на паркета.
Тя: Това много често се случва в нашия спорт, защото непрекъснато пътуваме, живеем заедно, прекарваме по цял ден в залата, без да се разделяме. 

Как протича вашият ден?
Тя:
Много пътуваме. Имаме състезания из цял свят, така че постоянно сме по летищата. Тренираме по 2-3 часа почти всеки ден, а през останалото време преподаваме. Имаме голямо танцово училище с много двойки, за които отговаряме само ние.
Той: След тренировките ходим на фитнес, също и на балет. Това са неща, които много помагат на нашия спорт. Цялото ни ежедневие е заето с танци. 
Двама в танците и живота
Спазвате ли специален режим на хранене? 
Тя:
Стараем се да се храним здравословно, да избягваме пърженото и газираните напитки, да ядем повече месо, защото то ни дава повече енергия. Наблягаме и на пастата - все пак живеем в Италия. Общо взето, не спазваме някаква точна диета, но гледаме да избягваме вредните неща.
Той: Протеини вечерта, на обяд - въглехидрати. 

Обиколили сте толкова държави - коя ви харесва най-много?
Тя:
Може би Испания. Аз харесвам този вид страни, техният дух и култура.
Той: Аз обичам да посещаваме Азия. Веднъж бяхме на състезание на един остров във Филипините и там ми хареса наистина много.

Може ли да се каже, че публиката навсякъде е еднаква?
Тя:
 Различна е. В Азия, да речем, публиката е много топла. Бурни аплодисменти, непрекъснато искат автографи...
Той: Много зависи и от състезанието, не само от страната. По-голямо състезание - повече овации. 

Харесват ли ви условията и атмосферата тук, в новата зала "Арена Армеец"?
О, да, залата е огромна и наистина хубава, архитектурата е прекрасна. Това, което виждаме в момента, е едно от най-добре организираните републикански първенства в България. Съдиите също са на много високо ниво. 

След толкова години по състезания, изпитвате ли все още "сценична треска"?
Треска винаги има, но по-скоро от гледна точка на това дали ще покажем максималното, на което сме способни. Определено не е както в началото, до голяма степен сме свикнали.  

Благодарим на Салваторе Тодаро и Виолета Янева за това интервю, както и за прекрасните танци, които ни представиха след него. Пожелаваме им да бъдат все така уверени и успешни във всички състезания, които им предстоят! 

33 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 13.03.2012|14:51
за мен това е задушаващо и не бих могъл да издържа
4
Не е посочен 13.03.2012|10:09
и аз на това се чудя!кога си поемат въздух?
3
Не е посочен 12.03.2012|14:50
как издържа връзката им,постоянно да са заедно,незнам
2
Не е посочен 12.03.2012|11:17
евала,браво на тях!
1
Не е посочен 12.03.2012|10:17
браво,гордея се с тях!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay