Десет първи срещи за една вечер

Какво е "speed dating" и има ли почва у нас?

Десет първи срещи за една вечер

Холивудските продукции обичат да ни разказват красиви и романтични истории, неизбежно завършващи с бляскав happy end. Убеждават ни, че когато съдбата повелява двама души да бъдат заедно, те непременно се събират. Запознават се случайно в автобуса, сблъскват се в супермаркета или се срещат на speed dating, на който приятели са ги принудили да отидат.

Стоп! Какво точно представлява последното и може ли да ни помогне да намерим Единствения?

Наименованието "speed dating" произлиза от английски език и означава "бърза среща". Идеята е участниците да имат възможност да общуват с колкото се може повече хора и да добият представа за тях само от няколкоминутен разговор.

Първото впечатление е най-важно, така че това е и плюс номер едно на speed dating-а. За кратко време, между 3 и 8 минути, можем да дадем най-доброто от себе си. Освен това не поемаме риска да се срещнем с мъж от сайт за запознанства, например, който не отговаря на снимката, годините и професията си. Имаме възможност бързо да преценим човека отсреща, като си спестим отегчителни разговори и безкрайни вечери.

Идеята за начинанието тръгва от еврейския сватовник Раби Яков Дейо, който измислил подхода, за да събира двойки от общността. Това се случило в края на 1990 година, а същинската мания по speed dating завладяла американците 8 години по-късно. Оттогава този начин за запознанства е сред най-предпочитаните не само в Щатите, но и на много други места по света.

Представете си, че ви предстои интервю. Само че не сте в офис, а в приятно заведение, пиете любимото си питие и ви очакват разговори с около десет представители на противоположния пол. Вече не изглежда толкова страшно, нали? Дори няма да имате време да се притесните или да допуснете неловко мълчание, просто защото по-малко от 10-те минути ще оставят много мисли неизказани. А там се крие чарът на цялостната идея - в новопоявилите се въпроси, трепета дали сме се представили добре, зараждащия се интерес.

Speed dating има и в България. Светослав Димов е един от създателите на клуба за необвързани "Forward Singles". Специално за Jenite.bg той разказа как се развива идеята у нас и има ли тя своите последователи.

Когато са започнали бизнеса си, повечето хора не са били наясно за какво точно става въпрос. Типично по български, те са били учудени, че е възможно такъв метод да работи успешно и да дава добри резултати. В момента speed dating у нас посещават най-вече работещи хора, със забързано ежедневие, които нямат време за себе си и социалните си контакти. Възрастта на участниците е между 20 и 45 години, като представителите на 27-38 годишните преобладават.

Интересно е, че се организират различни събития и стриктно се следва максимата "за всекиго по нещо". За всяка speed dating възрастовите рамки се сменят, така че всеки има възможност да посети среща, съобразена с личните изисквания.

Само в столицата се организират постоянни иницативи, а в останалите градове те са рядко срещани и еднократни. Попитахме Светльо има ли вече двойки, които са се събрали с помощта на speed dating и отговорът беше положителен. След проведена преди 3 месеца анкета е станало ясно, че благодарение на начинанието 10% от участниците са създали сериозни връзки, а 20% са се превърнали в близки приятели.

Цената на удоволствието е 20 лева, а дори и да не срещнем Единствения, ни остава приятното чувство от една оползотворена вечер, прекарана на хубаво място и сред интересни хора.

Най-важното се случва след края на събитието. Всеки записва номера на човека, който му е допаднал и с когото иска да се види отново. Ако той също ви е избрал - воала, ще има втора среща.

Днес ни остава все по-малко време за нас самите. Забравяме приятели, близки, интереси, забравяме да общуваме. Имаме нужда от нова социална мрежа, но на живо. Speed dating е идеалната възможност да наваксате пропуснатото, при това по забавен и иновативен начин. Пък знае ли човек, току виж сте срещнали Принца на бял кон, който, също като вас, бърза да осъществи мечтите си.

31 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 09.04.2013|13:48
За спийд дейтинг във Варна информация ще намерите в сайта namerime-bg.com Цените а участие са достъпни за всеки!
2
Не е посочен 12.09.2011|08:54
Не знам какви хора се решават на подобен тип среща, макар че "speed dating" е по-различен тип среща. Аз лично не бих приела да се включа в такава група, тъй като на подобни срещи всеки се прави на такъв какъвто не е, само и само за да впечатли харесания от него човек. Не искам да обидя никой, но за мен това си е чиста загуба на време.
1
Не е посочен 10.09.2011|17:32
Поздравления за хубавата статия. Сайтът за Speed dating е SpeedDating3.com
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay