Женският кошмар, наречен "епизиотомия"

Какво представлява тази интервенция и необходима ли е наистина?

Женският кошмар, наречен "епизиотомия"

Планирали сме да ви разкажем за книгата на Елизабет Дейвис "Оргазмено раждане” (изд. "Галера Либрис, 2013, превод Милена Дянкова и Мая Здравкова) и това ще се случи съвсем скоро.

Докато се опитвахме максимално задълбочено да разберем нейните идеи и да ги споделим с вас обаче, достигнахме до един важен извод.

Всяка жена би могла да се убеди, че е за нейно добро да се стреми към раждане, което носи удоволствие. За целта обаче тя трябва да е наясно какво ще си спести, благодарение на опита си да се отпусне по време на най-значимото събитие в живота й.

Ще си спести най-кошмарната интервенция за всяка жена, наричана на медицински език "епизиотомия”.

Повече за тази процедура може да разберете, ако прочетете откъса от "Оргазмено раждане”, който сме ви приготвили.

Имайте предвид, че изложените в него идеи може би ще ви се сторят смущаващи. Ала опитайте да отворите съзнанието си и да помислите - дали наистина подобна намеса е необходима в естествения жизнен цикъл на една жена.

Нима природата не се е погрижила организмът ни да действа като перфектна машина в най-напрегнатите моменти?

Със сигурност жената има нужда по-скоро от спокойствие, отколкото от допълнителен стрес по време на раждането. Ето го и откъса от книгата, призоваваща да се стремим към оргазмено раждане - понятие, което съвсем скоро ще ви обясним подробно.

"...Клиторната стимулация подпомага също и превенцията на разкъсвания на влагалището и перинеума, което ни води до епизиотомията, разрезът, който се прави, за да разширят влагалищния отвор при самото излизане на бебето.

Лекарите твърдят, че тя "запазва целостта на тазовото дъно", а нищо не е по-далеч от истината. Всъщност една от най-големите лъжи, разпространявани от съвременната акушеро-гинекология, е, че влагалището е неспособно да се справи със задачата на раждането и следва да бъде хирургически увеличено, за да я изпълни.

Много жени не осъзнават, че цялата повърхност на влагалището (лигавицата на влагалището не е равна, а е изградена от голям брой вагинални гънки, по-ясно изразени в долната му част - бел.прев.) е изградена от хармонико-подобни тъкани (гънки), които омекват през бременността, подготвяйки се за раждането.

Ако сте спокойна и фокусирана във финалните моменти от раждането, ако не ви препират, а ви подкрепят да следвате инстинктите си, вероятно ще родите без драскотина или с минимални охлузвания, които не изискват лечение.

Претендира се също, че епизиотомията предпазва от пролапс на матката и инконтиненция на по-късен етап от живота. Истината е, че тези проблеми корелират с насилено раждане, насилени напъни (или неправилно управлявана втора фаза на раждането като цяло) или с екстракция на бебето чрез форцепс или вакуум екстрактор.

Винаги, когато едно бебе е изтласквано или издърпвано през вагинални тъкани, свити от страх и/или все още неразтегнати от главичката, мускулатурата бива лишена от тонус и е възможно да настъпи трайна вреда.

Друго твърдение в подкрепа на епизиотомията е, че тя подпомага да се запази плътността на влагалището, но истинският ключ към запазването на тонуса на тазовите мускули е да се роди оргазмено.

Епизиотомията причинява повече вреда, отколкото ползи – тя създава стена от белег в тъканта, която не поддава, и е склонна да причинява болка при проникване. Жена, която е родила спонтанно, ще откликва по-лесно и ще бъде по-приятен партньор от жена с травма на дълбоките тъкани и последващо възстановяване.

Понякога дори при спокойно, физиологично раждане епизиотомията може да бъде необходима в случай на неочаквано страдание на плода. Ако наложително ви е направена епизиотомия, след като шевовете зараснат, масажирайте масло от вечерна иглика на мястото. Това може драстично да омекоти тъканта на белега като едновременно ви помага да се свържете отново с тялото си.”

Повече за другите черни страни на бременността сме ви разказвали тук. Може да се опитате да предотвратите разкъсванията по време на раждане чрез тези упражнения за увеличаване еластичността на мускулите.

За още откровени женски съвети станете част от Jenite.bg във фейсбук!

22 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
Не е посочен 02.08.2013|16:57
епизиотомията изобщо не е задължителна и всичко е строго индивидуално, не мисля че това оргазмено раждане е някаква универсална панацея в този случай.
15
Не е посочен 02.08.2013|15:51
Това наистина е много интересно решение на проблемите около раждането!
14
Не е посочен 02.08.2013|15:19
страшно ми е да го чета
13
Не е посочен 02.08.2013|15:03
Не е добра идеята за мен, явно съм по страхлива и нерешителна.
12
Не е посочен 02.08.2013|14:50
звучи толкова ново, че ме е страх да си помисля
11
Не е посочен 02.08.2013|14:34
ще хвърля едно око на книгата, макар че най-ценен и обективен опит се черпи от хора, които вече са минали по този път.
10
Не е посочен 02.08.2013|13:04
Дори не искам да мисля за това.
9
Не е посочен 02.08.2013|12:46
оргазмено раждане? и как точно ще ме накарат да ми стане хубаво при тази болка?
8
Не е посочен 02.08.2013|10:57
хахахах :) оле това ми звучи сякаш в някакво племе раждат така със странен обичай,те нали имат най-различни схеми на живот по такива места, че и това тъй! направо ако има кой да прави орална любов най-добре,че да се роди аха за 10 мин. ненормална история!
7
Не е посочен 01.08.2013|16:43
Има ли практика да се случват такива раждавия и у нас, тъй като като реализацията в болница ми се струва доста хм... абе странна.
6
Не е посочен 01.08.2013|16:24
Е, с този разрез няма да сме като 18 годишни, но това е риска при раждането. И не това е най - важното според мен.
5
Не е посочен 01.08.2013|16:21
Да бе точно като раждам само това ще ми липсва. На всяка втора жена се прави този разрез.
4
Не е посочен 01.08.2013|15:58
И на мен ми се вижда доста извратено това! Майката природа всеки месец ни подготвя за този момент малко или много.
3
Не е посочен 01.08.2013|15:39
така добре си го написала, че чак се разсмях.
2
Не е посочен 01.08.2013|14:51
Звучи ми доста странно като идея, но пък може наистина да е по-добрия вариант, макар че някак си не си го представям това нещо на практика.
1
Не е посочен 01.08.2013|14:30
като раждала жена за първи път го чувам това искам да ви кажа... нищо нито са ми рязали,нито са ме напъвали,ама да си "стимулирам клитора" докато раждам ми се вижда най-извратеното и гнусно нещо което можахте да измислите.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay