Защитете детето си от опасностите в интернет

Според скорошно проучване случаите на кибертормоз са се увеличили тройно през последните години

Защитете детето си от опасностите в интернет

Всяко дете, което има достъп до компютър или смартфон, рано или късно става обект на някакъв вид тормоз в киберпространството. Дали ще търпи обиди заради нещо, което е написало или споделило в социалната мрежа, или пък ще попадне на по-сериозна заплаха, веднъж озовало се в интернет, детето ви определено не е на сигурно място.

Според скорошно проучване случаите на кибертормоз са се увеличили тройно през последните години. С идването на лятото децата прекарват все повече време в интернет. Социалните мрежи като Facebook и Instagram привличат вниманието на все по-голям брой тийнейджъри. Доста от децата под 10-годишна възраст дори имат свой собствен профил.

Приложения като Snapchat създават фалшивото усещане, че снимките и съобщенията, които изпращаме, са само временни. Но знаем, че нищо никога не се изтрива завинаги от интернет пространството.

Резултатите от проучването, проведено от екипа по сигурността на McAfee, показват, че половината от децата в интернет са влизали в спор с някого заради свой онлайн пост, а 49% са качвали нещо, за което по-късно съжаляват. Това, което е изключително притеснително, е че 14% от децата разкриват адреса си в интернет.

Защитете детето си от опасностите в интернет

Вижте какво още показват резултатите от проучването и помислете дали не е по-добре да нарушите личното пространството на детето си, що се отнася до престоя му в интернет:

54% от децата са предоставили паролите си в различни сайтове на родителите си.

95% от децата не биха осъществили контакт с някого в интернет на всяка цена, знаейки че това може да им навреди.

43% ограничават престоя си в социалните мрежи или изцяло ги избягват, за да се предпазят от опасности в оналйн простраството.

50% са споделили онлайн имейл адреса си, а 30% - телефонния си номер.

Интересното е, че 45% от децата биха променили поведението си в интернет средата, ако знаят, че родителите им ги наблюдават. За съжаление, само 15% от родителите наистина следят какво прави детето им от мобилното си устройство или от компютъра.

Следвайте нашите съвети, ако искате да осигурите по-голяма безопасност на детето си в интернет пространството:

1. Говорете с детето си. Обяснете му какъв е рискът при онлайн комуникациите, но не го правете само веднъж, а обсъждайте темата периодично.

2. Осигурете си достъп. Един родител трябва да знае паролите на детето си в отделните социални мрежи и сайтове, за да може да реагира на всяко съмнение за опасност.

3. Научете се да работите със съвременните устройства. Бъдете една крачка пред детето си в това отношение и си дайте време да се научите да боравите със смартфона, който то използва.

4. Осведомявайте се. Бъдете наясно с новите приложения и социални мрежи. Не е необходимо да си създавате профил във всяка нова мрежа, но се постарайте да разберете на какъв принцип работи и дали детето ви има създаден акаунт в нея.

5. Уверете се, че детето ви е наясно с факта, че нито едно от нещата, които качва или споделя в социалните мрежи, няма "срок на годност”.

6. Използвайте софтуер, с който да следите за безопасността на децата си във Facebook.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay