Защо трябва да пазите млечните зъби на децата си?

Защо трябва да пазите млечните зъби на децата си?
pixabay

Спомянте ли си падането на първото зъбче на вашето дете? За някои хора това е неприятен спомен, свързан с болка и плач, за други е забавно преживяване, свързано с Феята на зъбките. Някои родители запазват първото паднало зъбче. Може да ви звучи странно, но има доста добра причина и вие да го направите. 

Ето защо е добре да запазите падналото зъбче, от медицинска гледна точка:

Заради зъбните клетки 

Родителите имат различни причини, поради които пазят тези млечни зъби. Някои ги пазят за спомен, но една от причините е свързана с бъдещото здраве на детето. Учените препоръчват да се пазят зъбите, за да може да се случи евентуално извличане на стволови клетки в бъдеще. Тези клетки могат да спасят човешки живот. 

Какво са зъбните клетки и как можем да ги запазим? 

Всички ние се състоим от малки елементарни части, наречени клетки. Тялото ни е изградено от тях по същия начин, по който една къща е построена от тухли. Клетките са разделени на три различни групи и всяка от тях има отделна функция. Стволовите клетки са млади клетки, които по-късно ще се превърнат в една от тези групи.

Кръвните клетки растат и се развиват в подобна на гъба част от костта, наречена костен мозък. Стволовите клетки могат да се вземат от зъбите, както и от други части на костта. Не забравяйте, че зъбите трябва да се съхраняват правилно, за да бъдат полезни. Лекарите и учените използват няколко вида технологии, за да запазват зъбите и по-късно да извличат стволови клетки.

Как могат да помогнат?

Стволовите клетки могат да възпроизведат всеки друг вид клетки в тялото ви. Затова те могат да заменят повредените клетки. Изследванията показват, че стволовите клетки могат да помогнат за борбата с рака. Също така се правят проучвания, за да се разбере потенциалът на стволовите клетки, когато става въпрос за лечение на други заболявания, например проблеми със сърцето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница